Kesihatan

Penuh dengan Serat dan Protein, Inilah Sebabnya mengapa Quinoa Harus Dimasukkan dalam Diet Harian Anda

Penganut diet yang sihat mengetahui manfaat kesihatan biji-bijian, termasuk quinoa. Kandungan serat dan protein yang tinggi menjadikan biji-bijian ini menjadi makanan kegemaran dalam diet yang sihat.

Quinoa sendiri berasal dari wilayah Andean, Amerika Selatan, dengan Peru sebagai pengeluar quinoa terbesar. Terdapat lebih dari 120 quinoa yang ditanam oleh petani, sementara yang paling biasa di pasar adalah quinoa putih, merah dan hitam.

Baca Juga: Jangan Dipandang Rendah! Sebilangan keadaan ini adalah penyebab ketulan di ketiak

Kandungan pemakanan Quinoa

Seperti produk bijirin lain, quinoa mempunyai banyak protein dan serat. Terdapat 8.14 gram protein dan 5.18 gram serat dalam setiap hidangan 185 gram.

Satu kajian di Iran mengatakan bahawa protein quinoa juga mengandungi banyak asid amino penting. Sebatian ini penting untuk perkembangan otot dan aktiviti imun anda.

Manfaat kesihatan quinoa

Untuk lebih jelas dan lengkap mengenai manfaat quinoa, biji kecil yang sihat ini mesti anda dengar senarai berikut:

Penghadaman yang sihat

Manfaat quinoa pada pencernaan anda dapat dilihat dari kandungan seratnya yang tinggi. Menurut Akademi Pemakanan dan Dietetik, makan makanan berserat tinggi dapat meningkatkan kesihatan pencernaan anda.

Salah satu faedah sebenar quinoa adalah anda tidak akan mudah mengalami gangguan pencernaan seperti sembelit, kolesterol tinggi, tekanan darah tinggi dan divertikulosis.

Makanan berserat tinggi juga dapat membantu mengekalkan berat badan yang sihat. Ini berlaku kerana makanan ini menjadikan anda kenyang lebih lama, yang dapat menurunkan pengambilan makanan harian anda.

Manfaat quinoa adalah menurunkan risiko penyakit jantung koronari

Berbanding dengan makanan bebas gluten lain seperti jagung, beras atau pati kentang, quinoa adalah sumber antioksidan yang baik. Berbanding dengan makanan ini, quinoa mempunyai lebih banyak nutrien.

Salah satu kelebihan antioksidan quinoa adalah mengurangkan risiko penyakit jantung koronari, barah tertentu dan beberapa gangguan mata. Ini disebabkan oleh kandungan vitamin E dalam makanan Amerika Selatan ini.

Mengekalkan metabolisme badan

Menurut Jabatan Pertanian Amerika Syarikat, satu hidangan quinoa mengandungi 1,17 mg mangan. Jumlah ini bersamaan dengan 27.43 peratus pengambilan mangan pada lelaki dan 35.05 peratus pada wanita.

Mangan sendiri diperlukan oleh tubuh untuk perkembangan dan metabolisme. Sebatian ini juga berfungsi dengan banyak enzim dalam tubuh untuk mengoptimumkan prestasi enzim ini.

Sumber besi

Manfaat penting lain dari quinoa adalah bahawa ia menyediakan zat besi untuk keperluan tubuh anda. Jabatan Pertanian Amerika Syarikat mencatat kandungan zat besi dalam satu hidangan quinoa boleh mencapai 2.76 mg.

Jumlah ini bersamaan dengan 34.5 peratus pengambilan harian yang disyorkan untuk lelaki dan 15.33 peratus untuk wanita. Dengan pengambilan zat besi yang baik, anda memastikan prestasi badan terus berjalan dengan baik.

Salah satunya adalah menjaga kualiti hemoglobin yang berfungsi mengedarkan oksigen dalam darah ke seluruh tubuh. Pengambilan zat besi yang mencukupi juga baik untuk menjaga kesihatan tisu dan otot badan anda.

Kelebihan quinoa membantu mengawal gula darah

Salah satu cara untuk mengawal gula darah adalah dengan makan makanan dengan indeks glisemik rendah. Menurut University of Sydney, quinoa mempunyai indeks glisemik 53, yang rendah.

Makanan dengan indeks glisemik rendah adalah makanan yang tidak mengisi anda dengan cepat dan tidak akan membuat anda gemuk. Ini adalah perkara yang baik bagi penghidap diabetes jenis 2.

Kurangkan potensi kecacatan kelahiran

Jabatan Pertanian Amerika Syarikat menyatakan bahawa terdapat 77.7 mikrogram asid folik dalam satu hidangan quinoa. Jumlah ini bersamaan dengan 19.43 peratus dari keperluan harian anda.

Asid folik adalah vitamin B penting yang, menurut Institut Kesihatan Nasional Amerika Syarikat, mempunyai peranan penting dalam pembentukan DNA. Di samping itu, asid folik juga penting semasa mengandung untuk mengurangkan potensi kecacatan tiub saraf.

Baca Juga: Boleh Menjadi Tanda Penyakit, Kenali Sebab-sebab Cegukan Berikut

Sumber magnesium

Satu hidangan quinoa mempunyai 118 mg magnesium. Ini menunjukkan bahawa biji-bijian ini sangat baik untuk keperluan mineral anda, kerana lebih dari 300 reaksi enzimatik pada setiap sel dalam tubuh memerlukan magnesium.

Dengan kandungan ini, senarai faedah kesihatan quinoa dapat diterjemahkan sebagai berikut:

  • Menurunkan potensi tekanan darah tinggi
  • Kurangkan potensi penyakit kardiovaskular
  • Menurunkan potensi diabetes jenis 2
  • Kurangkan potensi migrain

Rujuk masalah kesihatan dan keluarga anda melalui perkhidmatan Good Doctor 24/7. Rakan doktor kami bersedia memberikan penyelesaian. Ayuh, muat turun aplikasi Doktor Baik di sini!