Kesihatan

Adakah Berbahaya Jika Penampalan Gigi Tertelan? Mari Baca Lebih Banyak Fakta Lengkap!

Pengisian yang ditelan adalah perkara biasa sehingga sebilangan orang bimbang akan bahaya. Biasanya, tampalan gigi sangat kuat tetapi regangan dan penggunaan yang berterusan boleh menyebabkan sebahagian besarnya jatuh dan perlu diganti.

Pemeriksaan berkala dapat membantu kerana doktor gigi akan mencari tanda-tanda kerosakan pada pengisian. Nah, untuk mengetahui apa yang berbahaya jika anda menelan tampalan gigi, mari lihat penjelasan berikut.

Baca juga: Punca Kehilangan Alis, Boleh Kerana Proses Penuaan Terhadap Keadaan Genetik Tertentu!

Fakta mengenai tampalan tertelan

Untuk merawat rongga, doktor gigi akan membuang kawasan yang reput dan kemudian mengisi kawasan tersebut dengan pengisian. Dilaporkan dari Medicinenet, tambalan juga digunakan untuk memperbaiki gigi dan gigi yang retak atau patah yang usang akibat penyalahgunaan seperti menggigit kuku.

Semasa menggunakan tampalan, kadangkala tertelan secara tidak sengaja. Namun, anda tidak perlu risau sekiranya anda menelan tampalan gigi, anda boleh melalui proses pencernaan di dalam badan dengan selamat.

Bahan pengisi untuk tampalan biasanya dibuat dari zink oksida yang hanya didorong ke dalam lubang menggunakan jari basah. Selepas beberapa minit, air liur akan mengeraskan pengisiannya.

Harap dicatat, sekeping gigi kecil atau tampalan yang longgar dapat disedut secara tidak sengaja. Tompokan yang terhirup boleh berbahaya kerana tersekat di paru-paru menyebabkan kerengsaan dan jangkitan.

Sekiranya tidak dirawat, ia boleh menyebabkan masalah paru-paru jangka panjang. Oleh itu, jika anda merasakan sesuatu yang pelik berlaku semasa pengisian anda, segera dapatkan nasihat doktor gigi anda untuk mengetahui rawatan selanjutnya.

Apabila potongan tambahan dilepaskan, perkara terbaik yang perlu dilakukan ialah membuangnya dengan berhati-hati. Penyingkiran tambalan pada gigi dapat dilakukan dengan lembut menggunakan jari anda atau dengan menggunakan kumur atau air.

Jangan sekali-kali mengeluarkan isian secara paksa kerana boleh menyebabkan rasa sakit dan merobek gusi. Cuba berjumpa doktor gigi secepat mungkin untuk mendapatkan rawatan yang lebih sesuai.

Adakah pengisian jenis amalgam selamat?

Sejak beberapa tahun kebelakangan ini, kebimbangan telah timbul mengenai tampalan berwarna keras, juga dikenal sebagai amalgam.

Ini kerana amalgam mengandungi bahan toksik merkuri, yang bertanggung jawab atas sejumlah penyakit, termasuk autisme, penyakit Alzheimer, dan sklerosis berganda.

Persatuan Pergigian Amerika, atau ADA, mengatakan amalgam selamat dan bahawa apa-apa yang berkaitan dengan tambalan dan penyakit berdasarkan merkuri tidak berasas.

Di samping itu, tidak ada bukti saintifik yang kuat untuk menyokong dakwaan bahawa membuang isian amalgam dapat menyembuhkan penyakit.

Walaupun amalgam mengandungi merkuri, apabila dicampurkan dengan logam lain seperti perak, tembaga, timah, dan zink, ia membentuk aloi yang stabil.

Oleh itu, jenis pengisian ini telah digunakan oleh doktor gigi selama lebih dari 100 tahun untuk mengisi atau memelihara gigi.

Penyelesaian untuk mengatasi tambalan tertelan

Tampalan gigi yang ditelan tidak menimbulkan bahaya bagi kesihatan, tetapi kerosakan gigi boleh terjadi kerana tidak dilindungi. Bakteria dan zarah makanan boleh melekat di tempat kosong, menyebabkan kerosakan.

Selain itu, kehilangan tampalan boleh mendedahkan dentin, yang merupakan lapisan kedua gigi di bawah enamel luar yang keras. Dentin lebih lembut daripada enamel dan terdedah kepada pembusukan, sehingga terdedah kepada bakteria boleh menjadi sangat sensitif.

Kerosakan gigi lebih lanjut mungkin memerlukan pembaikan yang luas, seperti mahkota, saluran akar, atau pengekstrakan. Sekiranya anda merasa sakit segera pertimbangkan untuk berjumpa doktor atau menjalani rawatan, dalam bentuk:

  • Ambil ubat anti-radang nonsteroid atau NSAID tanpa resep, seperti ibuprofen untuk mengurangkan rasa sakit dan bengkak.
  • Sapukan minyak cengkih pada gigi dan gusi yang terdedah. Minyak cengkih boleh dibeli di internet atau farmasi terdekat.
  • Gunakan kompres sejuk atau ais selama 15 minit untuk membantu menghilangkan rasa sakit dan bengkak.
  • Sapukan ubat penahan sakit topikal, seperti Anbesol atau Orajel untuk mematikan gigi dan gusi buat sementara waktu.

Kunci untuk mengelakkan pengisian tidak keluar adalah mengamalkan kebersihan yang baik dan melakukan pemeriksaan gigi secara berkala. Doktor biasanya juga akan memberikan petua yang tepat untuk menjaga kesihatan gigi semasa mengisi.

Baca juga: Sering Rasa Pening, Ketahuilah Berikut adalah Beberapa Makanan Yang Menyebabkan Vertigo!

Ada pertanyaan lebih lanjut mengenai maklumat kesihatan yang lain? Sila berbincang secara langsung dengan doktor kami untuk berunding. Rakan doktor kami bersedia memberikan penyelesaian. Ayuh, muat turun aplikasi Doktor Baik di sini!

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found