Kesihatan

Tidak Pernah Sembuh, Ketahui Punca Selsema Berpanjangan Berikut

Selsema yang berpanjangan tentunya mengganggu aktiviti harian. Walaupun anda telah mengambil beberapa ubat sejuk untuk melegakannya, tetapi selsema masih kerap berlaku. Sekiranya itu yang anda alami, anda perlu mengetahui apa yang menyebabkan selesema berpanjangan anda.

Hidung berair yang berpanjangan mungkin merupakan tanda bahawa ada sesuatu yang tidak kena pada hidung anda dan anda memerlukan rawatan khas. Lihat artikel di bawah untuk mengetahui apa yang menyebabkan selesema berpanjangan.

Baca juga: Agar tidak salah menilai, kenali gejala polip hidung yang serupa dengan selesema

Apa itu selsema

Selsema mungkin merupakan keadaan biasa bagi anda, keadaan di mana hidung mengeluarkan lendir. Lendir adalah bahan pelindung yang dihasilkan oleh membran mukus yang melapisi rongga hidung. Lendir berfungsi untuk melembapkan udara yang dihirup, mencegah masuknya habuk, bakteria dan virus ke dalam paru-paru.

Selsema hilang sendiri, dan biasanya berlangsung beberapa hari hingga seminggu. Tetapi sebilangan orang juga mengalami selsema yang berpanjangan.

Punca selesema yang berpanjangan

Secara amnya, selsema berlangsung selama 3 hingga 7 hari. Walau bagaimanapun, selsema juga kadang-kadang dialami oleh seseorang yang lebih lama daripada itu.

Sekiranya anda menderita lebih dari waktu itu, ini mungkin menjadi penyebab selesema yang berpanjangan:

1. Punca selsema yang berpanjangan kerana alahan

Penyebab selesema yang berterusan adalah alahan. Alergi boleh dicetuskan dari debu, bulu binatang, debunga, atau juga tungau.

Alergi menyebabkan sistem imun bertindak balas terhadap alergen. Sel-sel hidung melepaskan histamin apabila mereka mengalami alergen. Kesannya adalah radang hidung dan hidung mengeluarkan lendir.

2. Rinitis bukan alahan

Rinitis bukan alergi adalah keadaan yang tidak disebabkan oleh alergi atau jangkitan, tetapi disebabkan oleh peningkatan aliran darah di hidung yang dapat menyebabkan pembengkakan dan menghasilkan lendir.

Beberapa faktor yang boleh menyebabkannya termasuk makan makanan pedas atau panas, ubat-ubatan, merokok, perubahan cuaca, perubahan hormon dan tekanan.

3. Jangkitan sinus kronik

Penyebab selesema yang berpanjangan adalah jangkitan sinus. Jangkitan sinus adalah keradangan tisu yang melapisi rongga sinus. Rongga ini terletak di antara mata, pipi, dan hidung.

Jangkitan sinus berlaku apabila rongga yang harus diisi dengan udara mengandungi cecair. Kesannya, bakteria dan virus mudah membiak dengan cepat.

4. Ketagihan semburan hidung

Penyembur hidung digunakan oleh banyak orang untuk menghilangkan selsema dan bersin. Ubat ini mengandungi oxymetazoline yang dipercayai dapat menghilangkan rasa tidak selesa semasa selesema.

Walau bagaimanapun, penggunaan semburan hidung terlalu kerap akan menyebabkan kebergantungan. Semburan ini boleh menyebabkan ketagihan dan membuat selesema bertambah teruk jika digunakan dalam jangka masa panjang.

5. Kesesakan hidung adalah penyebab selesema yang berpanjangan

Apabila anda demam, anda sering merasa seperti ada sesuatu yang tersekat di hidung anda. Ini biasanya berlaku kerana lendir yang dihasilkan oleh hidung ketika dijangkiti.

Lendir yang dihasilkan berfungsi mengusir virus, bakteria, atau debu yang menyebabkan jangkitan.

Walau bagaimanapun, kesesakan hidung kronik bukan sahaja disebabkan oleh lendir. Perkara lain yang mencetuskan penyumbatan kepada selesema yang berpanjangan adalah polip.

Polip adalah keadaan di mana terdapat tumor jinak di saluran udara yang boleh menyebabkan keradangan pada membran mukus. Apabila selaput lendir meradang, pengeluaran lendir juga berlebihan, menyebabkan selesema.

Baca Juga: Inilah Perbezaan Antara Selsema Dan Selsema Yang Perlu Anda Ketahui

Cara mengatasi selsema yang berpanjangan

Semasa anda pergi ke hospital, mungkin doktor akan memberitahu anda bahawa tidak ada ubat untuk menyembuhkan selsema. Secara umum, doktor hanya memberi ubat untuk meningkatkan sistem imun semula.

Anda juga tidak boleh bergantung pada antibiotik kerana sebenarnya ubat ini hanya melawan bakteria, bukan virus. Sementara selsema lebih kerap disebabkan oleh virus.

Walaupun begitu, itu tidak bermakna anda harus menyerah pada situasi. Terdapat beberapa langkah yang boleh anda lakukan untuk mengatasi selesema yang berpanjangan, iaitu:

1. Cukup rehat

Rehat di rumah dan mengehadkan aktiviti dapat membantu tubuh melawan jangkitan dari virus, termasuk selsema. Selain itu, berehat di rumah juga dapat mencegah penularan virus kepada orang lain.

2. Minum banyak air

Minum banyak cecair dapat membantu memecahkan lendir hidung dan mencegah dehidrasi. Elakkan minuman berkafein seperti kopi, teh, atau soda dan minuman yang boleh menyebabkan dehidrasi.

3. Gunakan pelembap

Pelembap atau pelembap udara dapat menambahkan kelembapan di dalam bilik dan membantu dengan selesema. Kerana, udara lembap dapat mencegah virus daripada berkembang dan semakin aktif.

Sekiranya anda tidak mempunyai alat pelembap, pancuran mandi yang panas dan beruap dapat membantu melonggarkan hidung yang tersumbat.

Ada pertanyaan lebih lanjut mengenai penyebab selesema yang berpanjangan? Sila berbincang secara langsung dengan doktor kami untuk berunding. Rakan doktor kami bersedia memberikan penyelesaian. Ayuh, muat turun aplikasi Doktor Baik di sini!