Kesihatan

Kelebihan Senam Anti Strok untuk Warga Emas dan Cara Mudah Melakukannya

Latihan anti-strok untuk orang tua mempunyai pelbagai faedah, termasuk meningkatkan kesihatan organ tubuh yang lain. Ya, melakukan senaman cukup untuk berpeluh hampir sepanjang hari dapat mengurangkan risiko strok pada orang dewasa yang lebih tua.

Oleh itu, sangat digalakkan bagi orang dewasa yang berumur atau tua untuk kerap bersukan.

Nah, untuk maklumat lebih lanjut, mari kita lihat faedah dan cara senaman anti-strok untuk orang tua!

Baca juga: Adakah anda mengalami sakit gigi? Ketahui dua jenis ubat berikut

Apakah faedah latihan anti-strok untuk orang tua?

Dilaporkan Web MDLatihan yang teratur, termasuk latihan anti-stroke untuk orang tua, dapat meningkatkan kesihatan saluran darah dan meningkatkan tekanan darah tinggi. Perlu diingat, strok adalah penyumbatan arteri di otak oleh bekuan atau trombosis.

Faktor penyebab strok pada orang tua umumnya disebabkan oleh tekanan darah tinggi atau darah tinggi, kolesterol tinggi, diabetes, dan tabiat buruk seperti merokok.

Dengan kata lain, seseorang yang menderita hipertensi, kolesterol tinggi, atau diabetes harus segera melakukan senaman gimnastik untuk mengurangkan risiko strok.

Para penyelidik mendapati bahawa melakukan senaman secara berkala 20% lebih kecil kemungkinannya mengalami strok daripada mereka yang tidak. Nah, beberapa faedah lain yang mungkin diperoleh jika anda secara rutin melakukan senaman anti-stroke untuk orang tua, seperti berikut:

  • Kelenturan. Senaman akan membantu mengurangkan kecederaan, mendapatkan kelenturan dan kawalan badan yang lebih besar.
  • Mencegah penyakit berbahaya. Latihan dapat membantu menjaga kesihatan dan mencegah pelbagai keadaan kesihatan, seperti kegemukan, penyakit jantung, dan diabetes.
  • Meningkatkan fungsi kognitif. Bersenam secara berkala dapat meningkatkan tumpuan dan fokus mental.
  • Peningkatan koordinasi. Senaman dapat membantu mengelakkan situasi berbahaya dengan mengenal pasti atau membetulkan penjajaran badan secara semula jadi.
  • Membina kekuatan. Pergerakan gimnastik hampir secara eksklusif membina kekuatan bahagian atas, bawah badan, dan kekuatan teras.

Jenis senaman anti-strok dan cara melakukannya

Terdapat pelbagai latihan anti-strok yang dapat diikuti dengan mudah. Kerana strok mungkin disebabkan oleh tekanan darah tinggi atau hipertensi, berikut adalah beberapa latihan hipertensi yang dapat mencegah risiko strok.

Senamrobik

Salah satu latihan anti-stroke untuk orang tua adalah senamrobik kerana ia membantu mengawal tekanan darah tinggi dalam badan. Jenis senaman ini menggunakan kumpulan otot yang besar secara berterusan dan berirama, seperti berjalan dan berbasikal.

Matlamat untuk melakukannya pada intensiti sederhana hingga kuat sekurang-kurangnya 2½ jam seminggu. Senaman aerobik dan pengukuhan tulang intensiti sederhana selamat bagi kebanyakan orang, termasuk warga tua.

Sekiranya senaman dilakukan pada intensiti rendah tetapi setiap hari juga mempunyai manfaat kesihatan jangka panjang, iaitu mengurangkan risiko strok.

Salah satu cara untuk melakukan ini adalah dengan aktif 30 minit sehari, sekurang-kurangnya 5 hari seminggu. Mulakan secara perlahan dan sedikit demi sedikit dalam program ini.

Sekiranya anda menghadapi kesukaran, gimnastik boleh diganti dengan aktiviti lain dalam bentuk regangan atau melakukan kerja rumah dengan kerap.

Gimnastik tera

Umumnya, orang dewasa yang lebih tua berisiko lebih tinggi terkena penyakit degeneratif, seperti hipertensi. Oleh itu, untuk mengelakkan risiko lebih lanjut seperti strok akibat darah tinggi, anda boleh melakukan senam tera.

Gimnastik tera adalah sukan fizikal dan mental yang menggabungkan pergerakan badan seperti regangan, sendi, dan teknik pernafasan. Walaupun tidak mengeluarkan peluh terlalu banyak, latihan tera ini berkesan untuk menurunkan tekanan darah pada orang tua.

Kerana pergerakannya minimum, gimnastik tera dianggap pilihan yang sesuai untuk orang tua kerana risiko kecederaan sangat tinggi. Untuk itu, lakukan senaman ini secara berkala kerana dapat meningkatkan kecergasan badan dan mencegah risiko hipertensi yang menyebabkan strok.

Baca juga: 7 Senarai Makanan Yang Dapat Membantu Mempercepat Pemulihan Pasca Pembedahan

Perkara yang perlu dipertimbangkan sebelum melakukan senaman anti-strok untuk orang tua

Latihan yang berterusan dapat meningkatkan kestabilan plak dan perubahan bermanfaat dalam fungsi dinding saluran darah. Walau bagaimanapun, perlu juga memperhatikan beberapa perkara sebelum melakukan senaman anti-strok untuk orang tua.

Perkara pertama yang perlu dilakukan adalah berunding dengan doktor untuk menentukan latihan yang paling sesuai untuk orang tua. Beritahu doktor dengan segera sekiranya orang tua yang melakukan senaman mengalami gejala yang tidak biasa, seperti pening, sesak nafas, atau pingsan.

Sentiasa periksa kesihatan anda, seperti tekanan darah dan tahap kolesterol untuk mengelakkan risiko strok. Strok dapat dicegah jika anda menjalani gaya hidup yang sihat, jadi jangan tunda bersenam semasa anda masih muda!

Jaga kesihatan anda dan keluarga anda dengan berunding secara berkala dengan rakan doktor kami. Muat turun aplikasi Good Doctor sekarang, klik pautan ini, ya!

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found