Kesihatan

Ciri-ciri Gadis Dewasa: Perubahan Fizikal kepada Emosi

Sebelum menjadi dewasa, seorang kanak-kanak akan mengalami akil baligh. Selama ini akan berlaku sejumlah perubahan fizikal yang ketara. Oleh itu, apakah ciri-ciri akil baligh pada kanak-kanak perempuan?

Ibu, perhatikan bahawa baligh pada kanak-kanak perempuan biasanya berlaku lebih awal daripada pada kanak-kanak lelaki. Akil baligh pada kanak-kanak perempuan biasanya bermula ketika mereka berumur antara 8 dan 13 tahun.

Apakah akil baligh?

Pubertas adalah masa ketika seorang gadis dan anak lelaki mula berkembang dan berubah menjadi dewasa. Umur rata-rata kanak-kanak perempuan untuk memulakan akil baligh adalah 11 tahun, sementara usia rata-rata kanak-kanak lelaki untuk akil baligh adalah 12 tahun.

Tetapi itu bukan penanda aras kerana ia boleh berbeza bagi setiap anak, jadi jangan risau jika anda mempunyai anak yang mencapai usia baligh sebelum atau selepas rakan mereka.

Akil baligh bermula dari usia 8 hingga 14 tahun adalah sangat normal. Prosesnya boleh memakan masa sehingga 4 tahun.

Tempoh ini menyebabkan perubahan fizikal, dan mempengaruhi kanak-kanak lelaki dan perempuan secara berbeza.

Baca juga: Kenali Pubertas pada Kanak-kanak dan Remaja, Inilah Tahapnya

Hormon yang berperanan dalam akil baligh kanak-kanak perempuan

Apabila badan bersedia untuk memulakan akil baligh, kelenjar pituitari (kelenjar berbentuk kacang yang terletak di bahagian bawah otak) melepaskan hormon khas.

Bergantung pada sama ada anda lelaki atau wanita, hormon ini berfungsi di pelbagai bahagian badan.

Banyak perubahan yang berlaku semasa akil baligh berkaitan dengan perubahan tahap hormon. Berikut adalah beberapa jenis hormon yang berperanan dalam akil baligh kanak-kanak perempuan:

 • Estrogen: Ini adalah hormon seks utama pada wanita. Hormon ini mendorong pertumbuhan rahim dan tisu payudara
 • Hormon tumbesaran. Tahap hormon ini meningkat semasa akil baligh, menyebabkan lonjakan pertumbuhan tulang dan otot, bersamaan dengan peningkatan ketinggian yang cepat. Kenaikan ketinggian yang lebih perlahan, kurang dari 2 inci per tahun, mungkin menunjukkan kekurangan hormon.
 • estradiol. Bukan hanya pada kanak-kanak perempuan, hormon ini juga terdapat pada kanak-kanak lelaki. Pada wanita, tahap estradiol meningkat lebih awal dan tetap lebih tinggi selepas baligh.

Gejala baligh awal pada kanak-kanak perempuan

Kanak-kanak perempuan yang memulakan akil baligh sangat awal (sebelum usia 8 tahun) dikatakan mengalami akil baligh. Dalam kebanyakan kes, baligh awal tidak menjadi masalah dan tidak memerlukan rawatan perubatan.

Apa yang para pakar anggap pertumbuhan dan perkembangan normal berbeza-beza, dan ia bergantung pada faktor-faktor seperti gen, persekitaran, diet, dan berat badan seseorang.

Beberapa ciri baligh awal pada kanak-kanak perempuan termasuk penampilan rambut kemaluan dan bau badan.

Adakah baligh pramatang pada kanak-kanak perempuan berbahaya?

Dalam beberapa kes, baligh awal dapat menandakan masalah kesihatan, seperti keadaan genetik, keadaan hormon, gangguan otak, atau masalah dengan testis, ovari, atau kelenjar adrenal.

Untuk mengatasi masalah ini, doktor boleh mengesyorkan rawatan untuk menghentikan sementara kesan hormon yang terlibat.

Terutama jika ketidakseimbangan hormon yang mendasari boleh menyebabkan masalah di kemudian hari, seperti tulang yang lemah atau kekurangan pertumbuhan.

Kanak-kanak yang memulakan akil baligh sangat awal (sebelum usia 8 tahun) atau terlambat (selepas 14) harus berjumpa doktor hanya untuk memastikan mereka dalam keadaan sihat.

