Kesihatan

Terapi Warna Boleh Membantu Meringankan Sakit, Betul?

Warna dipercayai mempengaruhi mood dan emosi secara dramatik. Warna juga dapat digunakan sebagai alat komunikasi untuk menyampaikan pesan tertentu. Contohnya, warna biru dianggap membuat seseorang berasa tenang atau santai.

Beberapa profesion, seperti pereka dalaman mengetahui kaitan antara warna dan emosi. Tetapi tahukah anda bahawa warna juga dapat digunakan sebagai medium terapi untuk mengatasi masalah mental dan juga penyakit fizikal?

Kenali terapi warna

Terapi warna atau kromoterapi adalah idea bahawa warna dan cahaya dapat membantu merawat kesihatan fizikal atau mental. Terapi warna mempunyai sejarah yang panjang.

Dilaporkan dari Garis Kesihatan, diketahui bahawa terapi warna dan cahaya telah dimulai di Mesir Kuno, Yunani, China dan India. Terapi warna akhirnya dikembangkan seiring dengan budaya tempat-tempat ini. Seperti yang diungkapkan oleh ahli terapi satu warna.

"Hubungan kami dengan warna telah berkembang seiring dengan budaya, agama dan kehidupan kita sendiri," kata Walaa Al Muhaiteeb, seorang terapis. Garis Kesihatan.

Perkembangan terapi warna

Pada masa lalu, penggunaan warna dianggap sesuatu yang sangat simbolik. Seperti penyembuh Mesir yang memakai baju dada biru sebagai tanda kesucian mereka. Atau di Yunan, jubah emas digunakan sebagai tanda kebijaksanaan dan kesucian.

Pada masa ini, terapi warna dianggap sebagai ubat alternatif. Al Muhaiteeb sendiri menggunakan pai warna untuk membantu orang lain melepaskan kegelisahan, meredakan kemurungan dan membuat orang lain lebih berhubung dengan diri mereka sendiri.

Terapi ini dilakukan melalui latihan dalam karya yang berkaitan dengan warna bersama, dan aktiviti sokongan lain seperti latihan pernafasan, meditasi dan sesi bertatap muka.

Kurangnya kajian mengenai terapi warna

Seperti yang telah disebutkan, terapi warna dapat membantu mengatasi masalah kesihatan fizikal atau mental. Tetapi sehingga kini sains perubatan belum dapat menentukan sama ada warna dan cahaya berwarna dapat membantu merawat penyakit fizikal atau meningkatkan kesihatan mental.

Walaupun begitu, terapi cahaya masih dipercayai dapat mengatasi kesakitan atau kesakitan dan mempunyai pengaruh positif terhadap mood seseorang. Walaupun penyelidikan saintifik mengenai terapi warna masih sangat terhad.

Kerana penyelidikan mengenai terapi cahaya tidak mudah dilakukan, seperti yang dinyatakan oleh Mohab Ibrahim, PhD, MD, profesor anestesiologi di University of Arizona School of Medicine. "Saya menghadapi banyak rintangan ketika mengusulkan cahaya sebagai pendekatan terapi,"

Walaupun begitu, masih ada beberapa terapi warna yang masih dilakukan. Beberapa warna digunakan kerana mempunyai faedah khusus untuk merawat keadaan tertentu.

Kelebihan terapi warna untuk rawatan

Terapi warna digunakan untuk merawat masalah mental atau penyakit fizikal seperti:

  • Terapi ringan untuk merawat gangguan afektif bermusim. Sejenis kemurungan yang biasanya muncul pada musim gugur dan musim sejuk.
  • Fototerapi dengan cahaya biru, biasanya digunakan untuk merawat penyakit kuning pada bayi baru lahir. Bayi diletakkan di bawah cahaya biru sehingga kulit dan darahnya dapat menyerap gelombang cahaya dan mengatasi kekuningan kulit bayi
  • Selain menghilangkan bilirubin, cahaya biru pada siang hari dapat meningkatkan kewaspadaan, perhatian, reaksi terhadap suasana umum.
  • Tetapi harus diperhatikan bahawa cahaya biru pada waktu malam dapat mengganggu jam biologi, kerana menekan melatonin, hormon yang membantu tubuh tidur.
  • Selain daripada perkara yang telah disebutkan, terapi warna juga dipercayai dapat menghilangkan rasa sakit. Walau bagaimanapun, penyelidikannya masih terhad.

Sakit dan juga lampu hijau

Mohab Ibrahim, profesor anestesiologi di University of Arizona School of Medicine, melakukan kajian mengenai kesan cahaya hijau pada migrain dan kesakitan fibromyalgia (sakit badan, keletihan dan gangguan tidur).

Dia melakukan kajian itu setelah saudaranya mengatakan sakit kepala bertambah baik setelah menghabiskan masa di kebun dengan pokok dan kehijauan.

Hasil kajian dianggap memberangsangkan. Kerana peserta yang terlibat menyatakan migrain dan rasa sakit fibromyalgia menjadi lebih ringan setelah 10 minggu terdedah kepada lampu LED hijau setiap hari.

Dia yakin terapi warna dapat mengurangkan kesakitan hingga 10 peratus. Walaupun dia masih ragu-ragu apakah terapi ini dapat menggantikan ubat sakit secara umum.

Sementara itu, Padma Gulur, MD, profesor anestesiologi dan kesihatan penduduk di Duke University School of Medicine, telah meneliti kesan terapi warna pada tahap kesakitan. Menurutnya, ini kemudian boleh digunakan sebagai alternatif untuk merawat kesakitan pada pesakit.

Bagaimana jika anda ingin mencuba terapi warna?

Walaupun penyelidikan masih terhad, anda masih boleh mencuba kesan terapi warna. Ia boleh meningkatkan mood atau meningkatkan kualiti tidur. Beberapa perkara yang boleh anda lakukan untuk terapi warna bebas termasuk:

  • Matikan telefon atau komputer anda beberapa jam sebelum tidur. Ini dilakukan supaya cahaya biru tidak mengganggu tidur.
  • Gunakan tetapan pencahayaan untuk warna yang lebih panas ketika menggunakan komputer pada waktu malam.
  • Anda juga boleh mencuba menggunakan cermin mata anti-biru untuk melindungi mata anda dari silau telefon bimbit, komputer atau TV anda.
  • Akhirnya, anda boleh mencuba menghias bilik anda dengan pelbagai warna untuk membantu meningkatkan mood.

Demikianlah tinjauan terapi warna dan kaitannya dengan rasa sakit di badan.

Ada pertanyaan lebih lanjut mengenai maklumat kesihatan yang lain? Sila berbincang secara langsung dengan doktor kami untuk berunding. Rakan doktor kami bersedia memberikan penyelesaian. Ayuh, muat turun aplikasi Doktor Baik di sini!