Kesihatan

Adakah Sayuran Organik Lebih Sihat Daripada Bukan Organik?

Sekiranya anda membeli sayur-sayuran di pasar raya, anda mungkin mendapati terdapat beberapa produk sayur-sayuran yang berlabel organik.

Dalam penampilan, sayur-sayuran berlabel organik sama seperti kebanyakan sayur-sayuran. Tetapi dikatakan bahawa sayur-sayuran organik lebih sihat daripada sayur-sayuran bukan organik.

Jadi apa sebenarnya sayur-sayuran organik? Dan bagaimana mereka berbeza dengan sayur-sayuran biasa atau bukan organik? Inilah ulasannya.

Apa itu sayur-sayuran organik?

Lancarkan BBC, Jabatan Pertanian Inggeris menggambarkan makanan organik sebagai produk sistem pertanian yang mengelakkan penggunaan baja kimia buatan manusia.

Sayuran organik adalah sayur-sayuran yang ditanam menggunakan baja organik seperti kotoran haiwan dan air kencing. Tidak seperti urea dan bahan kimia lain, baja ini mesra tanah.

Dapat disimpulkan bahawa sayur jenis ini dihasilkan melalui amalan pertanian menggunakan bahan semula jadi. Ini bermaksud mengelakkan semua bahan kimia buatan, hormon, antibiotik atau organisma yang diubahsuai secara genetik (GMO).

Baca Juga: Ketahui Beberapa Cara Memasak Sayuran Supaya Nutriennya Tidak Hilang

Perbezaan antara sayur-sayuran organik dan bukan organik

Bukan hanya mengenai baja, ada beberapa perkara lain yang membezakannya dengan sayur-sayuran konvensional.

Perbezaannya sangat ketara dari segi pengeluaran atau semasa proses pertanian. Berikut adalah sebahagian daripadanya.

1. Proses pertumbuhan

Bukan Organik: Menggunakan baja kimia untuk meningkatkan pertumbuhan sayur-sayuran.

Organik: Gunakan baja semula jadi, seperti baja atau kompos untuk memberi makan tanah dan tanaman.

2. Kaedah menangani perosak

Bukan Organik: Menyemburkan racun serangga atau racun perosak kimia untuk mengurangkan perosak dan penyakit.

Organik: Menggunakan serangga dan burung, atau memasang perangkap untuk mengurangkan perosak dan penyakit.

3. Kaedah menangani rumpai

Bukan Organik: Menggunakan racun herba kimia untuk menguruskan rumpai

Organik: Rumpai dikeluarkan dengan memotong atau memindahkan sayur-sayuran.

Organik VS bukan organik, mana yang terbaik?

Adakah benar bahawa sayur-sayuran organik lebih sihat, lebih enak, dan lebih selamat untuk dimakan? Lihat ulasan satu demi satu di bawah.

1. Sayuran organik

Kajian membandingkan kandungan nutrien makanan organik dan bukan organik memberikan hasil yang beragam.

Ini kemungkinan besar disebabkan oleh variasi semula jadi dalam kaedah pengendalian dan pengeluaran makanan yang berbeza. Walau bagaimanapun, bukti menunjukkan bahawa makanan yang ditanam secara organik mungkin lebih berkhasiat.

Makanan organik sering mempunyai nutrien yang lebih bermanfaat, seperti antioksidan. Di samping itu, sayur-sayuran bukan organik biasanya meninggalkan sisa baja kimia atau racun perosak yang digunakan semasa proses pertanian.

Jadi sayur-sayuran organik boleh dikatakan lebih baik kerana mengandungi lebih sedikit racun perosak.

Sekiranya tiada racun perosak dan baja, tanaman meningkatkan pengeluaran fitokimia (vitamin dan antioksidan) yang menguatkan daya tahan mereka terhadap serangga dan rumpai.

2. Sayuran organik lebih baik

Sebilangan orang mengatakan bahawa mereka dapat merasakan perbezaan antara makanan organik dan bukan organik. Sementara yang lain mengatakan bahawa mereka tidak menemui perbezaan.

Penilaian rasa ini relatif dan subjektif. Tetapi pelancaran Buku Merah Mag, penemuan yang diterbitkan dalam Jurnal Pemakanan British mengatakan bahawa tahap antioksidan yang lebih tinggi dalam produk organik sebenarnya dapat meningkatkan kualiti organoleptiknya.

Ini mempengaruhi aroma, rasa, dan juga sensasi di mulut anda semasa anda memakannya. Mungkin kesan inilah yang menjadikannya lebih baik.

3. Mengapa sayur-sayuran organik lebih mahal?

Tidak dapat dinafikan, ketika ini harga sayur-sayuran organik di pasaran lebih mahal daripada sayur-sayuran bukan organik. Ini bukan tanpa sebab.

Harga yang lebih tinggi ini disebabkan oleh kos pengeluaran yang lebih tinggi, peraturan yang lebih ketat, dan hasil yang lebih rendah.

Jadi untuk mendapatkan keuntungan dan dapat menghasilkan semula, sayur-sayuran organik dijual pada harga yang lebih tinggi.

Adakah terdapat faedah kesihatan?

Terdapat beberapa bukti yang menunjukkan bahawa makanan organik mempunyai manfaat kesihatan.

Sebagai contoh, beberapa kajian makmal mendapati bahawa kandungan antioksidannya yang lebih tinggi membantu melindungi sel dari kerosakan.

Kajian pemerhatian lain pada manusia telah menghubungkan makanan organik dengan risiko alergi dan eksim yang lebih rendah pada kanak-kanak dan bayi. Di samping itu, masih banyak kajian dalam skala kecil untuk mengkaji perbezaan kesan makanan organik dan bukan organik.

Malangnya, tidak ada bukti kukuh yang tersedia untuk mengesahkan bahawa makanan organik mempunyai lebih banyak faedah kesihatan daripada makanan bukan organik konvensional.

Jaga kesihatan anda dan keluarga anda dengan berunding secara berkala dengan rakan doktor kami. Muat turun aplikasi Good Doctor sekarang, klik pautan ini, ya!

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found