Kesihatan

Fungsi Pankreas yang Penting untuk Tubuh, Ketahui dengan baik sehingga Anda Tidak Menghidap Diabetes

Pankreas adalah salah satu organ terpenting dalam sistem pencernaan manusia. Berikut adalah penjelasan mengenai fungsi pankreas untuk badan!

Fungsi pankreas

Secara umum, terdapat 2 fungsi pankreas untuk tubuh, iaitu fungsi eksokrin dan fungsi endokrin.

Fungsi eksokrin pankreas

Tubuh manusia mempunyai kelenjar eksokrin, iaitu kelenjar yang menghasilkan satu produk yang diangkut melalui saluran ke tisu badan yang lain.

Fungsi pankreas sebagai kelenjar eksokrin adalah untuk menghasilkan enzim yang diedarkan ke saluran pencernaan. Setiap enzim yang dihasilkan mempunyai fungsi yang berbeza.

Beberapa enzim pencernaan yang dihasilkan termasuk enzim amilase yang dapat memecah karbohidrat, enzim lipase yang memecah lemak, dan enzim trypsin dan chemotrypsin yang membantu memecah protein.

Fungsi endokrin pankreas

Pankreas sebagai kelenjar endokrin berfungsi menghasilkan hormon insulin dan glukagon.

Fungsi hormon insulin adalah untuk menurunkan kadar gula dalam darah dengan mengikat glukosa dalam darah, kemudian menyebarkannya ke seluruh tubuh untuk diubah menjadi tenaga.

Manakala hormon glukagon bertanggung jawab untuk meningkatkan kadar gula darah dengan mengubah glikogen di hati menjadi glukosa.

Hormon insulin berperanan dalam penyerapan glukosa menjadi glikogen di hati. Jadi, kedua-dua hormon ini bekerjasama untuk mengekalkan kestabilan gula dalam darah.

Jadi secara umum fungsi pankreas adalah untuk membantu proses pencernaan melalui enzim yang dihasilkannya dan membantu mengawal kadar gula dalam darah melalui hormon yang dihasilkannya.

Hubungan antara diabetes dan gangguan fungsi pankreas

Diabetes adalah sekumpulan penyakit yang berkaitan dengan masalah dengan hormon insulin.

Masalah-masalah ini, seperti pankreas tidak dapat menghasilkan insulin yang mencukupi, tubuh tidak dapat menggunakan insulin dengan betul, atau gabungan kedua-duanya.

Jenis diabetes:

Diabetes jenis 1

Diabetes jenis 1 adalah penyakit autoimun. Diabetes berlaku apabila sistem imun menyerang dan menghancurkan sel beta di pankreas, sehingga organ tidak dapat menghasilkan insulin.

Diabetes jenis 2

Diabetes jenis 2 dimulakan oleh daya tahan tubuh terhadap insulin, yang menjadikan tubuh tidak dapat menggunakan hormon dengan cekap. Keadaan di mana pankreas menghasilkan insulin tambahan, sehingga tidak lagi dapat memenuhi keperluan tubuh.

Rujuk masalah kesihatan dan keluarga anda melalui perkhidmatan Good Doctor 24/7. Rakan doktor kami bersedia memberikan penyelesaian. Ayuh, muat turun aplikasi Doktor Baik di sini!