Kesihatan

Pseudoephedrine

Pseudoephedrine atau juga disebut pseudoephedrine adalah molekul yang mempunyai jenis atom yang sama dengan efedrin. Dalam dunia perubatan, sebatian ini tergolong dalam kelas pendahulu. Walau bagaimanapun, banyak juga digunakan dalam ubat dekongestan. Berikut adalah beberapa maklumat mengenai pseudoephedrine.

Untuk apa pseudoephedrine?

Pseudoephedrine atau pseudoephedrine adalah ubat kelas amina simpatomimetik yang sering digunakan sebagai penghilang kesesakan dekongestan atau hidung.

Sebatian ini sering ditambahkan ke ubat batuk, dalam kombinasi dengan antihistamin, atau dengan ubat demam sebagai agen penahan kesesakan hidung.

Selain sebagai bentuk dos oral, pseudoephedrine atau pseudoephedrine juga tersedia dalam bentuk penyedutan (ubat yang disembur melalui mulut atau hidung).

Apa fungsi dan faedah pseudoephedrine?

Pseudoephedrine atau pseudoephedrine berfungsi sebagai dekongestan yang sering digabungkan dalam ubat batuk atau ubat demam.

Pseudoephedrine oral bertindak secara langsung pada reseptor-adrenergik pada mukosa saluran pernafasan.

Ubat ini berfungsi dengan merangsang vasokonstriksi yang mengakibatkan penyusutan membran mukus hidung yang bengkak, pengurangan hiperemia tisu, edema, dan kesesakan hidung.

Biasanya, ubat ini diedarkan sebagai ubat bebas yang terhad. Beberapa kelebihan ubat ini dalam dunia perubatan secara khusus adalah seperti berikut:

1. Dekongestan oral

Pseudoephedrine digunakan sebagai dekongestan untuk mengurangkan kesesakan hidung yang disebabkan oleh alergi atau selesema biasa, sinusitis, dan demam. Ia juga digunakan untuk melegakan kesesakan hidung yang disebabkan oleh radang telinga atau jangkitan.

Penggunaan pseudoephedrine dapat menyebabkan saluran darah di saluran hidung menyusut (vasokonstriksi). Kejadian vasokonstriksi dapat mengurangkan kesesakan hidung dengan mencegah cairan mengalir dari saluran darah ke saluran hidung.

Pseudoephedrine juga secara langsung merangsang reseptor beta-adrenergik dan menyebabkan kelonggaran bronkiol, dan meningkatkan degupan jantung dan kontraktil.

2. Rinitis vasomotor

Vasomotor rhinitis adalah istilah umum untuk rhinitis bukan alergi, iaitu radang hidung yang tidak disebabkan oleh alergi.

Ini berlaku apabila saluran darah di hidung melebar atau membesar. Pelebaran saluran darah di hidung menyebabkan pembengkakan dan boleh menyebabkan kesesakan hidung.

Gejala rhinitis yang disebabkan selain daripada alahan nampaknya dapat dirawat dengan pseudoephedrine.

Petunjuk ini telah melewati tahap percubaan penyelidikan klinikal pada masa lalu mengenai keberkesanannya pada manusia. Pseudoephedrine lebih berkesan untuk merawat gejala ini apabila digabungkan dengan ubat oral tertentu.

3. Laryngotracheobronchitis

Laryngotracheobronchitis atau juga boleh dipanggil rombongan adalah gangguan pernafasan yang sering terjadi pada kanak-kanak berumur 6 bulan hingga tiga tahun.

Penyakit ini biasanya disebabkan oleh virus influenza atau parainfluenza. Jangkitan ini menyebabkan pembengkakan di dalam trakea yang boleh mengganggu pernafasan.

Selain itu, gejala lain yang sering muncul adalah suara serak dan "menggeram", kadang-kadang disertai demam dan hidung berair.

Selain diberi antivirus sebagai pengobatan utama, pseudoephedrine juga biasanya digabungkan sebagai terapi pendukung untuk mendapatkan hasil perawatan yang optimal.

4. Sinusitis

Sinusitis sebenarnya mempunyai simptom yang serupa dengan selesema biasa. Perbezaan besar antara keduanya adalah berapa lama gejala berlanjutan.

Gejala selesema berlanjutan tidak lebih dari 10 hari. Sementara itu, sinusitis kronik boleh bertahan selama 12 minggu atau lebih. Jangkitan sinus hampir menjadi lebih baik dengan sendirinya.

Rawatan untuk gangguan ini biasanya diberikan setelah menentukan sama ada penyebabnya adalah virus atau bakteria.

Namun, dalam proses rawatan ini, doktor biasanya akan memberikan terapi tambahan dari kelas dekongestan OTC, seperti pseudoephedrine.

Pseudoephedrine dapat melegakan gejala sinusitis dengan menyempitkan saluran darah. Ini akan membantu mengurangkan keradangan dan pembengkakan, serta meningkatkan aliran pernafasan.

jenama dan harga pseudoephedrine

Pseudoephedrine atau pseudoephedrine biasanya dipasarkan bersama dengan ubat lain.

