Kesihatan

Mengalami Titik Merah pada Kulit Tanpa Demam? Inilah 4 faktor penyebabnya

Tompok-tompok merah di badan boleh muncul dengan atau tanpa demam. Bintik merah yang muncul tanpa demam boleh disebabkan oleh beberapa faktor. Jadi apa penyebab bintik merah pada badan tanpa demam? Bagaimana mengatasinya?

Baca juga: Bintik-bintik Merah pada Kulit, Ayo, kenal pasti jenis dan penyebabnya

Punca bintik merah pada badan tanpa demam

Terdapat beberapa keadaan yang boleh menyebabkan bintik merah tanpa disertai demam. Rawatan juga bergantung pada keadaan yang mendasari. Berikut adalah beberapa penyebab bintik merah pada badan tanpa disertai demam yang perlu anda ketahui.

1. Panas berduri

Penyebab pertama bintik-bintik merah pada badan tanpa demam adalah panas berduri. Panas berduri (miliaria) berlaku apabila beberapa saluran peluh tersumbat, yang menyebabkan peluh terperangkap di bawah kulit, menyebabkan keradangan atau ruam.

Terdapat beberapa faktor yang boleh menyebabkan saluran peluh tersumbat, termasuk cuaca panas dan lembap kepada aktiviti fizikal yang berlebihan. Panas berduri tidak hanya berlaku pada bayi, tetapi keadaan ini juga dapat dialami oleh orang dewasa.

Gejala panas yang teruk termasuk:

  • Benjolan atau bintik merah pada kulit
  • Gatal atau sensasi tajam atau menyengat pada ruam

Pada orang dewasa, panas berduri biasanya berlaku pada lipatan kulit. Sementara itu, pada bayi bintik-bintik merah atau ruam biasanya terjadi pada leher, bahu, dan dada. Keadaan ini juga boleh muncul di ketiak atau lipatan siku.

Cara memperbaikinya

Mencegah kepanasan berlebihan adalah cara mengatasi panas berdarah ringan. Kerana, setelah kulit menjadi tidak terlalu panas, panas berduri cenderung hilang dengan cepat.

Namun, jika panas berdarah lebih teruk, ubat topikal yang digunakan pada kulit dapat membantu melegakan simptom.

Terdapat beberapa rawatan di rumah untuk keadaan ini, seperti:

  • Dalam cuaca panas, anda harus memakai pakaian yang longgar
  • Mandi atau mandi agar kulit tetap sejuk
  • Kompres sejuk untuk melegakan gatal dan kerengsaan pada kulit

Baca juga: Panas berdebar menjadikan bayi cerewet? Inilah Cara Mengatasinya

2. Hubungi dermatitis

Tompok-tompok merah atau ruam pada badan tanpa disertai demam juga boleh disebabkan oleh dermatitis kontak.

Dermatitis kontak itu sendiri adalah keadaan yang dicirikan oleh ruam merah gatal yang disebabkan oleh hubungan langsung dengan bahan tertentu.

Anda perlu tahu bahawa ada beberapa bahan yang boleh menyebabkan reaksi ini, antaranya sabun, kosmetik, minyak wangi, atau perhiasan.

Beberapa gejala dermatitis kontak adalah bintik-bintik merah atau ruam di kawasan yang terjejas, gatal-gatal, kulit kering atau bersisik, dan penampilan benjolan yang kadang-kadang disertai dengan keputihan.

Cara memperbaikinya

Terdapat beberapa cara untuk melegakan gatal dan radang, termasuk:

  • Mengelakkan perengsa atau alergen
  • Kompres kawasan yang terkena dengan kompres sejuk
  • Elakkan menggaru kawasan yang terkena

Sekiranya rawatan di rumah tidak melegakan simptom anda, doktor anda mungkin menetapkan ubat-ubatan tertentu, seperti:

  • Krim atau salap steroid yang dapat melegakan ruam
  • Dalam kes yang lebih serius, doktor anda mungkin menetapkan kortikosteroid oral untuk mengurangkan keradangan

3. Kudis (kudis)

Kudis atau kudis adalah keadaan kulit gatal yang disebabkan oleh tungau kecil yang dikenali sebagai kudis Sarcoptes scabiei. Keadaan ini menular dan merebak dengan cepat melalui hubungan rapat.

Gatal yang boleh bertambah teruk pada waktu malam, ruam yang menyebabkan lebam kecil, dan kerak tebal pada kulit adalah beberapa gejala kudis.

Cara mengatasi

Rawatan untuk keadaan ini mungkin termasuk ubat-ubatan tertentu, seperti krim atau losyen yang diresepkan oleh doktor.

Sebilangan ubat yang biasa dirawat untuk merawat keadaan ini termasuk krim permetrin yang tersedia dalam bentuk krim atau losyen.

4. Gigitan serangga

Serangga seperti lebah, semut, kutu, nyamuk, atau bahkan tawon juga boleh menyebabkan bintik-bintik merah pada badan tanpa disertai demam. Bergantung pada jenis serangga, gejalanya boleh berbeza.

Namun, dipetik dari Berita Perubatan Hari IniGejala sering merangkumi kemerahan atau ruam pada kulit, gatal dan sakit, dan bengkak.

Cara mengatasi

Sekiranya tindak balasnya ringan, kebanyakan gigitan serangga dapat dirawat di rumah. Cara pertama untuk merawat gigitan serangga atau sengatan adalah dengan menghilangkan sengatan jika terdapat pada kulit dan bilas kawasan yang terkena.

Untuk mengurangkan bengkak, anda juga boleh menggunakan bungkus ais. Krim anti-gatal, ubat sakit, dan antihistamin juga dapat membantu melegakan gejala. Gigitan serangga yang berbahaya memerlukan rawatan perubatan segera.

Demikian beberapa maklumat mengenai bintik-bintik merah pada badan tanpa demam. Sekiranya anda mempunyai pertanyaan lebih lanjut mengenai keadaan ini, jangan ragu untuk berjumpa doktor, OK!

Rujuk masalah kesihatan dan keluarga anda melalui perkhidmatan Good Doctor 24/7. Rakan doktor kami bersedia memberikan penyelesaian. Ayuh, muat turun aplikasi Doktor Baik di sini!