Kesihatan

Rambut bayi tidak kekal tebal, gunakan rawatan dengan 7 bahan semula jadi ini

Ditulis oleh: Haekal

Disemak oleh: dr. Heru Tri Purwanto

Doktor yang Baik - Semasa kelahiran, bayi boleh mempunyai rambut tebal atau sama sekali tidak mempunyai rambut. Bahkan untuk bayi yang dilahirkan dengan rambut tebal, dalam beberapa bulan ia boleh kehilangan rambut, dan itu adalah keadaan semula jadi.

Berikut adalah sebab-sebab BET dapat melakukannya dengan baik pada masa akan datang.

Faktor-faktor yang mempengaruhi pertumbuhan dan keguguran rambut bayi

Terdapat beberapa faktor yang mempengaruhi pertumbuhan dan keguguran rambut pada bayi. Sumber gambar: //www.todaysparent.com

Semasa mengandung, terdapat peningkatan hormon estrogen yang akan mempengaruhi pelbagai metabolisme dalam badan, termasuk pertumbuhan rambut bayi. Selepas kelahiran, hormon ini akan menurun yang menyebabkan rambut bayi dan rambut ibu gugur.

Ini disebabkan oleh keadaan perubatan yang disebut telogen effluvium, di mana keguguran rambut bayi berlaku pada 6 bulan pertama usia bayi. Setelah melalui fasa keguguran rambut, rambut bayi akan segera tumbuh semula.

Sekiranya setelah beberapa bulan menunggu kepala bayi anda tidak tumbuh rambut atau tumbuh dengan perlahan, anda boleh mencuba cara menebalkan rambut bayi secara semula jadi.

Cara menebalkan rambut bayi

1. Aloe Vera

Lidah buaya dapat membantu pertumbuhan rambut bayi. Sumber gambar: //www.medicalnewstoday.com

Lidah buaya bukan sahaja bermanfaat untuk kulit tetapi juga untuk rambut. Sapukan lidah buaya ke kulit kepala atau campurkan dengan syampu dan perapi untuk hasil terbaik. Diterapkan dengan betul dan teratur, rambut bayi akan segera tumbuh.

2. Gelatin

Kandungan gelatin dapat membantu pertumbuhan rambut pada bayi. Sumber gambar: //www.anappleaday.net.au

Gelatin mengandungi asid amino yang penting untuk pertumbuhan rambut bayi. Oleh kerana asid amino sukar diperoleh dari pengambilan makanan bayi, agar-agar dapat menjadi penyelesaian.

Sapukan campuran serbuk agar-agar dengan satu sendok teh air sejuk, air panas, cuka sari apel, dan madu ke kepalanya sebelum mandi dan urut.

3. Sediakan Pemakanan yang Betul

Pemakanan yang betul dapat menyokong pertumbuhan rambut bayi. Sumber gambar: //www.kaodim.com

Nutrien seperti vitamin E, vitamin D, zat besi, asid amino, dan lain-lain boleh berguna untuk menyokong pertumbuhan rambut bayi anda. Nutrien ini telah terkandung dalam susu ibu yang merupakan sumber makanan utama bayi.

Sekiranya bayi berusia 6 bulan, kita boleh menambahkan makanan pelengkap ke sumber makanan. Kita boleh menambahkan makanan yang mengandungi nutrien yang betul yang pasti selamat untuk dimakan oleh bayi.

4. Kulit Kepala Terhidrat

Keadaan kulit kepala bayi yang sihat dapat menyokong pertumbuhan rambut. Sumber gambar: //parenting.firstcry.com

Kulit kepala yang terhidrat dan sihat dapat menjadikan rambut bayi tumbuh dengan cepat. Gunakan syampu dan perapi semasa mencucinya dan jangan mengeringkan rambut bayi anda dengan tuala kasar agar tidak merosakkan folikel rambut.

Sebaliknya, gunakan tuala lembut dan keringkan dengan lembut dan perlahan. Gunakan air suam semasa mencuci rambut.

5. Minyak kelapa atau minyak semula jadi

Minyak kelapa dapat membantu kulit kepala bayi anda kekal terhidrasi. Sumber gambar: //www.healthline.com

Minyak semula jadi seperti minyak argan, minyak kelapa, atau minyak jarak boleh membantu menjaga kesihatan kepala anda. Sapukan dan urut ke kepala bayi dengan perlahan dan lembut untuk mendapatkan kelebihan minyak.