Ubat ini jarang dipasarkan sebagai ubat tunggal kerana memandangkan ubat ini termasuk dalam kategori pendahulu, ia juga lebih berkesan dalam kombinasi dengan ubat lain sebagai terapi tambahan.

Berikut adalah beberapa nama dagang pseudoephedrine atau pseudoephedrine yang telah beredar di pasaran:

 • Sirap Batuk Bertindak Merah 60ml, sediaan sirap mengandungi pseudoephedrine HCl 30 mg, dextromethopan HBr 10 mg, dan tripolidine HCl 1.25 mg. Anda boleh mendapatkan sirap ini dengan harga Rp 62,361 / sebotol.
 • Penurunan oral Alco 15 ml, titisan oral yang boleh diberikan kepada kanak-kanak berumur 2-5 tahun. Ubat ini mengandungi pseudoephedrine HCl 7.5 mg, anda boleh mendapatkannya dengan harga Rp 108,003 / sebotol.
 • Sirap hijau ekspektoran 60 ml, mengandungi pseudoephedrine HCl 30 mg, tripolidine HCl 1.25 mg, dan guanifenesin 100 mg. Anda boleh mendapatkan sirap ini dengan harga Rp 62,361 / sebotol.
 • Kapsul biru Hufagrip AM PM mengandungi parasetamol 500 mg dan pseudoephedrine HCl 30 mg yang biasanya dijual dengan harga IDR 4,861 / jalur yang mengandungi 10 kapsul.
 • Kapsul PM Hufagrip berwarna merah mengandungi parasetamol 500 mg, pseudoephedrine HCl 30 mg, dan diphenhridramin HCl 12.5 mg. Anda boleh mendapatkan penyediaan kapsul ini dengan harga Rp 4,861 / helai berisi 10 kapsul.
 • Tablet Flutrop mengandungi pseudoephedrine HCl 30 mg dan triprolidine HCl 2.5 mg yang anda dapat dengan harga Rp 9,506 setiap jalur 10 tablet.
 • Kapsul Rhinos SR mengandungi loratadine 5 mg dan pseudoephedrine 60 mg. Anda boleh mendapatkan ubat ini dengan harga Rp 7.930 / tablet.
 • Siladex Batuk N Sejuk 60ml, persediaan sirap batuk mengandungi 7.5 mg dextromethorpan HBr, 15 mg pseudoephedrine, dan 2 mg doxylamine succinate. Ubat ini biasanya dijual dengan harga Rp 14,956 / sebotol.
 • Flu & Batuk Mixagrip, penyediaan caplet mengandungi paracetamol 500 mg, dextromethorpan 10 mg, dan pseudoephedrine HCl 30 mg. Anda boleh membeli ubat ini dengan harga sekitar Rp 2.842 / jalur berisi 4 tablet.
 • Tablet Tremenza mengandungi pseudoephedrine 60 mg dan tripolidine HCl 2.5 mg. Anda boleh mendapatkan ubat ini dengan harga Rp. 2,094 / tablet.

Bagaimana cara mengambil pseudoephedrine?

Ambil ubat mengikut dos minum yang tertera pada label pembungkusan ubat. Jangan menambah atau menurunkan dos yang disyorkan. Biasanya, ubat selsema diminum dalam masa yang singkat sehingga gejala hilang.

Tidak boleh diberikan kepada kanak-kanak di bawah umur 4 tahun kecuali jika dinasihatkan oleh doktor. Rujuk lebih lanjut dengan doktor anda sekiranya anda ingin memberikan ubat ini kepada anak-anak.

Ubat itu boleh diambil selepas makan. Sentiasa perhatikan cara minum yang telah diarahkan oleh doktor.

Persediaan tablet harus diambil pada masa yang sama dengan air. Jangan menghancurkan atau mengunyah tablet pelepas perlahan.

Persediaan sirap harus digoncang sebelum diminum. Ukur sirap dengan sudu atau penutup ubat yang disediakan. Jangan gunakan sudu dapur untuk mengelakkan kesalahan dos, kecuali jika dinasihatkan oleh doktor anda.

Jangan mengambil pseudoephedrine selama lebih dari 7 hari berturut-turut. Sekiranya keadaan anda tidak bertambah baik, atau jika ia bertambah buruk selepas tujuh hari, berjumpa dengan doktor anda sekali lagi.

Simpan pseudoephedrine pada suhu bilik dari kelembapan dan panas terik setelah digunakan.

Berapakah dos pseudoephedrine?

Umur 4 hingga 5 tahun

Diberikan dalam dos 15 mg secara lisan setiap 4 hingga 6 jam mengikut keperluan

Dos maksimum: 60mg sehari.

Umur 6 hingga 12 tahun

30 mg secara lisan setiap 4 hingga 6 jam mengikut keperluan

Dos maksimum: 120mg sehari.

