Kesihatan

Perkembangan Bayi 10 Bulan: Mula Belajar Merangkak dan Berdiri Sendiri

Pastikan untuk memeriksa kesihatan anda dan keluarga anda secara berkala melalui Good Doctor 24/7. Rujuk kesihatan kehamilan anda dengan rakan doktor pakar kami. Muat turun aplikasi Doktor Baik sekarang, klik pautan ini, OK!

Dalam perkembangan bayi berusia 10 bulan, biasanya kata-kata yang dikeluarkan sudah terdengar lebih nyata. Oleh itu, semakin banyak ibu bapa menunjukkan minat terhadap apa yang diperkatakan, semakin banyak perkataan akan keluar.

Bayi pada usia 10 bulan juga mula merangkak dan lama-kelamaan boleh berlatih berdiri. Seterusnya, bayi juga akan mula berusaha memegang sesuatu agar dapat berada dalam keadaan berdiri sepenuhnya.

Baca juga: Boleh Menyebabkan Kelahiran Pramatang hingga Pendarahan Berat, Inilah Cara Menangani Plasenta Previa!

Bagaimana bayi 10 bulan berkembang?

Perkembangan bayi pada usia 10 bulan biasanya akan ditandai dengan semakin lancar dia merangkak. Atas sebab ini, ketika bayi telah mendapat keyakinan, banyak perubahan akan mulai muncul, seperti dapat duduk tegak.

Baik, dilaporkan Web MD, berikut adalah beberapa perkembangan lain yang dapat dilihat, termasuk:

Kemahiran motor

Bayi berusia 10 bulan biasanya mula menikmati kebebasan untuk meneroka dengan pelbagai cara.

Beberapa perkara lain yang boleh dilakukan, seperti merangkak, memegang benda seperti kerusi untuk bergerak dari posisi duduk ke posisi berdiri, berjongkok sambil memegang atau duduk di belakang, dan cuba berdiri memegang sesuatu.

Menjelang usia 10 bulan, koordinasi bayi telah bertambah baik sehingga cukup mahir mengambil benda-benda kecil dengan cengkaman penjepit. Oleh itu, pastikan anda menyimpan barang-barang kecil untuk mengelakkan bahaya tersedak.

Corak tidur dan rehat

Bayi yang telah memasuki usia 10 bulan biasanya kurang tidur pada siang hari. Namun, tidak perlu risau kerana tabiat ini sebenarnya dapat membantu bayi terjaga pada waktu petang dan mengelakkan masalah tidur pada waktu malam.

Sekiranya bayi terlepas tidur, maka pada waktu malam ia harus diganti dengan satu atau dua jam tambahan. Untuk itu, ibu bapa mesti benar-benar memperhatikan jadual tidur bayi agar pertumbuhan dan perkembangannya dapat dikawal dengan baik.

pengambilan makanan

Semasa anda berumur 10 bulan. Ibu perlu memperbanyak pengambilan makanan bayi dengan menyediakan pelbagai buah-buahan, sayur-sayuran, biji-bijian, yogurt, atau daging.

Walau bagaimanapun, pastikan untuk mengelakkan makanan yang menimbulkan risiko tersedak, seperti kacang, gula-gula, atau anggur keseluruhan.

Setelah beberapa gigi muncul, anda boleh mula memperkenalkan makanan yang lebih pekat dengan potongan yang lebih kecil. Biarkan bayi anda mengambil makanan dengan tangannya sendiri untuk mempraktikkan kemahiran pegangan dan koordinasi.

Kemahiran komunikasi

Kemahiran komunikasi bayi anda pada usia 10 bulan semakin meningkat, jadi jangan terkejut jika dia mula meniru kata-kata yang sering diucapkan oleh ibu bapa. Di samping itu, bayi juga akan menyalin semua jenis tingkah laku yang dilakukan oleh orang di sekelilingnya.

Bayi yang berusia 10 bulan juga mulai memahami dan mengikuti perintah, seperti melambai atau bertepuk tangan. Oleh itu, sentiasa berhati-hati dalam mengatakan atau bertindak kerana pada bila-bila masa bayi dapat meniru.

Keperibadian mula muncul

Umur 10 bulan akan membuat bayi mula menonjolkan keperibadiannya, seperti memberi senyuman lebar kepada orang yang ditemuinya. Namun, kadang-kadang bayi juga boleh merasa malu atau enggan menyambut orang asing yang baru mereka temui.

Bayi juga mula mendapatkan perhatian orang-orang di sekitar mereka dengan memberi isyarat melalui kata-kata atau melambai. Di samping itu, bayi mula mengembangkan pemikiran mereka sendiri seperti dapat memprotes apabila perkara yang mereka mahukan tidak dipenuhi.

Baca juga: Ibu, fahami penggunaan formula bayi berdasarkan bahan asasnya

Petua untuk perkembangan bayi 10 bulan

Bayi yang dilahirkan sebelum waktunya biasanya memerlukan lebih banyak masa untuk mula berjalan atau bercakap. Namun, jika bayi dilahirkan secara normal dengan pertumbuhan dan perkembangan yang ketara, ia memerlukan beberapa petua seperti:

Balas ketika bayi bercakap

Apabila bayi sudah banyak bercakap, balas perbincangan dengan jawapan yang ramah dan sabar. Ini akan menjadikan bayi anda lebih berminat untuk mengatakan perkara lain atau mempelajari perkataan baru.

Hidupkan muzik atau lagu

Semua jenis muzik bagus untuk perkembangan otak pada bayi dan membantu mereka belajar menyebut perkataan dengan lebih jelas. Bayi juga akan mula menggerakkan badan mereka mengikut muzik supaya badan mereka lebih aktif dan sihat.

Menjelang 10 bulan, bayi akan mengoceh lebih banyak lagi, membuat kontak mata, dan bertindak balas terhadap kata-kata dan tindakan orang-orang di sekitarnya. Sekiranya bayi tidak dapat berkomunikasi dengan baik, segera hubungi doktor untuk penilaian lebih lanjut.

Pembangunan yang lainpadabayi boleh diminta oleh doktor pakar di Good Doctor dalam perkhidmatan 24/7. Rakan doktor kami bersedia memberikan penyelesaian. Ayuh, muat turun aplikasi Doktor Baik di sini!

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found