Kesihatan

Gigi Boleh Membuat Anak Kecil Anda Tidak Selesa, Apakah Sifatnya?

Salah satu momen yang paling dinantikan oleh ibu bapa adalah pertumbuhan gigi pada anak kecil mereka. Namun, apabila gigi bayi anda tumbuh, ini boleh menjadikannya lebih sekata daripada biasa, anda tahu Moms. Ayuh, kenali ciri-ciri gigi bayi di sini.

Baca juga: Moms, Don't Miss The Moment, Inilah Garis Masa Pertumbuhan Gigi Bayi

Bilakah bayi biasanya mempunyai gigi?

Bayi biasanya dilahirkan dengan 20 gigi bayi di bawah gusi mereka. Gigi akan keluar melalui gusi pada usia sekitar 6 bulan. Kemudian, semua gigi biasanya muncul pada usia 2 hingga 3 tahun. Proses ini dipanggil tumbuh gigi.

Secara amnya, gigi pertama yang meletus adalah gigi depan bawah (gigi seri tengah di bahagian bawah).

Sebilangan besar bayi mendapat gigi pertama pada usia 6 bulan. Walau bagaimanapun, yang lain mendapat peralatan pertama mereka lebih awal atau lambat.

Tanda-tanda gigi bayi

Ibu, ketika anak kecil anda mengalami gigi, kadang-kadang ini boleh muncul tanpa gejala sama sekali. Walau bagaimanapun, dalam beberapa kes lain, tanda-tanda gigi bayi dapat bermula sekitar 3 hingga 4 hari sebelum gigi pertama bayi muncul.

Ciri-ciri bayi yang mesti anda ketahui adalah:

Si kecil lebih cerewet

Mulut si kecil anda akan terasa sakit ketika gigi menekan gusi dan kemudian sampai ke permukaan. Ini mungkin membuatnya merasa tidak sihat. Ini tentu dapat membuat anak kecil anda tidak selesa, anda tahu Ibu.

Sebilangan bayi mungkin menjadi lebih fusi dalam beberapa jam, sementara yang lain mungkin akan rewel selama beberapa hari atau beberapa minggu.

Apabila si kecil menjadi lebih cerewet daripada biasa, anda boleh memeluk si kecil untuk menenangkannya. Masa tambahan yang dihabiskan bersama si kecil dapat membantu meredakan kesakitan.

kencing

Gigi boleh mendorong air liur pada bayi, jadi tidak menghairankan bahawa terdapat banyak cecair yang dapat keluar dari mulut si kecil.

Ibu, air liur yang berlebihan boleh menyebabkan ruam di sekitar mulut, pipi, dagu dan leher kerana bakteria tambahan pada kulit yang berasal dari air liur.

Apabila anak kecil anda banyak membuang air besar, cubalah menjaga kawasan itu bersih dan kering. Ibu, anda boleh mengelap air liur di kawasan ini secara berkala.

Bukan hanya itu, menggunakan krim pelindung dapat membantu merawat kulit kering, retak, dan kesakitan yang boleh menyebabkan kulit retak.

Batuk dan muntah

Air liur tambahan yang dihasilkan semasa tumbuh gigi boleh menyebabkan dia batuk atau muntah. Ini adalah ciri-ciri gigi bayi yang seterusnya.

Sekiranya batuk dan muntah tidak disertai dengan tanda-tanda lain, seperti gejala selesema, atau alahan lain, ini tidak perlu dibimbangkan.

Walau bagaimanapun, jika anda mengalami batuk yang berterusan disertai demam tinggi dan demam selesema atau selesema, anda harus segera menghubungi doktor anda. Kerana demam tinggi disertai gejala selesema atau selesema tidak ada kaitan dengan gigi.

Si kecil suka menggigit

Semasa anak kecil anda tumbuh gigi, dia mungkin menggigit mainan, benda lain di sekelilingnya, atau bahkan jarinya sendiri untuk menghilangkan rasa tidak selesa. Ketidakselesaan ini disebabkan oleh tekanan dari gigi yang muncul dari bawah gusi.

Baca juga: Perkembangan Bayi 3 Bulan: Ibu Boleh Tidur Dengan Baik!

Menggaru pipi dan menarik telinga adalah tanda bayi yang tumbuh gigi

Ibu, anak kecil yang menggaru pipinya dan menarik telinga juga boleh menjadi tanda bayi tumbuh gigi. Ini boleh disebabkan oleh tekanan pada gusi, yang dapat memancar ke pipi dan telinga, terutama ketika geraham mulai tumbuh.

Namun, menarik atau menggaru telinga juga boleh menjadi tanda jangkitan telinga. Sekiranya ciri-ciri ini disertai oleh demam tinggi, anda harus segera berjumpa doktor.

Untuk melegakan gejala yang tidak selesa ini, anda boleh mengurut gusi dengan jari bersih selama 1 hingga 2 minit.

Si kecil enggan makan

Biasanya bayi yang rewel dapat ditenangkan dengan memberi makan botol atau minum susu ibu. Namun, semasa bayi anda tumbuh gigi, gerakan menghisap semasa menyusu boleh membuat gusi terasa lebih teruk.

Akibatnya, bayi yang tumbuh gigi menjadi lebih cerewet dalam memberi makan.

Bayi yang sudah makan makanan pejal juga boleh menolak makanan semasa mereka sedang tumbuh gigi. Sekiranya keadaan ini berlangsung lebih dari beberapa hari, anda harus segera menghubungi doktor anda, Moms.

Jaga kesihatan anda dan keluarga anda dengan berunding secara berkala dengan rakan doktor kami. Muat turun aplikasi Good Doctor sekarang, klik pautan ini, ya!