Umur lebih dari 12 tahun

 • Persediaan pelepasan segera boleh diberikan pada dos 30 mg hingga 60 mg secara lisan setiap 4 hingga 6 jam mengikut keperluan
 • Pelepasan lanjutan 12 jam boleh diberikan hingga 120mg secara lisan setiap 12 jam jika diperlukan
 • Pelepasan lanjutan 24 jam diberikan dalam dos 240mg secara lisan setiap 24 jam jika diperlukan
 • Dos maksimum: 240mg dalam 24 jam

Adakah pseudoephedrine selamat untuk wanita hamil dan menyusui?

A.S. Pentadbiran Makanan dan Ubat-Ubatan (FDA) belum secara rasmi menentukan kategori ubat ini.

Dadah yang telah diambil oleh sebilangan wanita hamil tidak menyebabkan kesan berbahaya langsung atau tidak langsung pada janin manusia.

Walau bagaimanapun, kajian lanjutan masih tidak mencukupi atau mungkin kurang, tetapi data yang ada tidak menunjukkan bukti peningkatan risiko bahaya pada janin.

Ubat ini tidak boleh digunakan selama kehamilan kecuali manfaatnya melebihi risiko pada janin.

Ubat ini terbukti dapat diserap dalam susu ibu sehingga tidak disyorkan untuk dimakan untuk ibu yang menyusui.

Dos tunggal tidak boleh membahayakan bayi yang disusui, tetapi boleh menyebabkan kegatalan atau gangguan tidur.

Apakah kesan sampingan pseudoephedrine?

Kesan sampingan yang mungkin berlaku selepas mengambil pseudoephedrine jarang berlaku.

Walau bagaimanapun, hentikan penggunaannya dengan segera dan hubungi profesional perubatan jika risiko kesan sampingan berikut muncul selepas anda mengambil ubat ini.

Kesan sampingan yang jarang berlaku (Lebih biasa kerana penggunaan dos yang tinggi)

 • Kejang
 • Halusinasi (melihat, mendengar, atau merasakan perkara yang tidak ada)
 • Denyutan jantung tidak teratur atau perlahan
 • Sesak nafas atau sukar bernafas
 • Gejala Overdosis
 • Kegelisahan, kegelisahan, atau kegembiraan yang tidak biasa

Kesan sampingan yang tidak terlalu berisiko

 • Gementar
 • Keresahan
 • Masalah tidur
 • Kesukaran membuang air kecil atau sakit ketika membuang air kecil
 • Pening atau vertigo
 • Sakit kepala
 • Berpeluh berlebihan
 • Mual atau muntah
 • Gegaran badan
 • Pucat yang tidak biasa

Amaran dan perhatian

Jangan gunakan pseudoephedrine jika dalam 14 hari terakhir anda telah menggunakan perencat MAO seperti furazolidone (Furoxone), isocarboxazid (Marplan), phenelzine (Nardil), rasagiline (Azilect), selegiline (Eldepryl, Emsam, Zelapar), atau tranylcyprine Parnate).).

Beritahu doktor anda jika anda mempunyai riwayat alergi atau reaksi hipersensitiviti selepas mengambil ubat ini.

Beritahu doktor anda jika anda mempunyai sejarah penyakit berikut:

 • Penyakit jantung atau tekanan darah tinggi
 • Diabetes
 • Gangguan tiroid

Sekiranya anda ingin mengambil ubat ini, anda harus berjumpa dengan doktor terlebih dahulu jika anda hamil atau menyusu.

Ubat sejuk cair manis mungkin mengandungi fenilalanin. Sekiranya anda mempunyai fenilketonuria (PKU), periksa label ubat untuk melihat apakah produk tersebut mengandungi fenilalanin.

Elakkan mengambil pseudoephedrine jika anda juga mengambil ubat diet, kafein, atau perangsang lain (seperti ubat ADHD). Mengambil ubat perangsang bersama dengan dekongestan dapat meningkatkan risiko kesan sampingan.

Tanya doktor atau ahli farmasi anda sebelum menggunakan ubat batuk atau selesema yang lain. Pseudoephedrine atau dekongestan lain sering digabungkan dalam ubat batuk lain.

Beritahu doktor anda jika anda juga mengambil salah satu ubat berikut:

 • Ubat tekanan darah
 • Ubat penyekat beta termasuk atenolol (Tenormin, Tenoretic), carvedilol (Coreg), labetalol (Normodyne, Trandate), metoprolol (Dutoprol, Lopressor, Toprol), nadolol (Corgard), propranolol (Inderal, InnoPran), sotalol (Betapace), dan yang lain.
 • Antidepresan seperti amitriptyline (Elavil, Vanatrip, Limbitrol), doxepin (Sinequan), nortriptyline (Pamelor), dan lain-lain.

Rujuk masalah kesihatan dan keluarga anda melalui perkhidmatan Good Doctor 24/7. Rakan doktor kami bersedia memberikan penyelesaian. Ayuh, muat turun aplikasi Doktor Baik di sini!