Kesihatan

Clotrimazole

Clotrimazole adalah ubat turunan imidazol yang banyak digunakan untuk merawat pelbagai masalah yang disebabkan oleh jangkitan kulat.

Ubat ini pertama kali ditemui pada tahun 1969 dan kini termasuk dalam Senarai Ubat Penting Organisasi Kesihatan Sedunia (WHO).

Berikut ini adalah maklumat lengkap mengenai clotrimazole, faedahnya, dosnya, cara menggunakannya, dan risiko kesan sampingan yang mungkin berlaku.

Untuk apa clotrimazole?

Clotrimazole adalah ubat antijamur yang digunakan untuk merawat pelbagai jangkitan yis, seperti jangkitan yis vagina, jenis kurap, ruam lampin, dan sariawan.

Ubat ini sering dijumpai sebagai salap (topikal) dan beberapa ubat oral. Ubat oral digunakan secara meluas untuk merawat beberapa jangkitan kulat pada mulut dan tekak.

Cara ubat ini berfungsi sama dengan antibiotik, tetapi hanya dapat merawat jangkitan kulat. Ubat ini tidak akan berkesan terhadap jangkitan yang disebabkan oleh virus atau bakteria.

Apa fungsi dan faedah ubat clotrimazole?

Clotrimazole berfungsi sebagai agen antikulat yang berfungsi dengan menghalang biosintesis yang diperlukan dalam pembentukan membran sel kulat. Oleh itu, ubat ini dapat menghalang pertumbuhan sel-sel kulat dan membunuh sel-sel kulat.

Ubat ini mempunyai beberapa kebaikan yang digunakan untuk merawat beberapa jangkitan kulat yang berkaitan dengan keadaan berikut:

1. Dermatofitosis

Dermatophytosis adalah jangkitan kulit yang disebabkan oleh kulat. Dalam merawat jangkitan kulat, ubat ini boleh digunakan sebagai terapi ubat tunggal.

Ubat boleh diresepkan untuk merawat tinea corporis (kurap), tinea cruris, atau tinea pedis (kaki atlet) yang disebabkan oleh Epidermophyton floccosum, Microsporum canis, Trichophyton mentagrophytes, atau T. rubrum.

Ia juga dapat diberikan dalam kombinasi tetap dengan betamethasone dipropionate. Ubat gabungan hanya diresepkan untuk merawat gejala keradangan tinea pedis, tinea cruris, dan tinea corporis yang disebabkan oleh E. floccosum, T. mentagrophytes, atau T. rubrum.

Clotrimazole topikal biasanya berkesan untuk rawatan tinea corporis atau tinea cruris yang tidak rumit. Walaupun bentuk dos oral mungkin diperlukan jika tinea corporis atau tinea cruris telah berkembang dengan meluas.

Ubat gabungan ini juga diberikan terutama jika terdapat dermatofit folliculitis, jangkitan kronik atau tidak bertindak balas terhadap terapi topikal. Pertimbangan lain adalah faktor imunokompromi pesakit kerana penyakit bersamaan atau terapi ubat bersamaan.

2. Jangkitan Pityriasis (Tinea) versicolor

Pityriasis versicolor, juga dikenali sebagai tinea versicolor, adalah jangkitan kulit yang biasa. Gejala dapat dikenali dengan munculnya ruam khas, tompok pigmen pada kulit, dan bintik-bintik yang tidak terlalu menonjol.

Ubat ini boleh diresepkan untuk rawatan pityriasis (tinea) versicolor yang disebabkan oleh: Malassezia furfur (Pityrosporum orbiculareatau P. ovale.

Bentuk dos topikal umumnya cukup berkesan dalam merawat jangkitan. Walau bagaimanapun, persediaan oral dapat diberikan kepada pesakit yang mengalami jangkitan parah dan parah, tidak dapat bertindak balas, atau sering berulang dengan terapi topikal.

3. Kandidiasis kulit

Jangkitan kulit Candidiasis disebabkan oleh jangkitan kulat Candida. Jangkitan kulit ini telah dirawat dengan berkesan dengan clotrimazole topikal.

