Kesihatan

Sering Mengalami Sakit Kepala Selepas Syampu? Ketahui Sebabnya!

Di belakang kepala yang segar setelah mencuci muka, ada sebilangan orang yang sebenarnya merasa sakit kepala setelah mencuci rambut, anda tahu. Macam mana boleh jadi?

Oleh itu, untuk mengetahui lebih lanjut mengenai sakit kepala selepas keramas, mari lihat faktor berikut!

Adakah benar bahawa syampu menyebabkan sakit kepala?

Lancarkan penjelasan halaman Pusat Bantuan MigrainSemasa kajian yang dilakukan di India, pesakit klinik sakit kepala mengambil bagian dalam survei yang melihat apakah mencuci rambut dapat memicu migrain.

Dengan usia rata-rata 40 tahun, pesakit dibahagikan kepada tiga kumpulan berdasarkan apakah satu-satunya pencetus migrain mereka adalah syampu. Juga dilihat jika syampu hanya menyebabkan migrain pada suatu masa.

Dalam semua kumpulan, beberapa peserta diberi ubat pencegahan migrain dan ada yang tidak. Dalam kebanyakan kes, kebanyakan pesakit yang menggunakan ubat pencegahan migrain melaporkan peningkatan keparahan atau kekerapan serangan sakit kepala setelah mencuci rambut.

Kesimpulan yang diambil dari hasil tinjauan adalah bahawa mencuci rambut sememangnya salah satu pencetus migrain.

Punca sakit kepala selepas syampu

Berikut adalah beberapa kemungkinan penyebab sakit kepala selepas mencuci syampu:

Bau syampu yang kuat

Anda harus tahu bahawa bagi orang yang mempunyai deria penciuman yang sangat sensitif, aroma yang terlalu kuat dapat menjengkelkan saraf di otak.

Apabila anda menghidu aroma yang kuat, bahagian otak yang mengatur rasa sakit diaktifkan, menyebabkan sakit parah atau migrain di kepala.

Inilah sebab mengapa bau syampu yang kuat sering menjadi pencetus serangan migrain. Diperkirakan bahawa produk yang berdasarkan sebatian kimia dan bukannya minyak semula jadi lebih cenderung mencetuskan gejala sakit kepala.

Syampu sering terdiri daripada campuran bahan kimia yang dapat bekerjasama untuk mencetuskan migrain. Seperti yang dilaporkan dari halaman Pusat Bantuan Migrain berikut adalah sebilangan campuran sebatian kimia dalam syampu:

  • Natrium laurel sulfat yang menentukan seberapa baik syampu itu berseri
  • Pelbagai wangian yang secara semula jadi menghasilkan aroma segar yang berkaitan dengan syampu
  • Minyak pati, sering dipromosikan sebagai sebahagian daripada kempen pemasaran, memberikan kesegaran semula jadi. Walau bagaimanapun, ia boleh menyebabkan masalah bagi orang yang alah kepada herba, rempah, atau bunga
  • Parabens digunakan untuk memanjangkan jangka hayat produk

Semua sebatian atau bahan kimia dalam syampu yang kita gunakan pada rambut dan kulit kita berfungsi ke aliran darah.

Sesampai di sana, campuran kimia dapat mempengaruhi tubuh dengan pelbagai cara, menyebabkan ruam, kerengsaan, bengkak, reaksi alergi dan, dalam beberapa kes, sakit kepala migrain.

Baca juga: Sering dianggap sama, ini adalah perbezaan antara sakit kepala akibat migrain dan sinusitis

Rambut basah

Menurut kajian yang diterbitkan oleh Pub, sebagai pemerhatian umum rambut basah dalam cuaca sejuk nampaknya menjadi faktor sakit kepala dan sakit mata.

Kemudian, rambut yang lembap juga menyebabkan penurunan suhu leher dan kepala secara tiba-tiba. Oleh itu, otak menjadi sukar untuk mengimbangkan suhunya. Inilah yang mencetuskan serangan sakit kepala setelah mencuci syampu.

Suhu air terlalu sejuk

Di samping itu, beberapa orang melaporkan bahawa mencuci dengan air suam tidak menyebabkan sakit kepala, sementara mencuci dengan air sejuk sebenarnya membuat kepala dan mata sakit.

Apabila terkena air yang sangat sejuk, otak berfikir bahawa badan diserang hipotermia (radang fros). Akibatnya, gejala muncul, seperti pening, sakit kepala, atau mual.

Mencegah sakit kepala selepas mencuci

Lancarkan penjelasan halaman Pusat Bantuan Migrain, gantikan dengan syampu tanpa wangian. Anda juga harus mengetahui ramuan sebatian kimia yang terdapat dalam syampu. Sekiranya terdapat satu bahan kimia yang menyebabkan migrain, anda boleh menggantinya dengan jenama lain.

Kemudian seperti yang dijelaskan sebelumnya bahawa rambut lembap dapat menyebabkan sakit kepala setelah mencuci. Oleh itu, anda juga harus segera mengeringkan rambut dengan tuala atau pengering rambut supaya kulit kepala tidak terlalu lembap dan sejuk.

Sekiranya saya berjumpa doktor?

Secara amnya, sakit kepala selepas mencuci tidak menyebabkan penyakit serius.

Tetapi jika anda mengalaminya berulang kali dengan keadaan yang semakin teruk, tidak ada salahnya segera berjumpa doktor. Dari hasil pemeriksaan anda dapat segera mendapatkan rawatan yang tepat.

Rujuk masalah kesihatan dan keluarga anda melalui perkhidmatan Good Doctor 24/7. Rakan doktor kami bersedia memberikan penyelesaian. Ayuh, muat turun aplikasi Doktor Baik di sini!