Kesihatan

Gigi Ginsul Harus Dikemas?

Bagi sesetengah orang, gigi gingsul dianggap dapat membuat senyuman seseorang kelihatan lebih manis. Walau bagaimanapun, keadaan ini juga boleh menyebabkan masalah lain.

Ketahui apa masalah yang berpotensi disebabkan oleh gigi bengkok serta cara mengatasi dan bagaimana merawat gigi bengkok dalam ulasan berikut!

Apa itu gigi bengkok?

gigi bengkok atau gigi bengkok atau gigi condong adalah keadaan di mana gigi yang meletus tidak sejajar dengan betul.

Gigi yang menonjol atau sesak boleh ringan atau teruk. Ini boleh menjadi sangat jelas dalam senyuman anda, atau tidak dapat dilihat jika ia mempengaruhi gigi di bahagian belakang rahang anda.

Keparahan keadaan gigi gingsul boleh memberi kesan pada fungsi gigi dan mulut anda, jadi anda juga boleh mengalami gejala lain.

Punca gigi gingsul

Penyebab gigi bengkok yang paling biasa adalah genetik atau keturunan dalam keluarga. Ini mungkin disebabkan oleh perbezaan antara ukuran rahang atas dan bawah atau antara ukuran rahang dan gigi.

Ini menyebabkan sesak gigi atau corak menggigit yang tidak normal. Bentuk rahang atau kecacatan kelahiran seperti bibir sumbing juga boleh menjadi penyebab gigi gingsul.

Terdapat juga beberapa faktor yang boleh menyebabkan gigi gingsul, termasuk:

  • Tabiat kanak-kanak seperti menghisap ibu jari, menjulurkan lidah, menggunakan pacifier selepas usia 3 tahun, dan menggunakan botol untuk waktu yang lama
  • Gigi berlebihan, gigi hilang, gigi terkena, atau gigi berbentuk tidak normal
  • Ketidakseimbangan tulang rahang selepas kecederaan teruk
  • Tumor mulut dan rahang
  • Kehilangan gigi bayi pramatang

Masalah yang boleh timbul disebabkan oleh gigi gingsul

Walaupun dalam beberapa kes gigi bengkok dapat membuat seseorang lebih menarik, tetapi gigi bengkok juga dapat menimbulkan masalah. Antaranya:

  • Kesukaran mengunyah dengan betul
  • Adalah sukar untuk membersihkan gigi ke celah sehingga ini dapat meningkatkan risiko kerosakan gigi seperti rongga dan radang gusi
  • Mengetatkan gigi, rahang dan otot, meningkatkan risiko patah gigi
  • Membuat orang merasa sedar diri dengan penampilan mereka dan mempengaruhi harga diri mereka

Sekiranya saya meluruskan gusi saya?

Gigi ginsul atau gigi yang tidak sejajar biasa terjadi pada kanak-kanak dan orang dewasa. Ramai orang memilih untuk tidak meluruskan gigi jika mereka tidak menghadapi masalah keyakinan.

Walau bagaimanapun, jika masalah dengan gusi sangat teruk dan boleh menjejaskan kesihatan anda secara keseluruhan, anda harus berjumpa doktor gigi.

Meluruskan gigi sangat penting dalam kes penyelewengan gigi yang teruk kerana boleh menyebabkan periodontitis, yang meningkatkan risiko penyakit jantung.

Tulang yang dijangkiti di bawah garis gusi boleh menyebabkan jangkitan bakteria dalam aliran darah, yang boleh mempengaruhi injap di jantung.

Cara mengatasi gigi gingsul

Setelah diagnosis dibuat, pakar ortodontik dapat memutuskan rawatan terbaik untuk gusi anda yang tidak sejajar. Bagi sesetengah orang, penggunaan pendakap atau penahan yang boleh ditanggalkan sudah mencukupi untuk menyelesaikan masalah tersebut.

Namun dalam kes yang sangat jarang berlaku, pengambilan satu atau lebih gigi mungkin diperlukan sekiranya kepadatan rahang adalah masalah utama.

Pakar ortodontik dapat membantu anda membuat rancangan rawatan yang berkesan menggunakan pergigian kosmetik dan rawatan ortodontik. Berikut adalah beberapa pilihan untuk menangani gigi bengkok:

1. Pendakap gigi

Pendakap atau pendakap akan memberi tekanan berterusan pada rahang untuk jangka masa yang panjang, yang menjadikannya menyesuaikan diri dengan tekanan pada arah tertentu, menyebabkan gigi bengkok bergerak ke posisi yang diinginkan.

Terdapat tiga jenis pendakap yang tersedia termasuk pendakap logam, pendakap seramik, dan pendakap lingual. Anda boleh berjumpa dengan doktor gigi dan mengetahui penyelesaian penjajaran gigi mana yang paling sesuai untuk anda berdasarkan hasil pemeriksaan lisan.

2. Invisalign

Invisalign pada dasarnya adalah pendakap yang tidak kelihatan. Rawatan ini merangkumi penggunaan alat seperti cetakan rahang yang jernih atau lut sinar yang dibuat khusus agar sesuai dengan set gigi anda.

Doktor gigi akan membuat beberapa kesan, dan anda harus bergantian dari satu kesan ke kesan yang lain sehingga gigi anda akhirnya bergerak ke posisi yang betul.

Orang dewasa sering menggunakan Invisalign kerana tidak terlalu mencolok dari segi penampilan. Walau bagaimanapun, Invisalign lebih mahal dan itulah yang menjadikan penyokong menjadi penyelesaian yang lebih praktikal.

Ada soalan lebih lanjut mengenai kesihatan? Rakan doktor kami bersedia memberikan penyelesaian. Ayuh, muat turun aplikasi Doktor Baik di sini!

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found