Kesihatan

Gejala serangan jantung dan cara mencegahnya

Adakah awak tahu? Serangan jantung secara tiba-tiba boleh berlaku kepada sesiapa sahaja. Tidak jarang manusia memandang rendah gejala serangan jantung dan menganggapnya sebagai penyakit biasa seperti 'selesema'.

Walaupun serangan jantung telah menjadi kes kematian nombor satu di dunia. Serangan jantung boleh berlaku pada tahap ringan hingga teruk.

Berdasarkan data dari Penyelidikan Kesihatan Asas 2018 (Riskesdas) yang dipetik dari inaheart.orgKejadian penyakit jantung dan saluran darah meningkat dari tahun ke tahun.

Baca juga: Dalam sejarah penderita kusta sering dikucilkan, bagaimana menakutkan penyakit ini?

Punca serangan jantung

Penyebab serangan jantung secara tiba-tiba disebabkan oleh gaya hidup yang tidak sihat, seperti merokok, tidur lewat, makan makanan yang tidak sihat, dan kurang pergerakan badan seperti bersenam.

Satu kajian mengatakan bahawa salah satu penyebab serangan jantung adalah penumpukan plak di arteri (aterosklerosis) yang menghalang darah sampai ke otot jantung.

Bukan hanya itu, serangan jantung secara tiba-tiba juga boleh berlaku kerana saluran darah yang koyak atau darah beku.

Baca Junga: Serangan Jantung Menghidupkan, Mencegah Seawal Mungkin

Ciri-ciri umum serangan jantung berlaku

Mengenali ciri-ciri serangan jantung sangat penting, kerana peluang seseorang untuk bertahan hidup akan lebih tinggi jika segera dirawat oleh pegawai perubatan.

Sebilangan orang yang pernah mengalami serangan jantung akan merasakan tanda-tandanya.

Dilaporkan kemkes.go.idBerikut adalah beberapa serangan jantung tiba-tiba yang perlu anda ketahui:

 • Kesakitan, kelembutan atau ketidakselesaan di bahagian tengah dada
 • Kesakitan memancar ke lengan kiri, bahu, belakang, leher, sesak nafas atau rahang bawah (sakit) kadang-kadang memancar ke lengan kanan atau kedua-dua lengan
 • Susah bernafas
 • Mual, muntah atau menggigil
 • Pening atau pingsan

Gejala serangan jantung pada lelaki

Sekiranya anda seorang lelaki, anda mungkin pernah mengalami simptom tanpa menyedarinya. Dilaporkan healthline.comLelaki mengalami serangan jantung secara tiba-tiba lebih awal daripada wanita.

Terutama jika anda mempunyai sejarah penyakit jantung keluarga atau riwayat merokok, tekanan darah tinggi, kolesterol, dan faktor risiko lain. Jadi peluang untuk mengalami serangan jantung sangat tinggi.

Berikut adalah ciri-ciri serangan jantung secara tiba-tiba pada lelaki:

 • Sakit dada atau tekanan seolah-olah ada sesuatu yang menekan. Aduan ini datang dan pergi atau tetap berterusan dan sengit
 • Sakit di bahagian atas badan, seperti lengan, bahu kiri, punggung, leher, rahang, dan perut
 • Denyutan jantung yang cepat dan tidak teratur
 • Rasa tidak selesa di perut seperti senak
 • Sesak nafas, yang dapat membuat anda merasa seperti tidak mendapat cukup udara, walaupun anda sedang berehat
 • Pening dan rasa seperti pingsan
 • Peluh sejuk

Gejala serangan jantung pada wanita

Para saintis menyedari bahawa tanda-tanda dan gejala serangan jantung pada wanita boleh sangat berbeza dengan yang ada pada lelaki. Gejala dan tanda-tanda serangan jantung secara tiba-tiba pada wanita termasuk:

 • Keletihan yang tidak biasa yang berlangsung selama beberapa hari bahkan boleh berlaku secara tiba-tiba
 • Mengalami masalah tidur
 • Gementar
 • Pening
 • Susah bernafas
 • Masalah senak atau sakit seperti penumpukan gas di dalam perut
 • Sakit di punggung atas, bahu dan tekak
 • Sakit di rahang
 • Terdapat tekanan dan kesakitan di bahagian tengah dada, dan merebak ke lengan

Adakah berbuih di mulut adalah tanda serangan jantung?

