Kesihatan

Punca Sperma Tidak Memenuhi Telur dan Cara Mengatasinya

Kehamilan adalah keadaan yang bermula dengan proses persenyawaan, iaitu pertemuan telur dengan sperma. Dalam beberapa kes, proses ini sukar. Terdapat banyak perkara yang boleh menyebabkan sperma tidak memenuhi telur, sehingga mengurangkan potensi kehamilan.

Apakah faktor pencetus? Dan, bagaimana menanganinya sehingga anda masih berpeluang untuk hamil? Ayuh, cari jawapannya dengan ulasan berikut.

Menyedari keadaan kemandulan

Kemandulan adalah keadaan apabila pasangan tidak mempunyai anak walaupun mereka telah melakukan hubungan seks tanpa menggunakan alat kontraseptif seperti kondom secara berkala.

Memetik NHS UK, kemandulan adalah keadaan yang berlaku pada satu daripada setiap tujuh pasangan. Kira-kira 84 peratus wanita akan hamil secara semula jadi dalam setahun, setelah melakukan hubungan seks tanpa perlindungan secara berkala (setiap 2 atau 3 hari).

Faktor utama yang boleh menyebabkan kemandulan adalah tidak bertemu telur dengan sperma di rahim. Kesannya, proses persenyawaan akan sukar berlaku.

Baca Juga: Ketahui Penyakit Myoma, Tumor Benigna yang Boleh Mencetuskan Keguguran dan Kemandulan

Sebab mengapa sperma tidak memenuhi telur

Terdapat banyak perkara yang boleh menjadi penyebab sperma tidak memenuhi telur, yang paling biasa adalah disebabkan oleh beberapa gangguan yang timbul dalam sistem pembiakan wanita, seperti:

1. Gangguan ovulasi

Penyebab pertama sperma tidak memenuhi telur adalah gangguan ovulasi. Seperti diketahui, ovulasi adalah proses yang sangat penting untuk kesuburan wanita. Biasanya, ketika ovulasi berlaku, ovari melepaskan telur sehingga sperma dapat disenyawakan.

Gangguan ovulasi dapat mencegah pembebasan ini. Akhirnya, sperma yang memasuki rahim tidak akan memenuhi telur. Terdapat pelbagai faktor yang boleh mencetuskan keadaan ini, seperti:

 • Sindrom ovarium polikistik (PCOS): Keadaan apabila seorang wanita mempunyai ketidakseimbangan hormon yang terlalu banyak. PCOS biasanya dikaitkan dengan ketahanan insulin dan kegemukan.
 • Disfungsi hipotalamus: Hipotalamus adalah bahagian otak yang berfungsi menghasilkan dua hormon untuk merangsang proses ovulasi, iaitu: hormon perangsang folikel (FSH) dan luteinizing (LH). Kehadiran gangguan pada hipotalamus boleh mengganggu pembebasan LSH dan LH.
 • Terlalu banyak prolaktin: Tahap prolaktin yang berlebihan yang dihasilkan di kelenjar pituitari dapat menekan kehadiran estrogen, hormon yang memainkan peranan penting dalam proses ovulasi.

2. Penyumbatan tiub fallopio

Penyumbatan tiub fallopio. Sumber gambar: www.mohakivf.com

Penyumbatan tiub fallopio boleh menjadi penyebab sperma tidak memenuhi telur.

Dipetik dari Klinik Mayo, Tiub fallopio yang tersumbat dapat menyekat pelepasan telur, yang menyukarkan sperma bertemu. Beberapa perkara yang boleh mencetuskan keadaan ini adalah:

 • Keradangan pelvis
 • Jangkitan di rahim
 • Penyakit kelamin, seperti klamidia dan gonorea
 • Adakah anda pernah menjalani pembedahan di perut atau pelvis anda?
 • Sejarah kehamilan ektopik

3. Endometriosis sebagai penyebab sperma tidak memenuhi telur

Endometriosis adalah keadaan apabila tisu di rahim yang biasanya tumbuh di rahim tumbuh di tempat lain. Lebihan tisu ini biasanya dirawat dengan pembedahan, dalam prosesnya boleh menyebabkan kecederaan pada rahim dan membentuk tisu parut.

Tisu ini dapat menyekat tiub fallopio dan mencegah telur memenuhi sperma.

Endometriosis juga boleh mempengaruhi lapisan rahim, mengganggu implantasi telur yang disenyawakan (penyambungan embrio ke dinding rahim).

Baca juga: Bolehkah Pesakit Endometriosis Hamil? Ini adalah penjelasan penuh!

4. Gangguan rahim atau serviks

Gangguan pada rahim dan serviks boleh menjadi penyebab sperma tidak memenuhi telur. Sebenarnya, jika persenyawaan berlaku, keadaan itu boleh mencetuskan keguguran.

Terdapat beberapa perkara yang boleh menyebabkan gangguan pada rahim dan serviks, termasuk:

 • myoma: Tisu baru yang bukan barah muncul di rahim yang dapat menyekat saluran tuba dan mengganggu implantasi.
 • Keabnormalan rahim: Keadaan kongenital yang berlaku sejak lahir, seperti rahim yang berbentuk tidak normal.
 • Stenosis serviks: Keadaan ketika serviks atau serviks menyempit, biasanya merupakan kelainan kongenital.

Bagaimana untuk hamil?

Jangan bimbang, secara umum, beberapa keadaan di atas boleh dirawat dengan kaedah perubatan. Maksudnya, kemungkinan kehamilan masih ada. Beberapa kaedah yang biasa digunakan termasuk:

 • Pembedahan laparoskopi atau histeroskopi: Dilakukan untuk membetulkan atau menghilangkan gangguan yang mencetuskan kemandulan. Contohnya, penyingkiran tisu parut yang menyekat saluran tuba dan membetulkan bentuk rahim yang tidak normal.
 • Pembedahan tiub: Selain membuang tisu penyumbatan, pembedahan juga untuk melebarkan saluran tuba sehingga pelepasan telur berlaku dengan lebih optimum.
 • Bayi tabung uji: Mengambil telur matang dari seorang wanita dan kemudian menyatukannya dengan sperma di luar badan agar persenyawaan berlaku. Selepas itu, embrio dipindahkan kembali ke rahim.

Itulah antara penyebab sperma tidak memenuhi telur yang boleh menyukarkan proses persenyawaan. Selalunya, langkah-langkah perubatan cukup berkesan untuk membantu merawat pelbagai keadaan di atas.

Rujuk masalah kesihatan dan keluarga anda melalui Good Doctor dalam perkhidmatan 24/7. Rakan doktor kami bersedia memberikan penyelesaian. Ayuh, muat turun aplikasi Doktor Baik di sini!