Kesihatan

Tuntutan Menindas Faraj untuk Membantu Orgasme, Ini adalah Risiko & Bahaya untuk Kesihatan Wanita

Melakukan tusukan pada faraj, dikatakan dapat membantu orgasme. Walau bagaimanapun, anda perlu tahu bahawa ini sebenarnya berisiko menyebabkan beberapa gangguan berbahaya kepada tubuh.

Adakah benar bahawa menusuk faraj dapat membantu orgasme wanita?

Alat kelamin wanita mempunyai beberapa tempat yang boleh ditembusi, salah satunya adalah menusuk faraj dan sejauh ini adalah perkara yang paling popular.

Seperti yang dilaporkan dari halaman Trend SegarSebab melakukan tindik vagina adalah kerana meletakkan perhiasan melalui tudung klitoris dapat meningkatkan kesenangan seksual bagi pemakainya.

Beberapa wanita yang sebelum ini sukar mengalami orgasme, mengatakan bahawa setelah mengalami tindik vagina, mereka dapat mencapai klimaks orgasme.

Ini kerana tindikan vagina berlaku di tudung yang menutupi klitoris, meninggalkan satu hujung perhiasan secara langsung menyentuh kelentit, dan meningkatkan sensasi.

Kawasan faraj mana yang boleh dicucuk?

mengikut WebMD, faraj boleh dicucuk di salah satu kawasan berikut:

 • Kelentit atau tudung kelentit.
 • Labia luar atau dalam.

Walaupun anda cukup berani untuk melakukan tindik vagina, anda mungkin tidak mempunyai anatomi yang betul.

Ramai wanita tidak mempunyai klitoris yang cukup besar untuk menampung tindik. Anda juga harus mempunyai kulit yang cukup pada labia dalaman dan luaran jika anda ingin menusuk di kawasan itu.

Baca juga: Dari amis hingga busuk, ini adalah jenis aroma faraj yang perlu anda ketahui!

Risiko menusuk faraj untuk badan

Mengubah badan dengan tindikan membawa risiko jangkitan bakteria di dalam badan. Sebilangan orang mengalami abses setelah tertusuk. Jisim berisi nanah ini boleh berkembang di sekitar tindik.

Sudah tentu keadaan ini adalah kesan sampingan yang serius. Sekiranya tidak dirawat, terdapat risiko sepsis atau keracunan darah.

Sekiranya anda melakukan tindik vagina, terdapat beberapa penyakit yang boleh timbul, seperti:

 • Tetanus
 • HIV
 • Hepatitis B dan C
 • Penyakit kelamin (STD)

Bukan hanya itu, kadang-kadang, tindikan vagina boleh menyebabkan pendarahan, parut, atau reaksi alergi. Menikam di belakang klitoris boleh mengganggu aliran darah. Kemudian bagi anda yang mempunyai kelentit yang sangat sensitif juga boleh menyebabkan sakit dan kerosakan saraf.

Kemudian tindikan alat kelamin boleh menyebabkan kesakitan ketika membuang air kecil dan semasa melakukan hubungan seks. Risiko komplikasi lebih tinggi jika anda mempunyai keadaan perubatan lain, seperti:

 • Diabetes
 • Alahan, terutamanya jika anda mempunyai reaksi anafilaksis.
 • Gangguan kulit, seperti eksim atau psoriasis.
 • Sistem imun yang lemah.

Langkah berjaga-jaga untuk mengurangkan risiko menusuk faraj

Berikut adalah beberapa langkah berjaga-jaga untuk mengurangkan risiko seperti yang dilaporkan oleh halaman: WebMD:

 • Tidak semua negara mempunyai undang-undang yang mengatur menindik. Penting untuk memastikan anda memilih profesional menusuk yang mempunyai reputasi yang baik.
 • Carilah seseorang yang menjadi ahli Persatuan Penindik Profesional (APP), bermaksud orang itu mempunyai pengalaman menindik sekurang-kurangnya satu tahun, serta latihan dalam teknik anti-jangkitan dan pertolongan cemas.
 • Orang yang melakukan tindik harus memeriksa ID, membersihkan kawasan genital dengan antiseptik, memakai sarung tangan, dan menggunakan jarum baru yang disterilkan.
 • Pilih perhiasan keluli tahan karat, niobium, atau titanium untuk mengelakkan jangkitan atau reaksi alergi.
 • Selepas menindik, ikuti semua arah untuk menjaga kebersihan kawasan tersebut. Basuh kawasan ini secara berkala dengan larutan garam dan sabun antibakteria yang dicairkan dan air. Jangan gunakan alkohol, hidrogen peroksida, Betadine, atau salap.
 • Pakai pakaian yang longgar untuk mengelakkan geseran terlalu banyak di kawasan menindik.
 • Jangan melakukan hubungan seks sekurang-kurangnya dua minggu setelah dicucuk. Semasa hubungan seks, bersihkan kawasan yang dicucuk dengan larutan garam atau air bersih selepas itu.
 • Elakkan kolam dan tab mandi panas sehingga kawasan itu sembuh.
 • Perhiasan menusuk boleh membuat lubang pada kondom atau melepaskan diafragma. Sentiasa gunakan kaedah kontrasepsi kedua selain menggunakan kondom jika anda mempunyai tindik. Ingat bahawa kondom adalah satu-satunya kaedah kawalan kelahiran yang melindungi daripada STD.
 • Pelepasan selepas menindik adalah perkara biasa. Tetapi jika pelepasan tidak berwarna (hijau) atau mempunyai bau busuk, anda mungkin mengalami jangkitan.
 • Biarkan tindik di tempatnya, tetapi bersihkan kawasan itu dengan sabun antibakteria dan kompres hangat.

Seperti apa menusuk faraj?

Mula-mula kulit di sekitar kawasan dibersihkan dengan antiseptik. Ini sangat penting kerana boleh mengakibatkan jangkitan serius jika kawasan tersebut tidak dibersihkan dengan sempurna.

Kemudian jarum 12 hingga 16 lubang dengan sekeping perhiasan terpasang, biasanya pemegang barbel atau manik dimasukkan melalui kulit.

Memang benar bahawa menusuk beberapa tisu yang paling sensitif di dalam badan, rasa sakitnya akan menyakitkan. Tetapi prosedurnya sangat cepat, dan sebilangan orang yang mengalami tindikan vagina mengatakan tidak lebih menyakitkan daripada menusuk bahagian badan yang lain.

Seberapa cepat penyembuhan vagina bergantung pada lokasi tindikan. Penyembuhan labial memerlukan masa antara satu hingga empat bulan untuk sembuh. Klitoris boleh sembuh dalam satu hingga dua bulan.

Rujuk masalah kesihatan dan keluarga anda melalui perkhidmatan Good Doctor 24/7. Rakan doktor kami bersedia memberikan penyelesaian. Ayuh, muat turun aplikasi Doktor Baikdi sini!