Ciri-ciri akil baligh pada kanak-kanak perempuan

Masa baligh pada kanak-kanak perempuan tidak dapat digeneralisasi ya, Moms. Setiap kanak-kanak dapat mengalami akil baligh pada usia yang berbeza. Walau bagaimanapun, terdapat beberapa perubahan fizikal pada kanak-kanak perempuan semasa akil baligh yang harus anda perhatikan.

Berikut adalah ciri-ciri akil baligh pada kanak-kanak perempuan.

1. Pertumbuhan payudara

Ciri awal baligh kanak-kanak perempuan adalah pertumbuhan payudara. Seorang gadis akan mengalami perkembangan "tunas" payudara, yang mula terbentuk di bawah puting.

Kadang kala, apabila ini berlaku, payudara mungkin terasa gatal, lembut, atau sedikit sakit. Walau bagaimanapun, ini adalah perkara biasa dan akan bertambah baik dari masa ke masa. Biasanya pertumbuhan payudara ini bermula dari satu sisi sebelum menuju ke sisi yang lain.

2. Pertumbuhan rambut

Rambut kasar akan mula tumbuh di kawasan kemaluan, ketiak, atau di kaki. Pada beberapa kanak-kanak perempuan, kira-kira 15 peratus, pertumbuhan rambut kemaluan adalah tanda awal baligh, dalam erti kata muncul sebelum payudara mula tumbuh.

Pertumbuhan sejumlah kecil rambut pada alat kelamin, biasanya mula tumbuh di bibir faraj.

3. Keputihan dari faraj

Ciri-ciri akil baligh pada kanak-kanak perempuan yang perlu anda ketahui seterusnya adalah keputihan dari keputihan atau keputihan.

Sebilangan gadis mengalami keputihan yang jelas atau putih dalam jumlah kecil hingga sederhana yang bermula kira-kira 6-12 bulan sebelum mereka mengalami haid pertama.

Ibu perlu tahu bahawa ini adalah tindak balas normal terhadap peningkatan jumlah hormon estrogen di dalam badan.

4. Menstruasi

Menstruasi juga akan dialami oleh seorang gadis ketika dia melalui akil baligh. Sebilangan besar kanak-kanak perempuan mendapat haid pertama dalam 2-3 tahun selepas perkembangan puting payudara.

Menstruasi adalah bahagian pertumbuhan yang normal. Sebilangan kanak-kanak mungkin berdarah merah terang, yang lain hanya berdarah merah-coklat, kedua-duanya normal.

Pada masa ini, kitaran haid juga tidak teratur. Ini mungkin berlaku dalam beberapa tahun pertama ketika tubuh menyesuaikan diri dengan perubahan fizikal yang cepat. Bukan itu sahaja, sakit perut atau haid sering berlaku.

Ibu, apabila ini berlaku, anak anda mungkin merasa cemas tentang bagaimana menangani tempoh pertama mereka, memandangkan ini berlaku tanpa diduga.

Oleh itu, anda boleh memberitahu anak anda bahawa tidak apa-apa untuk bercakap mengenai haid atau bertanya tentangnya.

5. Pertumbuhan tinggi

Pertumbuhan tinggi juga merupakan salah satu ciri akil baligh gadis yang tidak boleh dilewatkan, Moms.

Sebilangan besar kanak-kanak perempuan mengalami pertumbuhan tinggi pada usia muda berbanding kanak-kanak lelaki.

Pertumbuhan ketinggian yang cepat biasanya berlaku apabila puting payudara mula berkembang dan sekitar 6 bulan sebelum mereka mendapat haid. Namun, apabila seorang anak mengalami haid pertama, pertumbuhan mereka mulai perlahan.

Baca juga: Ini Bukan Hanya Genetik Ibu, Ini 6 Faktor Yang Mempengaruhi Ketinggian Kanak-kanak

6. Pinggul Lebih Lebar

Ciri-ciri akil baligh pada kanak-kanak yang juga perlu diketahui adalah perubahan pada pinggul. Semasa akil baligh, pinggul seorang gadis akan melebar, sementara pinggangnya akan mengecil.

7. Perubahan lain

Sebagai tambahan kepada ciri-ciri akil baligh pada kanak-kanak perempuan, yang telah dijelaskan di atas, terdapat beberapa perubahan lain yang juga harus anda ketahui, termasuk penampilan jerawat. Kemunculan jerawat semasa akil baligh boleh berlaku kerana perubahan tahap hormon.

Bukan hanya itu, berpeluh di bawah ketiak dan peningkatan bau badan juga boleh berlaku, ini adalah perubahan biasa.