Dalam percubaan perbandingan, krim clotrimazole sama efektifnya dengan salap Whitfield dalam rawatan dermatofitosis, dan sama efektifnya dengan nystatin pada kandidiasis kulit.

Persediaan topikal clotrimazole umumnya dapat diterima dengan baik, tetapi dalam beberapa kes kerengsaan tempatan memerlukan penghentian terapi.

Persediaan oral boleh diberikan jika perkembangan kandidiasis yang meluas atau pesakit tidak dapat bertindak balas terhadap ubat topikal. Walau bagaimanapun, terdapat beberapa faktor yang merugikan dalam terapi oral, iaitu kejadian gangguan gastrointestinal yang tinggi dan reaksi neurologi.

Dari segi terang, ia berjaya pada pesakit yang gagal bertindak balas terhadap agen antijamur lain, seperti nystatin dan amphotericin. Oleh itu, pertimbangan ubat ini dapat dimasukkan sebagai terapi alternatif pada pesakit tanpa riwayat gangguan gastrointestinal atau neurologi.

4. Kandidiasis oropharyngeal (tekak)

Ubat ini termasuk dalam terapi pilihan yang disyorkan untuk rawatan kandidiasis orofaring tanpa komplikasi pada pesakit yang dijangkiti HIV. Walau bagaimanapun, ubat ini mungkin tidak berkesan untuk rawatan kandidiasis esofagus pada pesakit yang berkaitan dengan HIV.

Ubat ini digunakan secara profilaksis untuk mengurangkan kejadian kandidiasis orofaring pada pesakit imunokompromi.

Ubat ini diresepkan terutamanya pada pesakit yang menjalani terapi imunosupresif. Terapi seperti itu termasuk kortikosteroid, agen antineoplastik, terapi radiasi untuk leukemia, tumor, atau pemindahan buah pinggang.

Walau bagaimanapun, keberkesanan dan keselamatan pada pesakit dengan imunosupresi kerana kekurangan imun primer atau penyebab lain belum mencukupi. Oleh itu, penggunaan ubat-ubatan ini untuk profilaksis kandidiasis orofaring harus dipantau dengan teliti.

5. Kandidiasis faraj (vulvovaginal)

Ubat ini boleh diberikan sebagai rawatan kandidiasis vulvovaginal yang tidak rumit. Ubat ini dapat merawat kandidiasis vagina ringan hingga sederhana yang disebabkan oleh: Candida albicans.

Rawatan boleh dilakukan secara bebas (rawatan diri) pada wanita tanpa komplikasi dan yang tidak hamil atau sebelumnya tidak mengalami gejala serupa.

Bagi jangkitan yang teruk, ia mesti didiagnosis oleh doktor. Jangkitan ini biasanya memerlukan rawatan yang lebih lama daripada yang lebih ringan.

Rawatan jangkitan ini biasanya untuk berulang (lebih dari 4 kali dalam 1 tahun), eritema vulva, edema, eksori, atau pembentukan fisur.

Rawatan juga memerlukan diagnosis doktor, terutama yang disebabkan oleh Candida selain C. albicans. Diagnosis doktor juga diperlukan jika ia terjadi pada wanita dengan keadaan perubatan, seperti diabetes mellitus yang tidak terkawal, jangkitan HIV, terapi imunosupresif.

Rawatan kandidiasis vagina juga harus diberikan kepada pasangan seksual yang telah menunjukkan tanda-tanda jangkitan. Rawatan rutin untuk pasangan seksual lelaki tanpa gejala tidak digalakkan. Walau bagaimanapun, terapi ini dapat dipertimbangkan pada wanita dengan jangkitan berulang.

Jenama dan harga Clotrimazole

Ubat ini telah memperoleh izin pengedaran untuk penggunaan perubatan di Indonesia oleh Badan Pengawas Makanan dan Dadah (BPOM). Ubat ini termasuk dalam ubat bebas yang terhad sehingga anda boleh mendapatkannya tanpa preskripsi doktor.

