Kesihatan

Garis-garis Hitam pada Perut Semasa Kehamilan Membuat Anda Tidak Selesa? Inilah penjelasannya!

Sebilangan wanita akan mendapati garis-garis hitam muncul di perutnya semasa mengandung. Garis yang bergerak dari bahagian atas alat kelamin ke plexus solar disebut linea nigra dan biasanya muncul setelah memasuki trimester kehamilan ketiga.

Laman web kesihatan Very Well Family mengatakan 80 peratus wanita hamil akan melihat garis ini muncul di perut mereka. Walau bagaimanapun, linea nigra ini juga boleh terbentuk semasa anda tidak hamil atau bahkan pada lelaki, anda tahu.

Rupa dan ciri linea nigra

Linea nigra biasanya memanjang dari tulang kemaluan hingga ke atas pusar, tetapi juga boleh memanjang ke tulang dada. Lebar linea nigra adalah sekitar 0.6-1.2 cm dan biasanya anda akan melihat garis ini kabur di bahagian atas.

Walau bagaimanapun, tahap kecerahan atau kegelapan garis ini berbeza pada setiap wanita hamil. Perbezaan tahap kecerahan ini adalah normal dan tidak memberi makna khusus.

Linea nigra biasanya muncul pada bulan ke-5 kehamilan atau lebih awal. Menariknya, beberapa wanita mengalami kemunculan linea nigra setelah mereka mandi dan tidak dapat menjelaskan penyebab sebenar pencetus.

Ketika usia kehamilan menghampiri kelahiran, linea nigra akan kelihatan lebih gelap daripada sebelumnya.

Apa yang menyebabkan linea nigra muncul?

Punca sebenar penampilan linea nigra masih belum diketahui. Walau bagaimanapun, ada kemungkinan keadaan ini timbul kerana perubahan hormon yang berlaku semasa kehamilan.

Kemungkinan plasenta mencetuskan melanosit, sel yang menghasilkan melanin, untuk menghasilkan warna pada kulit. Pada ketika ini, puting anda juga mungkin kelihatan lebih gelap, yang mungkin disebabkan oleh faktor yang sama.

Mitos kuno mengatakan bahawa garis ini muncul ketika anda mengandung anak lelaki. Malah, linea nigra juga boleh muncul pada ibu yang mengandung anak perempuan.

Kemunculan linea nigra bukan sekadar tanda bahawa seseorang sedang hamil. Oleh itu, walaupun garis ini biasanya dialami oleh wanita hamil, beberapa gadis, lelaki dan orang dewasa lain boleh mempunyai garis keturunan ini.

Adakah linea nigra berbahaya?

Garis pada perut semasa kehamilan tidak berbahaya, walaupun kehadirannya dapat membuat anda bingung. Tetapi sebenarnya, Moms adalah 1 dari 80 peratus wanita yang mengalami ini semasa hamil.

Michelle Tollefson, MD dari Metropolitan State College Denver, dalam satu kenyataan di halaman Ibu Bapa, menasihati wanita hamil untuk tidak bimbang tentang penampilan garis ini.

Bagaimana merawat kulit dengan linea nigra?

Sebilangan wanita hamil sering merasa tidak selesa dan terganggu dengan kehadiran linea nigra. Namun, tidak ada langkah-langkah khusus yang dapat anda ambil untuk menghilangkan garis ini.

Ibu dinasihatkan untuk tidak menggunakan produk apa pun, termasuk losyen atau peluntur. Sebabnya ialah produk ini sebenarnya akan berbahaya dan tidak memberi kesan.

Sekiranya anda masih merasa tidak selesa, cubalah berkomunikasi dengan doktor atau bidan anda dan bukannya mencuba cara yang benar-benar merosakkan kulit.

Untuk mengurangkan perubahan warna yang berlaku, anda harus menutup perut ketika ingin pergi ke pantai. Jangan cuba memadankan warna perut anda katil penyamakan semasa mengandung.

Adakah benar bahawa linea nigra hilang dengan sendirinya?

Linea nigra akan hilang setelah anda melahirkan, kebanyakan wanita hamil merasakan garis ini pudar pada bulan pertama semasa melahirkan. Pada ketika itu, tahap hormon kembali ke keadaan pra-kehamilan mereka.

Walau bagaimanapun, masa tepat garis ini hilang berbeza antara wanita. Ibu mungkin tidak menyedari bila linea nigra mula kabur dan hanya menyedari apabila tiada jejak garis ini pada perut.

Jadi, tidak perlu bersusah payah menggunakan produk apa pun untuk menghilangkan barisan ini, ok! Termasuk menggunakan krim pemutih, kerana krim ini mengandungi hidrokuinon yang berbahaya bagi bayi, terutama jika anda sedang menyusu secara eksklusif.

Demikian penjelasan garis hitam pada perut yang dapat muncul ketika anda hamil. Jangan risau tentang linea nigra, kerana keadaan ini akan hilang setelah anda melahirkan.

Pastikan untuk memeriksa kesihatan anda dan keluarga anda secara berkala melalui Good Doctor 24/7. Jaga kesihatan anda dan keluarga anda dengan berunding secara berkala dengan rakan doktor kami. Muat turun aplikasi Doktor Baik sekarang, klik pautan ini, OK!