8. Tukar mood

Ibu, akil baligh boleh menjadi masa yang sukar bagi anak-anak, mereka mungkin merasa rendah diri terhadap perubahan fizikal mereka. Walau bagaimanapun, akil baligh juga boleh menjadi masa yang menggembirakan ketika kanak-kanak mengembangkan emosi dan perasaan baru.

Walaupun begitu "Roller coaster" Emosi yang mereka hadapi boleh memberi kesan psikologi dan emosi, termasuk:

 • Perubahan mood yang tidak dapat dijelaskan
 • Keyakinan diri yang rendah
 • Pencerobohan

Selepas baligh pada kanak-kanak perempuan

Selepas baligh selama 4 tahun pada kanak-kanak perempuan, mereka berkemungkinan:

 • Payudara menjadi seperti orang dewasa
 • Rambut kemaluan telah merebak ke bahagian dalam paha
 • Alat kelamin sekarang harus dikembangkan sepenuhnya
 • Gadis berhenti bertambah tinggi

Perubahan remaja semasa akil baligh

Remaja membawa banyak perubahan bukan sahaja dari segi fizikal, tetapi juga mental dan sosial. Setiap anak dapat berkembang dengan kadar yang berbeza, dan memperlihatkan pandangan dunia yang berbeza.

Secara amnya, berikut adalah beberapa kebolehan yang mungkin anda lihat pada masa remaja anda semasa baligh:

 • Membangunkan kemahiran berfikir abstrak
 • Berkaitan dengan falsafah, politik, dan masalah sosial
 • Fikirkan jangka masa panjang
 • Menetapkan matlamat
 • Membandingkan dirinya dengan rakan-rakannya

Di samping itu, kanak-kanak yang sedang melalui akil baligh juga akan mulai berjuang untuk kemerdekaan dan kawalan, banyak perubahan yang mungkin berlaku. Berikut adalah beberapa masalah yang mungkin dialami remaja semasa baligh:

 • Mula mahukan kemerdekaan dari ibu bapa
 • Pengaruh dan penerimaan rakan sebaya sangat penting
 • Hubungan dengan rakan sebaya sangat penting
 • Kanak-kanak mungkin mula jatuh cinta
 • Dia mungkin mempunyai komitmen jangka panjang dalam hubungan itu

Akil baligh kanak-kanak perempuan

Kanak-kanak perempuan yang tidak mula membesar pada usia 13 tahun atau haid pada usia 16 tahun dikatakan telah menunda akil baligh.

Akil baligh yang ditangguhkan biasanya tidak perlu dibimbangkan. Terdapat banyak variasi dalam apa yang para pakar anggap pertumbuhan dan perkembangan normal, dan gen, persekitaran, diet, dan berat badan seseorang dapat memainkan peranan.

Kadang-kadang, kekurangan pemakanan atau penyakit jangka panjang di awal kehidupan boleh menyebabkan akil baligh. Latihan fizikal yang intensif, seperti gimnastik, pada usia dini boleh memberi kesan yang sama.

Sebilangan besar orang yang mengalami akil baligh masih melalui peringkat biasa, hanya lewat daripada rakan sebaya mereka. Dalam beberapa kes, akil baligh dapat menunjukkan keadaan kesihatan. Oleh itu, jangan terlepas lawatan ke doktor!

Setiap kanak-kanak mempunyai jadual mereka sendiri

Semasa akil baligh, setiap kanak-kanak berubah mengikut rentak mereka sendiri. Mungkin sebilangan rakan anda mengalami haid anda dan anda belum, atau rakan anda mengalami perubahan payudara dan anda masih seperti itu.

Dalam beberapa kes, kanak-kanak yang mengalami akil baligh sangat awal atau terlambat mempunyai masalah yang mungkin perlu diperiksa atau dirawat.

Sekiranya anda bimbang tentang kemungkinan itu, berbincanglah dengan ibu bapa anda dan jadualkan lawatan dengan doktor anda. Doktor mengetahui semua tentang akil baligh dan dapat membantu menentukan sama ada anda mengalami perkembangan normal.

Nah, itu adalah beberapa tanda baligh pada kanak-kanak perempuan yang perlu anda ketahui. Akil baligh boleh menjadi cabaran bagi anak-anak dan ibu bapa, jadi sangat penting untuk memberi perhatian kepada anak-anak.

Jaga kesihatan anda dan keluarga anda dengan berunding secara berkala dengan rakan doktor kami. Muat turun aplikasi Good Doctor sekarang, klik pautan ini, ya!

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found