Berikut adalah beberapa jenama ubat clotrimazole dan harganya yang boleh anda dapatkan di beberapa farmasi terdekat:

Nama paten

 • Fungiderm Cr 5gr. Persediaan krim atau salap mengandungi 1% clotrimazole yang dihasilkan oleh Konimex. Anda boleh mendapatkan ubat ini dengan harga Rp 17,056 / tiub.
 • Erphamazole Cr 5gr. Penyediaan salap mengandungi 1% clotrimazole yang dihasilkan oleh Erlimpex. Anda boleh mendapatkan ubat ini dengan harga Rp 8.101 / tiub.
 • Heltiskin Cr 5gr. Penyediaan salap mengandungi 1% clotrimazole dan 0,064% betamethasone dipropionate. Anda boleh mendapatkan ubat ini yang dihasilkan oleh Konimex dengan harga Rp 27,555 / tiub.
 • Fungiderm cr 10gr. Persediaan krim atau salap mengandungi 1% clotrimazole. Anda boleh mendapatkan ubat ini dengan harga Rp 30,338 / yube.
 • Dermifar Cr 5gr. Persediaan krim mengandungi clotrimazole 5 mg yang dihasilkan oleh Ifars. Anda boleh mendapatkan ubat ini dengan harga Rp5,557 / tiub.
 • Baycuten N Cr 5gr. Penyediaan salap per gram mengandungi 0.4 mg dexamethasone dan 10 mg clotrimazole. Anda boleh mendapatkan ubat ini dengan harga Rp 72,325 / tiub.
 • Neo Ultrasiline Cr 5gr. Penyediaan salap mengandungi 1% clotrimazole yang dihasilkan oleh PT. Henson Farma. Anda boleh mendapatkan ubat ini dengan harga Rp 10,885 / tiub.

Bagaimana cara menggunakan ubat clotrimazole?

Gunakan ubat ini mengikut arahan pada label pakej ubat. Sekiranya anda tidak memahami arahannya, tanyakan kepada ahli farmasi atau doktor anda.

Gunakan persediaan topikal selepas membersihkan kawasan yang dijangkiti. Anda boleh menggunakan ubat ini selepas mandi. Sapukan krim atau salap di kawasan yang dijangkiti.

Untuk penyediaan ubat oral (troche / lozenges), dibiarkan larut perlahan-lahan di mulut. Sapu satu pasukan pada satu masa sehingga larut sepenuhnya, biasanya 30 minit. Jangan mengunyah atau menelan lozenges.

Ubat ini biasanya digunakan untuk jangka waktu yang pendek hingga gejala hilang. Penggunaan jangka panjang atau untuk profilaksis dan rawatan harus berjumpa doktor terlebih dahulu.

Simpan clotrimazole pada suhu bilik dari kelembapan dan cahaya matahari setelah digunakan.

Berapakah dos untuk clotrimazole?

Dos dewasa

Kandidiasis orofaring

 • Sebagai tablet 10mg: larutkan 1 tablet perlahan-lahan di mulut 5 kali sehari selama 14 hari.
 • Sebagai profilaksis bagi pesakit yang menjalani kemoterapi, radioterapi, atau terapi steroid, dos biasa diambil tiga kali sehari.

Otitis externa kerana jangkitan kulat

 • Dos biasa: sebagai larutan 1% dapat diberikan 2-3 tetes ke telinga yang dijangkiti.
 • Dos diberikan dua atau tiga kali sehari selama sekurang-kurangnya 2 minggu untuk mencegah kambuh.

Balanitis Candida

Sebagai krim 1% atau 2%, sapukan dua atau tiga kali sehari pada organ kelamin pasangan seksual lelaki sehingga 2 minggu.

Jangkitan kulat kulit

 • Sebagai krim, losyen, larutan 1%: sapukan lapisan nipis pada kawasan yang dijangkiti dua hingga tiga kali sehari.
 • Teruskan rawatan sekurang-kurangnya 4 minggu untuk jangkitan dermatofit atau sekurang-kurangnya 2 minggu untuk jangkitan candida.

Kandidiasis vulvovaginal

 • Sebagai pesess: ambil 100mg setiap hari selama 6 hari, atau 200mg setiap hari selama 3 hari, atau 500mg sebagai satu dos.
 • Sebagai krim 10%: Berikan 5g (1 aplikator penuh) secara intravaginal sebagai satu dos. Semua dos diberikan secara intravaginal dan sebaiknya pada waktu malam, menggunakan aplikator yang disediakan.
 • Rawatan boleh diulang sekali jika perlu dan mesti diselesaikan sebelum haid.
 • Sebagai krim 1% atau 2%: sapukan sedikit ke kawasan anogenital luaran sekurang-kurangnya 2 minggu (jangkitan candida).

