Kesihatan

Risau Mengenai Serangan Jantung Semasa Tidur? Inilah Fakta!

Serangan jantung semasa tidur sama berbahaya dengan ketika anda terjaga. Keadaan ini boleh membuatkan anda bangun atau tidak sama sekali, anda tahu.

Oleh itu, beberapa kejadian serangan jantung semasa tidur tidak menyebabkan tanda atau ketidakselesaan kepada penghidapnya. Walaupun tidak selalu terjadi, serangan jantung semasa tidur boleh menyebabkan kematian mendadak.

Punca serangan jantung semasa tidur

Penyumbatan pada arteri yang disebabkan oleh penumpukan plak (yang terdiri daripada lemak, kalsium, protein dan sel-sel radang) akan menyukarkan otot jantung untuk mendapatkan oksigen dan akhirnya boleh menyebabkan gangguan atau kerosakan pada jantung. Tambahan pula, otot jantung boleh mati dan menyebabkan kerosakan kekal.

Tahap kerosakan pada otot jantung bergantung pada seberapa besar kawasan tersebut disokong oleh arteri tersumbat dan masa yang diperlukan untuk serangan jantung sehingga rawatan dijalankan.

Tanda dan gejala serangan jantung semasa tidur

Gejala serangan jantung berbeza bagi setiap orang. Walau bagaimanapun, sakit dada adalah gejala yang paling biasa.

Untuk serangan jantung semasa tidur, sekurang-kurangnya tanda-tanda berikut yang perlu anda perhatikan:

 • Kesakitan atau ketidakselesaan di dada
 • Nafas pendek
 • Pening dan muntah
 • Kesakitan atau ketidakselesaan di rahang, bahu, leher, tangan, punggung atau kawasan di atas perut anda
 • Rasa pening atau kepala berpusing
 • Peluh sejuk

Sekiranya anda mengalami gejala ini semasa tidur dan bangunkan anda, segera dapatkan rawatan perubatan. Tindakan perubatan mesti diambil segera apabila anda mengalami serangan jantung untuk mengurangkan kerosakan yang berlaku.

Masa yang optimum untuk memberikan rawatan serangan jantung adalah dalam 1-2 jam setelah munculnya gejala serangan jantung. Menunggu lebih lama hanya akan meningkatkan kerosakan pada jantung dan menurunkan peluang untuk bertahan hidup.

Awas serangan jantung yang senyap

Sebilangan serangan jantung tidak mempunyai gejala yang dapat dikenali. Keadaan ini juga dikenali sebagai serangan jantung secara senyap.

Serangan jantung yang senyap ini juga boleh berlaku semasa anda sedang tidur dan ada di antaranya tidak simptomatik, mempunyai sedikit gejala atau tidak dikenali.

Ahli kardiologi klinikal dari Hospital Jantung Austin, Deborah Ekery, M.D., di halaman goredforwomen.org mengatakan bahawa walaupun hampir tidak ada gejala, masih ada penyumbatan pada jantung dan kerosakan pada otot jantung yang berlaku.

Walau bagaimanapun, beberapa gejala yang tidak spesifik dan halus ini boleh berlaku apabila anda mengalami serangan jantung secara senyap:

 • Masalah dengan pencernaan
 • Gejala seperti selesema
 • Meregangkan otot dada atau belakang
 • Ketidakselesaan di rahang, punggung atas atau lengan

Pencegahan serangan jantung semasa tidur

Tidak ada cara terbaik untuk merawat semua penyakit selain dengan melakukan pencegahan. Ini juga berlaku untuk serangan jantung.

Oleh itu, anda mesti menyedari pelbagai faktor risiko penyakit ini. Seperti:

 • Asap
 • Mempunyai tekanan darah tinggi
 • Kolesterol darah tinggi
 • Berat badan berlebihan atau kegemukan
 • Makan makanan yang tidak sihat
 • Kekurangan aktiviti fizikal
 • Gula darah tinggi

Sekiranya anda mempunyai satu atau lebih faktor risiko ini, maka anda mesti mengambil langkah berjaga-jaga agar serangan jantung tidak berlaku, termasuk semasa tidur. Lakukan langkah berikut:

Makan makanan yang sihat

Isi pinggan anda dengan sayur-sayuran segar dan protein tanpa lemak, pilih bijirin penuh daripada yang diproses. Anda juga harus mengehadkan gula, garam dan lemak trans dalam makanan anda.

Bergerak banyak

Mula melakukan banyak aktiviti fizikal kerana salah satu risiko serangan jantung adalah gaya hidup yang tidak aktif. Caranya mudah, berjalan-jalan di mana sahaja anda tinggal, di landasan larian di sekolah atau di tempat membeli-belah.

Berhenti merokok

Berhenti merokok adalah kaedah terbaik untuk meningkatkan kualiti kesihatan. Selain serangan jantung, anda juga dapat mengelakkan pelbagai penyakit mematikan lain jika berhenti merokok.

Itu semua mengenai serangan jantung semasa tidur yang perlu anda fahami. Jangan lupa untuk berwaspada dan mengurangkan faktor risiko yang menyebabkan penyakit ini, OK!

Jaga kesihatan anda dan keluarga anda dengan berunding secara berkala dengan rakan doktor kami. Muat turun aplikasi Good Doctor sekarang, klik pautan ini, ya!