Mulut berbuih boleh terjadi kerana banyak faktor, termasuk serangan jantung secara tiba-tiba. Jadi, apabila seseorang mengalami berbuih di mulut, ia mungkin disebabkan oleh penyakit lain.

Kes berbuih di mulut yang mungkin berkaitan dengan serangan jantung adalah kes overdosis dadah. Orang dengan overdosis yang teruk juga boleh mengalami serangan jantung dan edema paru (PE).

Ini adalah keadaan di mana cairan bocor ke paru-paru, kedua-duanya berkaitan dengan pelepasan berbuih dari mulut. Apabila jantung dan paru-paru tidak berfungsi dengan baik, cairan menumpuk di sekitar organ dan sel kekurangan oksigen.

Karbon dioksida dan gas lain juga terbentuk di sekitar sel dan bercampur dengan cecair, membentuk lendir berbuih, merah jambu atau berdarah. Lendir berbuih ini boleh keluar dari mulut terbuka seseorang secara tidak terkawal.

Pertolongan cemas untuk serangan jantung

Serangan jantung adalah kecemasan perubatan yang sangat serius. Oleh itu, jangan ragu untuk mendapatkan bantuan perubatan secepat mungkin.

Sekiranya anda mendapati seseorang mengalami serangan jantung, berikut adalah bantuan pertama yang boleh diberikan:

 • Minta orang itu duduk, berehat, dan berusaha untuk tetap tenang
 • Longgarkan semua pakaian yang ketat
 • Tanyakan apakah orang itu mengambil ubat sakit dada, seperti nitrogliserin, untuk mengetahui keadaan jantung yang diketahui, dan bantu mereka mengambilnya
 • Kunyah dan telan aspirin, kecuali jika anda alah kepada aspirin atau diberitahu oleh doktor anda untuk tidak mengambil aspirin
 • Sekiranya rasa sakit tidak hilang dengan rehat atau dalam masa 3 minit selepas mengambil ubat, hubungi bantuan perubatan kecemasan
 • Sekiranya orang itu tidak sedarkan diri dan tidak bertindak balas, hubungi 911 atau nombor kecemasan setempat dan mulakan CPR
 • Sekiranya bayi atau kanak-kanak tidak sedarkan diri dan tidak bertindak balas, lakukan CPR selama 1 minit, kemudian hubungi 911 atau nombor kecemasan tempatan

Cara mencegah serangan jantung

Untuk mengelakkan serangan jantung secara tiba-tiba, terdapat beberapa perkara yang boleh anda lakukan. Lancarkan MedlineplusBerikut adalah beberapa petua untuk mencegah serangan jantung secara tiba-tiba:

1. Pengawalan tekanan darah

Tekanan darah tinggi adalah faktor risiko utama penyakit jantung. Penting untuk memeriksa tekanan darah secara berkala, sekurang-kurangnya sekali setahun untuk orang dewasa.

Lakukan lebih kerap jika anda mempunyai sejarah tekanan darah tinggi. Laksanakan juga perubahan gaya hidup untuk mencegah atau mengawal tekanan darah tinggi.

2. Mengekalkan tahap kolesterol dan trigliserida yang normal

Tahap kolesterol tinggi boleh menyebabkan arteri tersumbat dan meningkatkan risiko penyakit arteri koronari dan serangan jantung.

Perubahan gaya hidup dan pengambilan ubat (jika diperlukan) dapat menurunkan kolesterol.