Dos anak

Kandidiasis orofaring

Berumur lebih dari 3 tahun boleh diberikan dos yang sama dengan dos dewasa. Dianjurkan untuk menggunakan dos efektif paling rendah.

Kandidiasis vulvovaginal

Umur lebih dari 16 tahun

 • Sebagai pesess: masukkan 100mg setiap hari selama 6 hari atau 200mg setiap hari selama 3 hari.
 • Sebagai krim 10%: Sama dengan dos dewasa.
 • Semua dos diberikan setinggi mungkin secara intravaginal, lebih baik pada waktu malam menggunakan aplikator yang disediakan.
 • Rawatan boleh diulang sekali jika perlu dan mesti diselesaikan sebelum haid.

Adakah clotrimazole selamat untuk wanita hamil dan menyusui?

A.S. Pentadbiran Makanan dan Dadah (FDA) memasukkan ubat ini dalam kelas ubat B untuk persediaan topikal dan tablet faraj. Manakala bentuk oral lozenges termasuk dalam kategori ubat kategori C.

Persediaan ubat topikal dan tablet faraj tidak menunjukkan risiko buruk terhadap janin haiwan eksperimen. Sementara itu, lozenges oral menunjukkan kesan sampingan yang buruk pada janin haiwan eksperimen (teratogenik).

Ia juga tidak diketahui sama ada ubat ini dapat diserap dalam susu ibu atau tidak. Gunakan ubat hanya seperti yang diarahkan oleh doktor anda semasa anda hamil atau menyusu.

Apakah kesan sampingan clotrimazole yang mungkin?

Reaksi kesan sampingan mungkin berlaku kerana penyalahgunaan dos ubat atau kerana tindak balas badan pesakit. Berikut adalah risiko kesan sampingan yang mungkin berlaku:

 • Reaksi alergi, seperti kesukaran bernafas, bengkak bibir, lidah, atau muka dan gatal-gatal.
 • Mual atau sakit perut
 • Gag
 • Gatal faraj
 • Sensasi buruk di mulut.

Amaran dan perhatian

Jangan gunakan ubat ini jika anda mempunyai sejarah alergi sebelumnya terhadap clotrimazole.

Sebelum mengambil ubat ini, beritahu doktor anda jika anda mempunyai penyakit hati. Anda mungkin tidak dapat mengambil clotrimazole, atau anda mungkin memerlukan dos yang lebih rendah atau pemantauan khas semasa rawatan.

Clorimazole tidak diserap dalam saluran gastrik atau usus. Ubat oral tidak akan merawat jangkitan yis di bahagian tubuh selain mulut dan tekak.

Bercakap dengan doktor anda sekiranya anda mempunyai jangkitan yis jenis lain seperti kutu air, gatal jock, kurap, atau jangkitan yis vagina. Beritahu juga jika anda mempunyai sejarah jangkitan faraj berulang.

Clorimazole oral tergolong dalam kategori kehamilan C yang bermaksud tidak diketahui sama ada ubat ini akan membahayakan bayi yang belum lahir. Jangan mengambil ubat ini tanpa berunding terlebih dahulu dengan doktor anda jika anda hamil.

Tidak diketahui sama ada ubat ini akan membahayakan bayi yang menyusu. Jangan minum ubat ini tanpa terlebih dahulu bercakap dengan doktor anda jika anda menyusukan bayi.

Keselamatan dan keberkesanan clotrimazole belum terbukti untuk kanak-kanak di bawah umur 3 tahun. Jangan berikan ubat ini kepada anak berusia 3 tahun untuk mengelakkan risiko yang tidak menyenangkan.

Rujuk masalah kesihatan dan keluarga anda melalui perkhidmatan Good Doctor 24/7. Rakan doktor kami bersedia memberikan penyelesaian. Ayuh, muat turun aplikasi Doktor Baik di sini!