Kesihatan

Batuk darah tidak boleh dipandang rendah, ini boleh menjadi penyebabnya

Batuk darah boleh menjadi tanda sesuatu yang serius berlaku pada tubuh. Batuk ini disertai dengan darah tidak boleh dipandang rendah, anda harus selalu mengetahui perkara ini. Keadaan ini tidak hanya berlaku dan boleh disebabkan oleh beberapa perkara. Apakah penyebab batuk darah?

Hemoptysis atau lebih dikenali sebagai batuk darah adalah pembuangan kahak yang disertai dengan darah dari saluran pernafasan. Keadaan ini berlaku apabila saluran darah kecil yang melapisi saluran udara paru-paru rosak.

Baca juga: Mudah dan Semula jadi, Inilah 8 Cara Menurunkan Tahap Kolesterol

Pelbagai keadaan yang menyebabkan batuk darah

Darah di dahak adalah kejadian biasa pada banyak keadaan pernafasan kecil, termasuk jangkitan pernafasan, bronkitis, dan asma.

Keadaan ini boleh menjadi sangat membimbangkan sekiranya darah di kahak atau lendir muncul dalam jumlah yang banyak dan anda mengalaminya lebih kerap.

Terdapat beberapa keadaan yang menjadi pencetus utama kemunculan keadaan ini. Berikut adalah penyebab batuk darah, yang dipetik dari: Berita Perubatan Hari Ini.

Penyebab batuk darah kerana bronkitis

Bronkitis kronik sering menjadi penyebab batuk darah. Keadaan ini melibatkan keradangan saluran udara yang berterusan atau berulang, bersama dengan pengeluaran batuk dan kahak.

Kejadian batuk darah akibat bronkitis jarang mengancam nyawa, tetapi lebih baik jika anda mengalami keadaan ini segera berjumpa doktor agar keadaannya tidak menjadi lebih serius.

Keadaan bronchiectasis

Bronkitis boleh menyebabkan batuk darah. Foto: //toolkit.severeastma.org.au

Bronchiectasis adalah keadaan paru-paru yang menyebabkan batuk lendir disebabkan oleh jaringan parut di bronkus, atau saluran yang membiarkan udara masuk ke paru-paru. Keadaan ini menggambarkan pembesaran kekal bahagian saluran udara dan paru-paru.

Batuk darah yang berlaku dalam keadaan ini sering disertai dengan jangkitan, sesak nafas, dan mengi.

Batuk yang berpanjangan

Tidak hanya disebabkan oleh penyakit paru-paru, batuk darah juga dapat disebabkan oleh batuk yang berpanjangan. Batuk yang berlaku dalam jangka masa yang panjang dapat merengsakan saluran pernafasan atas dan saluran darah yang robek.

Penyakit paru obstruktif kronik (COPD)

COPD adalah penyumbatan kekal (penyumbatan) aliran darah dari paru-paru. Penyakit ini biasanya menyebabkan penderita mengalami kesukaran bernafas, batuk, menghasilkan kahak, dan mengi.

Pneumonia

Pneumonia dan jangkitan paru-paru lain boleh menyebabkan dahak berdarah. Penyakit ini dicirikan oleh keradangan tisu paru-paru, biasanya disebabkan oleh jangkitan bakteria.

Seseorang yang menderita penyakit ini cenderung mengalami sakit dada ketika bernafas atau batuk, keletihan, demam, berpeluh, dan menggigil. Sekiranya mereka yang mengalami penyakit ini adalah orang tua, mereka biasanya juga boleh mengalami kekeliruan.

Penyebab batuk darah kerana edema paru

Edema paru digambarkan sebagai kehadiran cecair di paru-paru. Keadaan ini adalah keadaan biasa pada orang yang menderita penyakit jantung.

Edema paru boleh menyebabkan merah jambu, dahak berbuih, dan sesak nafas yang teruk. Bukan itu sahaja, kadang-kadang keadaan ini juga menyebabkan sakit dada.

Kanser paru-paru

Seseorang cenderung menghidap barah paru-paru jika berumur lebih dari 40 tahun dan merokok. Ini boleh menyebabkan batuk yang tidak hilang, sesak nafas, sakit dada, dan kadang-kadang sakit tulang atau sakit kepala.

Baca juga: Kanser Paru-Paru: Ketahui Punca dan Cara Mencegahnya

Tuberkulosis (TB)

Tuberkulosis adalah jangkitan berjangkit yang biasanya menyerang paru-paru. Bakteria adalah penyebab utama jangkitan paru-paru yang serius ini.

Tuberkulosis dapat menyebabkan penderita demam, berkeringat, sakit dada, sakit saat bernafas atau batuk, dan batuk yang tidak hilang.

Injap jantung yang tersekat

Penyempitan injap mitral jantung, yang disebut stenosis injap mitral, dapat menyebabkan sesak nafas, terutama ketika melakukan aktiviti berat atau berbaring. Gejala lain adalah kaki yang bengkak, jantung berdebar, atau bahkan keletihan.

Penyebab batuk darah kerana kecederaan serius

Bukan hanya disebabkan oleh penyakit tertentu, batuk darah juga dapat disebabkan oleh kecederaan serius yang menimpa anda. Trauma ke dada boleh menyebabkan darah muncul di dahak.

Bilakah anda mesti berjumpa doktor?

Batuk darah boleh disebabkan oleh beberapa keadaan. Anda harus segera menghubungi doktor jika batuk banyak darah, atau keadaan ini lebih biasa.

Anda juga boleh berjumpa doktor sekiranya anda mengalami simptom seperti:

  • Hilang selera makan
  • Hilang berat badan
  • Kemunculan darah dalam air kencing atau tinja
  • Sakit dada, pening, demam, atau kepekaan terhadap cahaya
  • Sesak nafas yang semakin teruk

Sekiranya darah yang keluar berwarna gelap dan muncul dengan potongan makanan, segera pergi ke hospital kerana ini dapat menunjukkan keadaan serius yang berlaku di saluran pencernaan.

Rujuk masalah kesihatan dan keluarga anda melalui perkhidmatan Good Doctor 24/7. Rakan doktor kami bersedia memberikan penyelesaian. Ayuh, muat turun aplikasi Doktor Baik di sini!