Kesihatan

7 Kebaikan Tenaga Suria untuk Manusia, Mari Kenali Lebih Awal

Manfaat tenaga suria bagi manusia telah dibuktikan oleh pelbagai kajian di dunia. Matahari bukan sahaja sumber vitamin D yang bermanfaat untuk tulang, tetapi juga pelbagai perkara lain.

Untuk mendapatkan faedah cahaya matahari setiap hari, anda tidak perlu menghabiskan poket dalam, anda tahu.

Nah, berikut adalah penjelasan penuh mengenai manfaat matahari untuk tubuh.

Berapa banyak cahaya matahari yang diperlukan?

Cahaya matahari pada waktu pagi. Sumber gambar: Freepik.com

Melaporkan dari webmd.com, keperluan cahaya matahari setiap orang berbeza. Ini bergantung pada usia, sejarah perubatan, warna kulit dan tempat tinggal anda.

Tetapi secara umum, para pakar bersetuju bahawa berjemur di bawah sinar matahari selama 5 hingga 15 minit pada waktu pagi sudah cukup untuk mendapatkan faedah yang optimum. Maka anda juga perlu mengetahui sebilangan besar kelebihan tenaga suria bagi manusia.

Manfaat kesihatan cahaya matahari

Sinar matahari yang disarankan untuk diserap oleh badan adalah sinar yang muncul pada waktu pagi, iaitu sekitar jam 8 hingga 10 pagi. Matahari pada waktu ini dapat memberikan banyak manfaat kesihatan seperti:

Jadilah sumber vitamin D

Sudah diketahui umum bahawa cahaya matahari adalah sumber vitamin D terbaik untuk tubuh manusia.

Vitamin ini yang bermanfaat untuk kesihatan tulang tidak dapat dihasilkan oleh tubuh itu sendiri. Jadi untuk mendapatkannya, tubuh mesti terdedah kepada sinar B ultraviolet dari matahari sehingga kulit menghasilkan vitamin D.

Mencegah barah

Walaupun terlalu banyak terkena cahaya matahari juga tidak baik untuk kesehatan, jika jumlah yang diterima oleh kulit masih dalam batas normal, itu akan sangat berguna dalam mencegah barah.

Ini disokong oleh kajian yang menunjukkan fakta bahawa seseorang yang tinggal di kawasan yang jarang mendapat cahaya matahari cenderung lebih berisiko terkena barah daripada mereka yang kerap terkena sinar matahari.

Beberapa jenis barah adalah, barah usus besar, barah ovari, dan barah pankreas.

Mengatasi masalah kulit

Berdasarkan kajian yang dilakukan oleh Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO), manfaat cahaya matahari juga dapat membantu menyembuhkan beberapa masalah kesihatan pada kulit.

Beberapa penyakit kulit yang melibatkan sinaran UV sebagai rawatan adalah psoriasis, eksim, penyakit kuning, dan jerawat.

Bagaimanapun, kaedah ini mesti dilakukan setelah doktor memeriksa keadaan kulit pesakit terlebih dahulu. Tujuannya adalah untuk tidak menyebabkan kesan sampingan yang berbahaya.

Membuat anda tidur lebih lena pada waktu malam

Setiap hari mata perlu terkena cahaya untuk membantu tubuh mengatur jam biologinya. Baiklah matahari pagi adalah cahaya semula jadi yang dapat membantu prosesnya.

Tubuh tahu bila hendak tidur dan bangun bersama dengan jumlah pendedahan cahaya yang diterimanya.

Menjaga kesihatan mata

Pengambilan cahaya matahari yang mencukupi, terutamanya jika diterima pada usia muda akan memberi kesan positif kepada kesihatan mata pada usia tua. Salah satunya ialah risiko anda mengalami gangguan penglihatan seperti rabun jauh untuk menjadi lebih rendah.

Namun, anda harus berhati-hati. Mata yang terkena sinar matahari terlalu banyak juga dapat menyebabkan penglihatan kabur, hingga katarak.

Menjaga kesihatan mental

Induksi cahaya matahari yang memberi isyarat pada bahagian khas retina akan menyebabkan pelepasan serotonin. Ini adalah bahan kimia yang dihasilkan oleh otak dan berfungsi untuk menimbulkan perasaan bahagia.

Selain itu, serotonin juga berfungsi untuk memberikan rasa tenang, membuat badan bertenaga, dan menjaga minda tetap fokus.

Dilaporkan dari healthline.com, kekurangan serotonin boleh memberi kesan pada perubahan mood menjadi murung dan bahkan kemurungan musiman yang biasanya terjadi pada musim sejuk.

Oleh itu, selain berjemur secara langsung, salah satu rawatan yang disyorkan untuk orang yang mengalami gangguan kesihatan mental adalah terapi cahaya yang disebut fototerapi.

Perkara yang perlu diberi perhatian ketika berjemur

Pelindung matahari dan cermin mata hitam. Sumber gambar: Freepik.com

Pertama anda tidak perlu berjemur terlalu lama kerana ini boleh menyebabkan barah kulit yang disebut melanoma. Kemudian pastikan sebelum berjemur memakai pelindung matahari untuk melindungi kulit dari risiko penuaan dini, bintik-bintik gelap muncul, dan terbakar.

Sekiranya perlu, pakai cermin mata hitam untuk melindungi mata anda daripada terlalu banyak cahaya matahari.

Ada pertanyaan lebih lanjut mengenai maklumat kesihatan yang lain? Sila berbincang secara langsung dengan doktor kami untuk berunding. Rakan doktor kami bersedia memberikan penyelesaian. Ayuh, muat turun aplikasi Doktor Baik di sini!