Kesihatan

Ciri-ciri kepialu semakin baik, kenali tanda-tanda berikut!

Kepialu adalah gangguan kesihatan yang dapat membatasi anda dari rutin harian anda. Selain mengambil ubat yang diresepkan, anda juga dapat mengetahui bagaimana gejala kepialu mula membaik.

Baiklah, untuk mengetahui lebih lanjut mengenai apa ciri penyembuhan dari kepialu, lihat ulasan lengkap di bawah, ayuh!

Jenis sepintas lalu

Kepialu atau tifus adalah penyakit yang disebabkan oleh bakteria Salmonella typhi. Masalah kesihatan ini masih menjadi ancaman di banyak negara membangun, terutama yang mempunyai sistem sanitasi yang buruk.

Pencemaran makanan atau minuman untuk mencetuskan bakteria adalah salah satu faktor yang sering menyebabkan seseorang mendapat demam kepialu.

Gejala kepialu biasanya muncul dalam jangka waktu satu hingga dua minggu setelah terkena bakteria, yang dicirikan oleh demam tinggi, sakit perut, pening, dan ruam.

Penyakit ini juga dapat membuat penderita mudah berkeringat, batuk kering, kehilangan selera makan, sakit otot, keletihan dan kelemahan, hingga penurunan berat badan yang melampau.

Proses penyembuhan kepialu

Petikan Klinik Mayo, Sebilangan besar pesakit kepialu berasa lebih baik beberapa hari selepas menjalani rawatan menggunakan antibiotik.

Walau bagaimanapun, sebilangan kecil mungkin mengalami komplikasi serius yang boleh menyebabkan kematian kerana rawatan yang lewat atau tidak sesuai.

Vaksin ada, walaupun tidak semuanya cukup berkesan untuk mencegah jangkitan Salmonella. Penggunaan vaksin biasanya ditujukan untuk orang yang mempunyai risiko pendedahan yang tinggi dari melakukan perjalanan ke kawasan yang rentan.

Baca juga: Jangan ambil ringan, ini adalah 7 gejala demam kepialu pada kanak-kanak yang perlu diperhatikan!

Ciri-ciri kepialu semakin baik

Satu pemeriksaan yang digunakan untuk mengesahkan penawar kepialu adalah ujian darah, yang dilakukan untuk mengesan apakah Salmonella telah hilang atau masih dalam badan.

Walaupun begitu, anda juga dapat mengenali tanda-tanda pemulihan dengan ciri-ciri tifus berikut mulai bertambah baik:

1. Demam berkurang

Ciri pertama tifus semakin baik, demamnya semakin berkurang. Seperti yang diketahui, salah satu gejala yang hampir pasti berlaku pada setiap pesakit dengan kepialu adalah demam tinggi di atas 40.5 ° Celsius.

Apabila bahan asing dari luar seperti virus, bakteria, atau parasit memasuki badan, sistem kekebalan tubuh akan berjuang untuk membasmi mereka. Kesannya, anda akan merasa demam atau kenaikan suhu badan.

Sekiranya suhu badan mula menurun, ada kemungkinan bakteria pencetus telah menurun atau bahkan hilang. Walaupun lebih pasti, ujian darah perlu dilakukan.

Suhu badan manusia normal, seperti yang dipetik dari medline, berada dalam lingkungan 36.1 ° hingga 37.2 ° Celsius.

2. Ciri-ciri tifus mula bertambah baik di saluran pencernaan

Anda dapat mengenali ciri-ciri tifus yang mula membaik di saluran pencernaan. Kerana, selain demam, simptom tifus yang sering muncul adalah pelbagai masalah pada saluran gastrointestinal, seperti sakit perut, cirit-birit, sembelit, dan lain-lain.

Sepanjang tempoh rawatan, anda dapat merasakan gejala ini dengan jelas. Tetapi apabila keadaan mula membaik, masalah dengan sistem pencernaan juga akan mereda.

3. Badan mula bertenaga

Apabila terkena demam kepialu, badan seseorang akan mudah letih dan mula lemas dari masa ke masa. Ini disebabkan oleh gangguan pencernaan (loya dan muntah) yang menjadikan penyerapan nutrien kurang optimum.

Namun, jika gejala di saluran gastrointestinal mulai membaik, tubuh akan kembali mencerna nutrien seperti biasa, termasuk menukar gula menjadi tenaga.

Baca Juga: Senarai Antibiotik untuk Ubat Tifoid di Farmasi, Ingin Tahu Apa?

Cara untuk mempercepat penyembuhan

Sebenarnya, rawatan antibiotik sudah mencukupi untuk rawatan tifus. Walau bagaimanapun, terdapat beberapa cara semula jadi yang boleh anda lakukan untuk mempercepat penyembuhan, seperti:

  • Elakkan makanan mentah atau tidak dimasak
  • Rajin makan sayur-sayuran yang sangat berkhasiat, seperti wortel dan kacang panjang
  • Elakkan semua produk yang mengandungi kafein, terutama kopi
  • Manfaatkan bahan-bahan rumah seperti bawang putih dan cengkeh untuk membasmi bakteria pencetus
  • Pengambilan cecair yang mencukupi. Air dapat meneutralkan kenaikan suhu badan (demam) akibat kepialu.

Itulah beberapa ciri typhus yang mulai bertambah baik dan cara yang boleh anda lakukan untuk mempercepat pemulihan. Hadkan aktiviti anda dan berehat secukupnya sehingga anda dapat pulih dengan cepat, OK!

Rujuk masalah kesihatan dan keluarga anda melalui Good Doctor dalam perkhidmatan 24/7. Rakan doktor kami bersedia memberikan penyelesaian. Ayuh, muat turun aplikasi Doktor Baik di sini!

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found