Kesihatan

Parut Cacar di Muka Membuat Anda Tidak Percaya? Berikut adalah petua untuk menyingkirkannya

Ramai orang cuba menghilangkan parut cacar yang ada pada mereka, terutama pada wajah. Sebabnya, bekas luka cacar daun kelihatan mencolok kerana penampilannya yang tenggelam di permukaan kulit.

Cacar adalah penyakit yang disebabkan oleh virus dan sangat berjangkit. Ramai orang mengalami penyakit ini sekali seumur hidup mereka, terutama ketika kecil. Sayangnya pengalaman itu meninggalkan parut, walaupun di wajah.

Menghilangkan parut cacar di wajah

Berikut adalah beberapa cara untuk menghilangkan parut yang ditinggalkan oleh cacar di mana-mana permukaan kulit, termasuk wajah:

Minyak rosehip

Minyak pati Rosehip mempunyai manfaat penyembuhan kerana aktiviti antioksidan dan komposisi fitokimia. Fitokimia yang terdapat dalam minyak rosehip termasuk askorbik dan asid lemak.

Kajian yang diterbitkan di Jurnal Kosmetik, Dermatologi, Sains dan Aplikasi mengatakan anda harus menggunakan minyak rosehip terus ke parut segar anda sekurang-kurangnya dua kali sehari selama 12 minggu untuk memperbaiki penampilan kulit anda.

Seperti minyak pati lain, anda harus mencairkan minyak rosehip sebelum mengoleskannya terus ke kulit anda. Ini untuk mengelakkan sebarang kesan sampingan.

Baca juga: Ketahui Manfaat Minyak Rosemary dan Cara Menggunakannya

Krim retinol

Anda boleh menggunakan krim retinol untuk menghilangkan parut cacar di wajah anda. Retinol sering dijumpai dalam produk penjagaan wajah.

Retinol adalah turunan vitamin A yang kuat yang terbukti dapat merangsang pengeluaran kolagen. Salah satunya dijumpai dalam penyelidikan di Jurnal Dalam Talian Dermatologi India.

Kajian itu cuba melihat kesan gabungan asid retinol dan glikolik pada parut jerawat. Hasil kajian mendapati 90 peratus peserta mengalami peningkatan kerana kaedah rawatan luka ini.

Untuk menggunakannya, sapukan krim retinol pada parut cacar setiap malam sebelum tidur untuk merangsang kolagen di kawasan yang terjejas.

Pengelupas

Produk pengelupasan akan menghilangkan sel kulit lama dan memberi ruang baru untuk kulit yang lebih muda dan lebih menyenangkan pada mata. Parut cacar air yang terkelupas pada wajah dapat membantu menghilangkan kulit kasar dan berpigmen.

Terdapat dua jenis pengelupasan, iaitu mekanikal dan kimia. Untuk mekanik, anda boleh menggunakan gosok muka, sikat dan alat lain. Sapukan terus pada bekas luka cacar di wajah dengan gerakan bulat tiga hari sekali.

Mengenai pengelupasan kimia, anda boleh menggunakan losyen yang menghasilkan tindak balas kimia untuk menghilangkan lapisan atas kulit. Sapukan pengelupas ini terus ke parut cacar sekerap yang dikatakan oleh produk.

Lembaran silikon

Lembaran silikon adalah kepingan yang boleh digunakan untuk parut setiap hari dalam waktu yang telah ditentukan. Biasanya memerlukan 6 bulan untuk digunakan.

Lembaran ini membantu anda menghidrat tisu parut cacar dan menyingkirkannya.

Pengisi

Pengisi adalah cara untuk menghilangkan parut cacar di wajah secara perubatan. Kaedah ini dapat membentuk semula tisu kulit yang terkena cacar.

Doktor akan menyuntik bahan selamat seperti lemak atau asid hyaluronik menjadi parut untuk mengisi lekukan pada kulit yang disebabkan oleh cacar.

Kerana pengisi boleh pudar dari masa ke masa, maka rawatan berulang perlu dilakukan. Biasanya anda perlu melakukan suntikan ini setiap 6 bulan.

Microneedling

Microneedling. Foto: shutterstock.com

Prosedur perubatan ini agak baru. Setelah anestesia diberikan pada wajah, doktor akan menggunakan alat ini berulang-ulang pada wajah. Jangan panik, kerana akan ada pendarahan kecil dalam prosedur ini.

Microneedling Merangsang pengeluaran kolagen dan menjadikan kulit kelihatan lebih lembut. Prosedur ini perlu dilakukan beberapa kali dan memerlukan beberapa bulan untuk hasilnya ditunjukkan.

Pelaburan mikro

Mikrodermabrasi. Foto: shutterstock.com

Pelaburan mikro adalah proses yang menggunakan sikat berputar dengan cepat untuk menghilangkan lapisan atas kulit. Alat ini lebih maju daripada prosedur lama, dermabrasi, kerana dapat masuk ke rangkaian yang lebih dalam.

Kedua-dua kaedah ini sangat berkesan untuk menghilangkan parut. Dermabrasion dapat menghilangkan permukaan luka dengan lebih lengkap dan memperbaiki penampilan luka dalam dengan ketara.

Itulah pelbagai cara bagaimana menghilangkan bekas luka cacar pada wajah yang boleh anda pilih. Sentiasa amalkan kaedah yang selamat untuk kulit, ya!

Pastikan untuk memeriksa kesihatan dan keluarga anda secara berkala melalui Good Doctor 24/7. Muat turun di sini untuk berunding dengan rakan doktor kami.

Copyright unitygulfshores.com 2022