Kesihatan

Ubat Pelembut Earwax, Ini adalah Pelbagai Pilihan

Kehadiran earwax sebenarnya untuk melindungi telinga. Walau bagaimanapun, cairan telinga boleh mengering, mengeras dan kemudian terkumpul dalam apa yang disebut cerumen prop. Penumpukan ini boleh menyebabkan masalah dan di situlah anda memerlukan pelembut telinga.

Walaupun terdapat beberapa pilihan untuk membersihkan kotoran telinga yang tersumbat, pelembut lilin telinga adalah salah satu yang mudah digunakan. Pelembut lilin telinga apa yang selamat digunakan? Inilah penjelasannya.

Baca juga: Ternyata inilah penyebab kehilangan pendengaran anda

Pelembut lilin telinga yang selamat digunakan

Dilaporkan dari Kesihatan.harvard.eduAnda boleh menggunakan pelembut lilin telinga berasaskan air, yang mengandungi asid asetik, hidrogen peroksida, atau natrium bikarbonat. Beberapa jenis peroksida juga boleh digunakan

Ubat ini dijual di kaunter, jadi anda boleh membelinya tanpa preskripsi doktor. Beberapa ubat yang biasa digunakan adalah:

Otak karbamida peroksida

Ini adalah salah satu ubat bebas. Dilaporkan dari MedscapeUbat ini dalam bentuk titisan yang boleh digunakan untuk kanak-kanak dan orang dewasa.

Bagaimana untuk menggunakannya?

 • Untuk kanak-kanak

Selama di bawah 12 tahun, 1 hingga 5 titis di saluran telinga, dua kali sehari. Sementara selama lebih dari 12 tahun, 5 hingga 10 titis di saluran telinga, dua kali sehari. Gunakan tidak lebih dari 4 hari.

Setelah tetes, biarkan selama beberapa minit, kemudian miringkan kepala anda sesuai dengan telinga yang telah menetes, kemudian gunakan kapas untuk mengumpulkan lilin telinga yang akan keluar.

 • Untuk orang dewasa

Gunakan untuk orang dewasa sebanyak 5 hingga 10 tetes di saluran telinga, dua kali sehari, tidak melebihi 4 hari penggunaan. Sama seperti penggunaan pada anak-anak, setelah menetes, biarkan selama beberapa minit kemudian miringkan kepala dan gunakan kapas untuk meletakkan kotoran telinga.

Titisan telinga ini dijual dengan nama jenama Debrox dan Murine.

Sodium natrium

Ubat ini juga merangkumi ubat bebas untuk melembutkan kotoran telinga yang terkumpul. Sama dengan jenis karbamida peroksida, ubat ini termasuk titisan, dan cukup mudah digunakan.

Bagaimana untuk menggunakannya?

Penggunaannya hanya dengan meneteskan ubat yang cukup ke saluran telinga dengan kepala miring. Kemudian, biarkan beberapa saat, kemudian ubah kedudukan kepala ke arah yang bertentangan.

Seterusnya, anda boleh menggunakan tisu atau kapas untuk membersihkan kotoran yang keluar dari telinga. Ubat ini boleh didapati di Indonesia dan dibeli dengan tanda dagangan Forumen.

Adakah selamat menggunakan pelembut lilin telinga?

Selagi ia digunakan mengikut arahan pada pembungkusan, ia biasanya selamat. Walau bagaimanapun, ia juga boleh menyebabkan kesan sampingan. Beberapa kesan sampingan yang mungkin berlaku adalah:

 • Rasa menyengat di telinga
 • Kerengsaan ringan
 • Kemerahan
 • Ruam

Baca Juga: Deringan Kerap di Telinga? Hati-hati dengan Penyakit Tinnitus!

Cara yang tidak disarankan untuk membersihkan telinga

Sekiranya anda tidak pasti menggunakan titisan telinga, anda mesti berjumpa doktor. Doktor mempunyai alat dan kaedah yang dijamin dan tidak boleh menggunakan kaedah lain yang tidak digalakkan, seperti:

 • Menggunakan objek kecil: Penggunaan objek seperti penutup bulu, jepit rambut atau benda lain tidak digalakkan. mengikut Garis Kesihatan, seperti kata pepatah, jangan sekali-kali meletakkan sesuatu di telinga yang lebih kecil daripada siku.
 • Putik kapas: walaupun biasa digunakan, ternyata tunas kapas berpotensi menyebabkan kerosakan telinga.
 • Lilin telinga: banyak orang memilih lilin telinga, tetapi ada pertimbangan yang perlu anda pertimbangkan, seperti kemungkinan luka bakar dan kecederaan pada gendang telinga, mempertimbangkan cara menggunakannya dengan membakar lilin tepat di telinga orang yang memakainya.

Sekiranya anda merasakan ada kotoran telinga yang terkumpul, anda harus membersihkannya dengan cara yang betul atau berjumpa doktor. Kerana membiarkan earwa naik boleh menyebabkan masalah seperti:

 • Menjadikannya sukar untuk didengar
 • Kesakitan timbul
 • Pelepasan
 • Telinga berdering
 • Telinga gatal
 • Boleh memerangkap bakteria dan menyebabkan jangkitan
 • Dapat menyembunyikan kewujudan masalah yang lebih serius pada telinga.

Ini adalah maklumat mengenai pelembut lilin telinga. Semoga anda tidak memilih cara yang salah untuk membersihkan telinga, okey!

Ada soalan lebih lanjut mengenai kesihatan? Rujuk masalah kesihatan dan keluarga anda melalui Good Doctor dalam perkhidmatan 24/7. Rakan doktor kami bersedia memberikan penyelesaian. Ayuh, muat turun aplikasi Doktor Baik di sini!