Kesihatan

Bolehkah Ibu Hamil Minum Jamu? Inilah Jawapannya!

Jamu adalah minuman tradisional yang dibuat dari pelbagai rempah semula jadi. Namun, walaupun ia dibuat dari bahan semula jadi, adakah selamat untuk perubatan herba untuk wanita hamil?

Semasa mengandung, anda harus lebih memperhatikan apa yang anda makan kerana apa yang anda makan pasti akan mempengaruhi perkembangan janin.

Lalu apakah peraturan yang selamat untuk memakan ubat herba untuk wanita hamil? Inilah perbincangan penuh untuk Moms!

Bolehkah wanita hamil minum ubat herba?

Melancarkan modul Pregnancy Midwifery Care yang diterbitkan oleh Kementerian Kesehatan Indonesia, meminum jamu adalah kebiasaan yang berisiko bagi wanita hamil kerana tidak semua ramuan dan kaedah membuat jamu dan dos diseragamkan.

Menurut konsep standard perubatan tradisional, minum ubat herba dibenarkan dan dibenarkan dengan syarat bahawa bahan atau bahan yang digunakan telah terbukti berkesan.

Baca Juga: Adakah Berbahaya Mengalami Alergi Semasa Kehamilan? Baca Lebih Lanjut!

Bahaya perubatan herba untuk wanita hamil

Herba yang sering dimakan oleh ibu hamil adalah jamu yang membawa dan juga ramuan dalam bentuk serbuk.

Bahaya ubat herba untuk wanita hamil adalah jika terdapat sedimen, ia boleh menyebabkan cairan ketuban mendung. Keadaan ini berisiko menyebabkan bayi sukar bernafas dan menyebabkan asfiksia ketika lahir.

Masih dari modul yang diterbitkan oleh Kementerian Kesihatan, sebuah kajian di Banten menunjukkan bahawa wanita hamil yang minum jamu mempunyai risiko 7 kali ganda untuk melahirkan bayi asfiksia.

Lancarkan WebMD, ulasan yang diterbitkan dalam Obstetrik & Ginekologi melihat 74 kajian yang merangkumi 47 produk herba secara keseluruhan.

Seperti ubat konvensional, produk herba boleh menyebabkan kesan sampingan. Dalam tinjauan, beberapa yang lebih biasa adalah mual, sakit kepala, perubahan usus dan pening.

Ramuan daun raspberry misalnya boleh menyebabkan mulut kering, pedih ulu hati dan sakit kepala. Kemudian halia boleh menyebabkan reaksi kulit dan sakit kepala akibat pengambilan fenugreek.

Kehamilan Amerika perhatikan juga bahawa minuman herba mungkin mengandungi bahan yang boleh menyebabkan keguguran, kelahiran pramatang, kontraksi rahim, atau kecederaan pada janin. Beberapa kajian telah dilakukan untuk mengukur kesan pelbagai ramuan pada wanita hamil atau janin.

Baca juga: Petua Mengatasi Mulut Pahit semasa Kehamilan yang Selamat Dilakukan

Bahan-bahan herba yang harus dielakkan oleh ibu hamil

Wanita hamil tidak boleh minum cili puyang herba kerana mempunyai kesan menghalang pengecutan rahim, mengakibatkan hist yang lemah semasa bersalin.

Kunyit juga dilarang, terutama jika tidak dekat dengan Hari Kelahiran (HPL) kerana kunyit mempunyai kesan pengguguran.

Berikut adalah beberapa ramuan lain yang harus dihindari oleh wanita hamil secara oral:

  • Lidah Buaya
  • Ginseng (Amerika dan Korea)
  • Primrose Petang
  • Feverfew
  • Kava Kava
  • Senna

Jamu yang selamat untuk wanita hamil

Sekiranya anda ingin mengambil minuman seperti herba yang selamat untuk si kecil, cubalah minum minuman herba dengan ramuan berikut:

  • Halia, ramuan ini dapat membantu melegakan loya dan muntah atau sakit pagi kepada wanita hamil
  • Oat dan Jerami Oat, bahan ini kaya dengan kalsium dan magnesium; membantu melegakan kegelisahan, kegelisahan, dan kerengsaan kulit
  • Daun raspberry merah, ramuan ini kaya dengan zat besi. Ramuan ini juga membantu mengetatkan rahim, meningkatkan pengeluaran susu, mengurangkan loya, dan melegakan sakit bersalin

Petua untuk minum jamu yang selamat untuk wanita hamil

Memandangkan banyak ramuan herba tidak diseragamkan, anda harus lebih berhati-hati sebelum memakannya.

Berikut adalah beberapa petua selamat untuk memakan ramuan yang boleh dilakukan oleh ibu:

1. Rujuk doktor atau bidan

Sebelum anda memilih untuk mengambil jenis herba tertentu, pastikan anda berjumpa dengan doktor atau bidan anda yang menangani kehamilan anda.

Ibu boleh bertanya ramuan apa yang anda boleh dan tidak boleh dimakan berdasarkan trimester kehamilan.

2. Periksa di laman BPOM

Sekiranya anda membeli ubat herba dalam bentuk bungkusan, anda boleh memeriksa produk secara langsung di laman web rasmi BPOM.

Sekiranya produk telah didaftarkan di laman web ini, anda boleh mengatakan produk tersebut telah lulus ujian BPOM. Tetapi, sekali lagi, anda harus memastikan produk tersebut menulis sama ada ia selamat untuk wanita hamil atau tidak.

3. Buat ramuan anda sendiri di rumah

Dengan membeli jamu yang membawa atau membungkus ramuan di mana-mana tempat, anda tidak akan tahu apa standard kebersihan dan kesihatan produk ini.

Jadi cara paling selamat adalah dengan membuat ubat herba anda sendiri di rumah dengan pilihan ramuan terbaik dan dengan standard kebersihan yang baik.

Tetapi ibu harus membuat ramuan mengikut perundingan dengan pakar sakit puan terlebih dahulu, ya.

Ada pertanyaan lebih lanjut mengenai ubat herba untuk wanita hamil? Rakan doktor kami bersedia memberikan penyelesaian. Ayuh, muat turun aplikasi Doktor Baik di sini!

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found