Kesihatan

Jangan hanya merasa senang, ini adalah kesan sampingan ubat kuat yang perlu diperhatikan!

Jangan hanya merasa senang dengan faedahnya, anda juga harus berhati-hati dengan kesan sampingan ubat kuat. Salah satunya adalah membuat penglihatan anda terganggu.

Garis Kesihatan menyebut bahawa banyak lelaki mengambil ubat kuat untuk mengatasi masalah seksual seperti disfungsi ereksi yang mereka alami.

Selain itu, pengambilan ubat kuat ini dapat membuat anda merasa lebih puas dalam hubungan seksual. Tetapi, berhati-hatilah dengan kesan sampingannya, ya!

Senarai ubat kuat yang biasa digunakan

Masih dari halaman yang sama, beberapa ubat yang biasa digunakan untuk mengatasi masalah ini adalah tadalafil (Cialis), sildenafil (Viagra), vardenafil (Levitra) dan avanafil (Stendra).

Ubat-ubatan ini dapat meningkatkan kadar oksida nitrat dalam darah. Sebatian ini juga berperanan dalam membuat pembuluh darah melebar dan meningkatkan aliran darah.

Dengan mengambil ubat ini, saluran darah di zakar akan bertambah. Keadaan ini juga akan memudahkan anda mencapai dan mengekalkan ereksi semasa anda terangsang.

Kesan sampingan ubat yang kuat

Walaupun nampaknya berguna untuk mengatasi masalah ereksi, ada juga kesan lain yang boleh timbul dari pengambilan ubat kuat. Antara lain adalah:

Sakit kepala

Sakit kepala adalah kesan sampingan ubat kuat yang paling biasa. Perubahan drastik dalam aliran darah kerana peningkatan kadar oksida nitrat dapat menyebabkan sakit kepala.

Gangguan ini boleh timbul dari semua jenis ubat kuat. Oleh itu, walaupun anda menukar jenama, ia tidak akan menghalang anda daripada kesan ini.

Oleh itu, penting untuk menghubungi doktor anda dan memberitahu mereka bahawa sakit kepala yang anda alami adalah disebabkan oleh penggunaan ubat ini. Kemudian doktor akan membantu mencari jalan untuk mencegahnya.

Sakit dan sakit di badan

Sebilangan orang mengalami sakit otot dan sakit di seluruh badan mereka daripada mengambil ubat ini. Yang lain melaporkan sakit di punggung bawah mereka.

Sekiranya anda merasakan kesan sampingan ini semasa mengambil ubat, maka beberapa ubat penahan sakit di farmasi dan kedai ubat dipanggil Garis Kesihatan dapat membantu menyelesaikan masalah ini.

Walaupun begitu, ada baiknya anda menghubungi doktor anda untuk mengetahui kemungkinan penyebab kesakitan yang anda alami. Doktor juga akan menentukan ubat penghilang rasa sakit yang selamat diambil bersama dengan ubat kuat.

Kesan sampingan ubat kuat pada sistem pencernaan

Ubat kuat boleh menyebabkan kesan sampingan yang tidak selesa untuk sistem pencernaan. Salah satu yang paling biasa adalah pencernaan dan cirit-birit.

Untuk membantu mengatasi masalah pencernaan akibat ubat kuat, cubalah mengubah makanan yang anda makan untuk mengurangkan sakit perut yang berlaku.

Juga, cuba minum air bukan minuman berkafein, alkohol atau jus buah. Sekiranya perubahan diet ini tidak membantu, cuba hubungi doktor anda untuk mendapatkan ubat lain.

Penglihatan berubah

Ubat kuat boleh mengubah cara anda melihat. Penglihatan boleh berkurang dan menjadi kabur. Oleh itu, jika anda mengalami masalah penglihatan atau retinitis retinaitis pigmentosa, anda dinasihatkan untuk tidak mengambil ubat ini.

Gangguan visual yang menyebabkan anda tidak dapat melihat menunjukkan bahawa anda menghadapi masalah serius dalam mengambil ubat kuat ini. Segera dapatkan bantuan perubatan sekiranya anda mengalami gejala ini, ya!

Kesan sampingan ubat kuat yang tidak biasa dan teruk

Terdapat beberapa kesan sampingan yang tidak biasa dan dalam beberapa kes, yang boleh timbul daripada pengambilan ubat kuat, iaitu:

  • Priapism (ereksi yang berlangsung lebih dari 4 jam)
  • Perubahan mendadak dalam deria pendengaran
  • Kehilangan penglihatan

Sekiranya anda mengalami masalah ini, segera hubungi doktor anda. Ketahui bahawa ada orang yang mempunyai reaksi yang berbeza terhadap ubat kuat ini, ini mungkin disebabkan oleh keadaan atau ubat tertentu yang anda ambil.

Itulah pelbagai kesan sampingan ubat kuat yang perlu anda ketahui. Sentiasa menjaga kesihatan anda dan jangan mempertaruhkan kesihatan pembiakan anda, OK!

Pastikan untuk memeriksa kesihatan anda dan keluarga anda secara berkala melalui Good Doctor 24/7. Muat turun di sini untuk berunding dengan rakan doktor kami.