Kesihatan

Baik untuk Vitality, Lihat Kelebihan Brotowali

Walaupun rasanya pahit, ini tidak merangkumi kelebihan brotowali untuk lelaki. Selain dipercayai dapat meningkatkan daya hidup, tanaman herba yang satu ini juga mempunyai pelbagai manfaat lain untuk kesihatan adam.

Ingin tahu apa-apa? Teruskan membaca artikel di bawah untuk mencari jawapannya.

Baca juga: 11 Manfaat Minyak Bulus, Mengatasi Gangguan Ereksi untuk Membesarkan Payudara

Fakta ringkas Brotowali

Brotowali mempunyai nama Latin Tinospor cordifolia. Berasal dari India, brotowali telah lama digunakan sebagai ubat tradisional. Bermula dari akar, batang, dan daun, semuanya boleh digunakan untuk merawat pelbagai gangguan kesihatan.

Khasiat brotowali untuk lelaki

Sejumlah sebatian aktif dari pelbagai bahagian tanaman brotowali dilaporkan mempunyai faedah yang berbeza pada tubuh manusia.

Ada yang dapat memberikan kesan antioksidan, menjadikan sistem kekebalan tubuh lebih baik, untuk membantu melawan sel barah yang menyebar dengan cepat.

Manfaat untuk lelaki akan dijelaskan lebih lanjut melalui ulasan di bawah:

Meningkatkan daya hidup

Stamina dan daya hidup lelaki memainkan peranan penting dalam kualiti hubungan seksual rumah tangga. Untuk mengekalkan ini, penggunaan ubat-ubatan perubatan, sering menyebabkan kesan sampingan yang tidak diingini.

Dilaporkan dari Dabur, brotowali adalah tumbuhan afrodisiak yang bermaksud dapat membantu seseorang meningkatkan gairah seksual.

Ini juga menjadikan brotowali dapat menangani pelbagai masalah kesihatan seksual, seperti mati pucuk dan ejakulasi sukarela dengan berkesan.

Membantu merawat diabetes

Batang brotowali banyak digunakan dalam terapi diabetes untuk membantu mengekalkan kadar glukosa darah yang normal.

Cara kerjanya adalah dengan mempercepat pembebasan glukosa melalui peningkatan metabolisme, atau memasukkannya ke dalam simpanan lemak. Proses ini melibatkan pankreas untuk merangsang rembesan insulin dari sel beta.

Atasi gangguan pencernaan

Berdasarkan kajian yang dilakukan oleh Universiti Muhammadiyah Prof. DR. Hamka pada tahun 2019. Brotowali bersama daun salam, sembung, dan kapulaga, sering digunakan untuk merawat gangguan pencernaan, terutama pada pesakit diabetes mellitus.

Memberi brotowali bertujuan untuk menurunkan kadar gula dalam darah dan mengawal gejala gangguan saluran pencernaan atas, termasuk masalah ulser gastrik dan pada masa yang sama meningkatkan selera makan.

Kajian itu juga menyatakan bahawa pemberian brotowali dapat mengurangkan keluhan cirit-birit, demam, dan cacing usus pada anak-anak.

Baca juga: Sering dibuang, ternyata ini adalah faedah tersembunyi dari minum air untuk kecantikan

Mencegah barah hati

Hasil kajian epidemiologi menunjukkan bahawa jenis kanser tertentu dapat dicegah dengan memakan fitokimia tertentu setiap hari. Bahan-bahan ini dapat diperoleh dari pelbagai tumbuhan, salah satunya adalah brotowali.

Ekstrak metanol dari batang brotowali berpotensi menjadi agen anti-barah, dan mencegah lelaki dan wanita mengembangkan barah hati.

Antibakteria

Ekstrak metanol dari tanaman brotowali juga telah dilaporkan berpotensi untuk melawan pelbagai jenis jangkitan mikroba.

Sebilangannya adalah Escherichia coli, Staphylococcus aureus, Klebsiella pneumoniae, Proteus vulgaris, Salmonella typhi, Shigella flexneri, Salmonella paratyphi, Salmonella typhimurium, Pseudomonas aeruginosa, dan Enterenses.

Antioksidan

Brotowali memiliki kemampuan untuk menangkal radikal bebas yang dihasilkan selama anda harus berjuang melawan debu, pencemaran, dan sinar matahari.

Ini kerana brotowali mengandungi pelbagai sebatian antioksidan seperti alkaloid seperti kolin, tinosporin, isocolumbin, palmatine, tetrahydropalmatine, dan magnoflorine.

Kesan Sampingan Brotowali

Dilaporkan dari WebMD, brotowali MUNGKIN SELAMAT apabila diminum sehingga 8 minggu. Tetapi pada sesetengah orang, ia boleh menyebabkan sakit kepala atau sensasi yang tidak selesa di hidung.

Tidak ada maklumat yang cukup dipercayai untuk mengetahui sama ada brotowali selamat digunakan selama lebih dari 8 minggu atau apakah kesan sampingannya.

Sekiranya anda ingin memakan tanaman ini untuk tujuan kesihatan, anda harus berjumpa terlebih dahulu dengan doktor anda.

Rujuk masalah kesihatan dan keluarga anda melalui perkhidmatan Good Doctor 24/7. Rakan doktor kami bersedia memberikan penyelesaian. Ayuh, muat turun aplikasi Doktor Baik di sini!