Kesihatan

Bolehkah Selaput Nyawa Tutup Lagi? Inilah penjelasannya!

Selain sering dikaitkan dengan keperawanan, kehadiran selaput dara masih dipercayai dapat meningkatkan keseronokan semasa hubungan seksual. Oleh itu, tidak sedikit yang bertanya adakah selaput dara itu dapat ditutup semula setelah terkoyak?

Baiklah, untuk mengetahui jawapan untuk soalan ini, mari kita lihat ulasan penuh di bawah.

Apakah selaput dara itu?

Selaput dara. Sumber gambar: www.nationwidechildrens.org

Selaput dara atau selaput dara adalah selaput nipis yang terdapat di lapisan luar vagina. Dilaporkan dari Universiti Negeri Ohio, membran adalah tisu sisa yang terbentuk semasa perkembangan embrio.

Tidak semua wanita mempunyai selaput dara. Kerana, menurut sebuah penerbitan di Perpustakaan Perubatan Nasional Amerika Syarikat, secara perubatan, selaput nipis ini tidak mempunyai fungsi khusus untuk tubuh.

Maksudnya, adalah wajar bagi wanita dilahirkan tanpa selaput dara.

Baca juga: Pelbagai Kesalahan Tentang Keperawanan Wanita, Termasuk Selaput Dara, Tanda-tanda Tidak Perawan

Selaput dara boleh terkoyak

Hampir semua orang menyedari hakikat bahawa selaput dara boleh terkoyak. Sebilangan besar daripada mereka mengaitkan pemecahan selaput dara dengan aktiviti seksual. Jadi, tidak sedikit yang menghubungkannya dengan keperawanan.

Petikan Berita Perubatan Hari Ini, Selaput dara boleh terkoyak kerana penembusan zakar ke dalam faraj, tetapi bukan itu satu-satunya faktor yang boleh menyebabkannya terbuka. Terdapat banyak perkara lain yang dapat merobek selaput dara, termasuk:

  • Menggunakan tampon atau cawan haid
  • Basikal
  • Menunggang kuda
  • Gimnastik
  • Peperiksaan pelvis

Bolehkah selaput dara ditutup semula?

Tidak sedikit orang yang mempersoalkan sama ada selaput dara itu dapat ditutup semula atau tidak. Kerana, masih ada sesuatu yang menghubungkannya dengan kesenangan (keseronokan ) semasa hubungan seksual.

mengikut Keibubapaan Terancang, secara semula jadi, selaput dara yang telah terkoyak tidak dapat kembali ke keadaan semula. Ya, selaput dara yang telah dibuka tidak dapat ditutup lagi, tidak kira faktor penyebabnya, sama ada sukan atau seks.

Namun, baru-baru ini, satu kaedah telah muncul yang diklaim dapat mengembalikan bentuk selaput dara ke keadaan asalnya, iaitu selaput dara.

Prosedur perubatan Hymenorraphy

Hymenorraphy atau juga dikenali sebagai selaput dara adalah pembedahan plastik yang bertujuan untuk mengembalikan kemampuan selaput dara 'berdarah' semasa melakukan hubungan seksual.

Prosedurnya dilakukan dengan memperbaiki dan menyusun semula selaput dara yang telah terkoyak. Walau bagaimanapun, penting untuk diingat bahawa selaput nipis yang dibina semula bukanlah selaput dara yang asli, tetapi tisu yang 'serupa'.

Menurut kajian tahun 2015 yang diterbitkan di Jurnal Pembedahan Plastik India, prosedur selaput dara sebenarnya tidak memperbaiki 100 peratus selaput dara yang asli, tetapi menggunakan tisu lain dengan tekstur, warna, dan ketebalan yang sangat serupa.

Walaupun begitu, sehingga kini, kaedah ini masih menjadi perbahasan dan kontroversi, kerana dianggap melanggar nilai moral, etika, sosial dan agama tertentu.

Fakta lain mengenai selaput dara

Bukan hanya mengenai mitos tentang keperawanan yang sering dikaitkan dengan pemecahan selaput dara, ada juga fakta lain mengenai selaput dara yang menarik untuk diketahui, iaitu:

1. Selaput dara boleh berubah bentuk

Bentuk, ukuran, dan keanjalan selaput dara bervariasi dan boleh berubah dari masa ke masa. Pada bayi baru lahir, selaput dara tebal dan berwarna pucat. Empat tahun kemudian, selaput dara menjadi lebih nipis dan lebih halus.

Ketika akil baligh semakin hampir, selaput dara menebal lagi dan keanjalannya meningkat. Faktor hormon adalah pencetus perubahan ini.

2. Anda mungkin tidak merasakannya ketika selaput dara itu terkoyak

Apabila anda mengalami patah tulang, anda dapat merasakan kesakitannya. Tetapi tidak dalam kes selaput dara yang koyak. Air mata yang berlaku akibat penembusan mungkin terasa dan mencetuskan pendarahan.

Walau bagaimanapun, selaput dara itu terkoyak dari senaman dan keausan cawan haid biasanya tidak akan menimbulkan rasa. Selalunya, kebanyakan orang bahkan tidak menyedarinya.

3. Tiada fungsi khusus

Seperti yang telah disebutkan, secara perubatan, selaput dara tidak mempunyai fungsi khusus. Dilaporkan dari Universiti Columbia, Dari sudut pandang fisiologi, fungsi dan faedah selaput dara masih menjadi misteri.

Walau bagaimanapun, secara embriologi, selaput dara mungkin dapat membantu menjauhkan kuman dan kotoran dari bahagian dalam vagina.

Nah, itu adalah tinjauan mengenai apakah selaput dara itu dapat ditutup kembali atau tidak, jadi dapat disimpulkan bahawa selaput dara itu bukan sahaja dapat robek disebabkan oleh aktiviti seksual, tetapi juga kegiatan lain.

Rujuk masalah kesihatan dan keluarga anda melalui Good Doctor dalam perkhidmatan 24/7. Rakan doktor kami bersedia memberikan penyelesaian. Ayuh, muat turun aplikasi Doktor Baik di sini!

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found