6. Gunakan syampu berkualiti

Gunakan syampu bayi yang berkualiti untuk menjaga kesihatan kulit kepala bayi. Sumber gambar: //www.everymum.ie

Syampu bayi berkualiti harus mengandungi sehingga 100% bahan semula jadi tanpa bahan kimia. Oleh itu, kulit kepala bayi anda dapat mengelakkan kesan bahan kimia yang dapat menghalang pertumbuhan rambut.

Mencuci dengan syampu bayi khas dapat memastikan kulit kepala tetap bersih dan terhidrat.

7. Vitamin E

Kandungan vitamin E dapat menyokong pertumbuhan rambut bayi. Sumber foto: //www.smartparents.sg

Vitamin E terdapat dalam banyak produk penjagaan rambut. Kandungan antioksidan dalam vitamin E dapat mengurangkan tekanan oksidatif pada kulit kepala sehingga mencegah keguguran rambut dan benar-benar mendorong pertumbuhan rambut.

Kebotakan pada bayi boleh disebabkan oleh banyak faktor seperti faktor genetik. Sebilangan besar bayi mula mengalami pertumbuhan rambut setelah berumur 1 tahun.

Sekiranya si kecil masih botak menjelang ulang tahun keduanya, anda boleh berjumpa doktor untuk mengetahui kemungkinan penyebabnya. Adakah terdapat faktor kesihatan yang mempengaruhi atau menghalang pertumbuhan rambut. Nasib baik ibu.

Pertumbuhan rambut bayi

Rambut adalah salah satu perkara yang paling penting dalam tempoh pertumbuhan bayi. Sehingga kini terdapat ramai yang berumur 1 tahun tetapi rambut tumbuh tidak rata.

Tetapi setiap bayi pasti mempunyai jangka waktu, jika ada tambahan, tolong bantu untuk kadar pertumbuhan yang berbeza, seperti yang dijelaskan di bawah:

Rambut adalah salah satu perkara yang paling penting dalam tempoh pertumbuhan bayi. Sehingga kini terdapat ramai yang berumur 1 tahun tetapi rambut tumbuh tidak rata. Tetapi setiap bayi pasti mempunyai tempoh pertumbuhan yang berbeza seperti yang dijelaskan di bawah:

Bayi boleh botak?

Bukan hanya orang dewasa, bayi juga boleh mengalami kebotakan. Umumnya, kejadian botak di bahagian belakang dan satu pasukan sudah mengenali kak. Jadi kepala bayi kerana kedudukan tidur.

Akhirnya, anak itu harus ditempatkan di tempat yang selesa. Rambut di kepala bayi yang disapu pada bantal kemungkinan akan menipis.

Baca juga: Minyak Candlenut untuk Bayi, Bukan Hanya Baja Rambut Anda tahu

Cara menumbuhkan rambut bayi

Sehingga kini banyak ibu bapa melakukan apa sahaja untuk menjaga penampilan anak mereka. Salah satunya dengan memperhatikan pertumbuhan rambut bayi. Rata-rata, ibu sibuk membeli pelbagai jenis produk pertumbuhan rambut bayi. Tetapi adakah ia berkesan?

Sekiranya anda tidak pasti mengenai kaedah di atas, anda juga boleh melakukan beberapa cara semula jadi ini untuk menumbuhkan rambut bayi:

Alpukat dan madu

Anda perlu tahu bahawa alpukat mempunyai vitamin E semula jadi sementara madu terbukti dapat menguatkan akar rambut dan mencegah keguguran rambut.

Candlenut

Ibu, anda juga boleh menggunakan minyak hazelnut ke kawasan alis jika nipis. Selain bermanfaat untuk menumbuhkan rambut bayi dengan cepat, candlenut juga berkesan untuk menebalkan beberapa kawasan rambut tipis.

Pisang dan minyak zaitun

Pisang mengandungi mineral seperti kalium yang dapat menjadikan rambut tumbuh lebih cepat. Kemudian cara menebalkan rambut bayi dengan minyak zaitun dapat menjadikan folikel rambut lebih kuat dan tumbuh dengan baik.

Rujuk masalah kesihatan dan keluarga anda melalui perkhidmatan Good Doctor 24/7. Rakan doktor kami bersedia memberikan penyelesaian. Ayuh, muat turun aplikasi Doktor Baik di sini!

Rujukan:

Bagaimana Vitamin E Boleh Menguntungkan Rambut Anda? Diakses pada 7 Disember 2019. Healthline. //www.healthline.com/health/beauty-skin-care/vitamin-e-for-hair.

Bayi Botak: Bilakah Mereka Mula Menumbuhkan Rambut? Diakses pada 7 Disember 2019. Healthline. //www.healthline.com/health/parenting/bald-baby

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found