Kesihatan

Adakah Sangat Bermanfaat Mengatasi Darah Rendah? Pemeriksaan Fakta!

Bit berkhasiat telah dikaitkan dengan sejumlah manfaat kesihatan, termasuk yang berkaitan dengan tekanan darah. Maka adakah benar bahawa membuat bit untuk darah rendah boleh berguna?

Apakah tekanan darah rendah?

Tekanan darah rendah, juga dikenali sebagai hipotensi, adalah keadaan di mana tekanan darah berada di bawah normal. Lebih tepatnya, bacaan tekanan darah lebih rendah daripada 120/80 mmHg.

Keadaan ini juga boleh bermaksud bahawa beberapa bahagian badan seperti jantung, otak, ginjal, dan lain-lain tidak mendapat darah yang mencukupi jika diperlukan.

Seperti dipetik dari Klinik Mayo, kekurangan nutrien dalam diet, juga dapat menjadi pencetus. Kekurangan vitamin B12, folat dan zat besi dapat membuat tubuh tidak menghasilkan sel darah merah yang cukup (anemia), yang dapat menyebabkan tekanan darah rendah.

Baca juga: Jangan memandang ringan, kenali penyebab tekanan darah rendah di sini

Gaya hidup sihat untuk pesakit darah rendah

Untuk mengatasi tekanan darah rendah, anda perlu mengamalkan gaya hidup sihat. Contohnya, dengan minum banyak air, mengurangkan alkohol, bersenam secara teratur, dan mengikuti diet yang sihat, termasuk buah-buahan dan sayur-sayuran yang dapat membantu mengatasi tekanan darah rendah secara semula jadi.

Makan jenis makanan tertentu dapat membantu meningkatkan tekanan darah anda. Contohnya, mengambil lebih banyak cecair, kerana dehidrasi menurunkan jumlah darah, dan menyebabkan tekanan darah turun.

Selain itu, juga makanan yang tinggi vitamin B12, makanan yang tinggi folat, makanan masin, dan kafein seperti kopi dan teh.

Adakah benar bahawa bit berguna untuk mengatasi tekanan darah rendah?

Beetroot sering dikatakan dapat membantu mengatasi tekanan darah atau tekanan darah rendah.

Penyelidikan menunjukkan bahawa bit sebenarnya lebih terkenal dengan faedahnya untuk tekanan darah tinggi, alias hipertensi. Sebabnya, bit mengandungi banyak sebatian bermanfaat, terutama betanin (bit merah), vulgaxanthin, dan nitrat anorganik.

Khususnya, nitrat anorganik ini dikaitkan dengan penurunan tekanan darah, yang berguna untuk orang yang mempunyai tekanan darah tinggi. Beetroot dapat mengurangkan tekanan darah sebanyak 3-10 mm Hg selama beberapa jam.

Kesan ini berkemungkinan disebabkan oleh peningkatan kadar oksida nitrat, yang menyebabkan saluran darah mengendur dan melebar.

Kandungan nutrien bit

Beetroot terdiri terutamanya dari air, karbohidrat dan serat. Satu cawan (136 gram) bit rebus mengandungi kira-kira 60 kalori.

Selain itu, bit juga merupakan sumber vitamin dan mineral penting, seperti folat (vitamin B9), mangan, kalium, zat besi, dan vitamin C.

Bit mengandungi folat dan kandungan folat dipercayai dapat membantu mengatasi tekanan darah rendah, walaupun penyelidikan yang berkaitan dengan ini perlu dikaji lebih lanjut.

Zat besi sebagai komponen penting dalam sel darah merah

Tanpa zat besi, sel darah merah tidak dapat mengangkut oksigen ke seluruh tubuh, dan mereka yang mempunyai kadar zat besi yang rendah dapat mengembangkan keadaan yang disebut anemia kekurangan zat besi. Dengan menambahkan sumber zat besi dalam diet, anda dapat mengurangkan risiko keadaan ini.

Sebilangan besar gejala anemia disebabkan oleh kekurangan oksigen pada sel secara umum. Gejala ini juga disebabkan oleh tekanan darah rendah (hipotensi), yang disebabkan oleh penurunan jumlah darah.

Namun, harus diingat bahawa tidak semua darah rendah berarti anemia, kerana darah rendah tidak sama dengan kekurangan darah. Yang pasti, anda boleh menjalani pemeriksaan dan berjumpa doktor.

Jaga kesihatan anda dan keluarga anda dengan berunding secara berkala dengan rakan doktor kami. Muat turun aplikasi Good Doctor sekarang, klik pautan ini, ya!