Trigliserida adalah jenis lemak lain dalam darah. Tahap trigliserida yang tinggi juga dapat meningkatkan risiko penyakit arteri koronari, terutama pada wanita.

3. Mengekalkan berat badan yang ideal

Mencegah serangan jantung juga harus memperhatikan berat badan. Berat badan berlebihan atau gemuk boleh meningkatkan risiko penyakit jantung anda.

Ini terutama disebabkan oleh faktor risiko lain untuk penyakit jantung, termasuk kadar kolesterol dan trigliserida, tekanan darah tinggi, dan diabetes. Mengawal berat badan anda dapat menurunkan risiko ini.

4. Corak pemakanan sihat

Untuk dapat mencegah serangan jantung secara tiba-tiba, anda mesti mengubah diet anda menjadi lebih sihat dan mengelakkan makanan dengan kandungan tidak berkhasiat.

Cuba hadkan pengambilan makanan yang mengandung lemak jenuh, makanan tinggi natrium, dan gula tambahan. Makan banyak buah segar, sayur-sayuran, dan biji-bijian.

5. Bersenam secara berkala

Latihan mempunyai banyak faedah, termasuk menguatkan jantung dan meningkatkan peredaran darah.

Ia juga dapat membantu menjaga berat badan yang sihat dan menurunkan kolesterol dan tekanan darah. Semua ini dapat menurunkan risiko penyakit jantung.

6. Jangan merokok

Merokok dapat meningkatkan tekanan darah dan membuat anda berisiko tinggi terkena serangan jantung dan strok. Sekiranya anda tidak merokok, bagus dan jangan sekali-kali cuba memulakannya.

Sekiranya anda merokok, berhenti merokok akan menurunkan risiko penyakit jantung anda. Anda boleh berjumpa dengan penyedia perkhidmatan kesihatan untuk mendapatkan bantuan dalam mencari cara terbaik untuk berhenti.

7. Hadkan pengambilan alkohol

Minum terlalu banyak alkohol boleh meningkatkan tekanan darah. Ia juga menambah kalori tambahan, yang boleh menyebabkan kenaikan berat badan.

8. Menguruskan tekanan

Tekanan sering dikaitkan dengan penyakit jantung dengan pelbagai cara. Tekanan boleh meningkatkan tekanan darah. Tekanan yang melampau juga boleh mencetuskan serangan jantung.

Di samping itu, beberapa cara biasa untuk mengatasi tekanan, seperti makan berlebihan, minum banyak, dan merokok, adalah buruk bagi jantung.

Beberapa cara untuk membantu menguruskan tekanan yang boleh anda cuba termasuk bersenam, mendengar muzik, memusatkan perhatian pada sesuatu yang tenang atau damai, dan bermeditasi.

9. Menguruskan diabetes

Menghidap diabetes menggandakan risiko anda menghidap penyakit jantung diabetes. Ini kerana lama-kelamaan, gula darah tinggi akibat diabetes boleh merosakkan saluran darah dan saraf yang mengawal jantung dan saluran darah anda.

Oleh itu, penting untuk menjalani ujian diabetes, dan jika anda mengidapnya, pastikan ia terkawal.

10. Pastikan anda mendapat tidur yang cukup

Sekiranya anda tidak cukup tidur, risiko tekanan darah tinggi, obesiti, dan diabetes meningkat. Ketiga-tiga perkara ini dapat meningkatkan risiko penyakit jantung.

Sebilangan besar orang dewasa memerlukan 7 hingga 9 jam tidur setiap malam. Pastikan anda mempunyai tabiat tidur yang baik. Sekiranya anda sering mengalami masalah tidur, hubungi penyedia perkhidmatan kesihatan.

Jaga kesihatan anda dan keluarga anda dengan berunding secara berkala dengan rakan doktor kami. Muat turun aplikasi Good Doctor sekarang, klik pautan ini, ya!