Kesihatan

Senarai Penyebab Kencing Berdarah: Dari Kanser hingga Penyakit Ginjal

Melihat darah dalam air kencing tentu akan mengejutkan anda, kecuali ketika wanita sedang haid. Darah dalam air kencing juga disebut hematuria, jadi apa yang menyebabkan darah di dalam air kencing?

Penyebab kencing berdarah

Dilaporkan dari Garis Kesihatan, sebarang darah di dalam air kencing boleh menjadi tanda masalah kesihatan yang serius, walaupun hanya berlaku sekali. Mengabaikan hematuria boleh memperburuk keadaan serius seperti barah dan penyakit buah pinggang.

Sekiranya anda mengalami ini, sangat disyorkan untuk segera berjumpa doktor. Doktor boleh menganalisis air kencing dan memerintahkan ujian pencitraan untuk menentukan penyebab hematuria dan membuat rancangan rawatan.

Berikut adalah beberapa penyebab air kencing berdarah seperti yang dilaporkan oleh: Garis Kesihatan:

Jangkitan

Jangkitan adalah salah satu penyebab hematuria yang paling biasa. Jangkitan boleh berlaku di suatu tempat di saluran kencing, pundi kencing, atau buah pinggang.

Jangkitan berlaku ketika bakteria naik ke uretra, tiub yang membawa air kencing keluar dari badan dari pundi kencing. Jangkitan boleh berpindah ke pundi kencing dan bahkan ke buah pinggang. Ini sering menyebabkan kesakitan dan kerap membuang air kecil. Mungkin terdapat hematuria kasar atau mikroskopik.

Batu di saluran kencing

Punca lain dari kencing berdarah adalah adanya batu di pundi kencing atau buah pinggang. Ini adalah kristal yang terbentuk dari mineral dalam air kencing. Mereka boleh berkembang di buah pinggang atau pundi kencing.

Batu besar boleh menyebabkan penyumbatan yang sering menyebabkan hematuria dan kesakitan yang ketara.

Pembesaran prostat

Pada lelaki yang berusia pertengahan dan lebih tua, penyebab hematuria yang agak biasa adalah prostat yang membesar. Kelenjar ini terletak tepat di bawah pundi kencing dan berhampiran uretra.

Apabila prostat membesar, seperti yang sering terjadi pada lelaki paruh baya, ia memberi tekanan pada uretra. Ini menyebabkan masalah membuang air kecil dan dapat mengelakkan pundi kencing daripada mengosongkan sepenuhnya. Ini boleh menyebabkan jangkitan saluran kencing (UTI) dengan darah di dalam air kencing.

Penyakit buah pinggang

Penyebab ini, walaupun tidak begitu biasa, tetapi air kencing berdarah juga dapat disebabkan oleh penyakit buah pinggang. Ginjal yang sakit atau meradang boleh menyebabkan hematuria. Penyakit ini boleh berlaku sendiri atau sebagai sebahagian daripada penyakit lain, seperti diabetes.

Pada kanak-kanak berumur 6 hingga 10 tahun, gangguan ginjal glomerulonefritis pasca-streptokokus boleh menyebabkan hematuria. Gangguan ini dapat berkembang satu hingga dua minggu setelah jangkitan strep yang tidak dirawat.

Dahulu, kini jarang berlaku kerana antibiotik dapat mengatasi jangkitan strep dengan cepat.

Kanser

Kanser pundi kencing, buah pinggang, atau prostat boleh menyebabkan kencing berdarah. Ini adalah gejala yang sering terjadi pada kes barah lanjut. Mungkin belum ada tanda-tanda masalah sebelumnya.

Bagaimana untuk mengelakkan kencing atau hematuria berdarah?

Melancarkan penjelasan dari Garis KesihatanBerikut adalah beberapa cara untuk mengelakkan air kencing berdarah:

Mencegah jangkitan

Minum banyak air setiap hari, buang air kecil segera setelah hubungan seksual, dan sentiasa menjaga kebersihan yang baik.

Menghalang batu saluran kencing

Minum banyak air dan elakkan garam berlebihan dan makanan tertentu seperti bayam.

Kanser pundi kencing

Berhenti merokok, hadkan pendedahan kepada bahan kimia, dan minum banyak air.

Baca juga: Batu Kencing Semula jadi dan Perubatan, Ini adalah Senarai Lengkap!

Diagnosis air kencing berdarah

Secara umum, jika ada pesakit yang mengalami kencing berdarah, doktor akan bertanya mengenai gejala dan penyakit yang dihidapinya. Doktor akan menanyakan warna air kencing, adanya gumpalan darah, kekerapan membuang air kecil, dan kehadiran atau ketiadaan kesakitan.

Tidak hanya itu, doktor juga akan bertanya mengenai diet, pekerjaan, penyakit yang dialami oleh anggota keluarga lain, dan ubat-ubatan yang dimakan.

Setelah semua proses di atas dijalankan, doktor akan melakukan pemeriksaan fizikal dan mengambil sampel air kencing untuk pemeriksaan di makmal.

Fungsi ujian air kencing ini adalah untuk melihat apakah ada darah di dalam air kencing, serta melihat apakah ada jangkitan atau tidak, dan apakah ada kristal yang membentuk batu saluran kencing.

Sekiranya keputusan ujian menunjukkan adanya hematuria, doktor akan segera melakukan pemeriksaan susulan untuk menentukan penyebabnya. Pemeriksaan susulan boleh dilakukan dalam bentuk:

  1. Mengimbas dengan kaedah MRI, CT scan, atau ultrasound.
  2. Cystoscopy untuk melihat keadaan saluran kencing ke pundi kencing dengan lebih terperinci.

Rujuk masalah kesihatan dan keluarga anda melalui perkhidmatan Good Doctor 24/7. Rakan doktor kami bersedia memberikan penyelesaian. Ayuh, muat turun aplikasi Doktor Baik di sini!