Kesihatan

5 Punca Limfosit Rendah: Salah satunya Kerana Penyakit Autoimun!

Punca limfosit rendah mesti diketahui kerana jika dibiarkan ia boleh memburukkan sistem imun. Apabila jumlah limfosit dalam aliran darah lebih rendah dari biasanya, ini disebut sebagai limfositopenia atau limfopenia.

Limfosit adalah sejenis sel darah putih yang merupakan sebahagian daripada sistem imun. Oleh itu, limfosit rendah dapat menunjukkan kemungkinan jangkitan atau penyakit kronik.

Baca juga: Sebelum Pemindahan Ginjal, Mari Memahami Prosedur dan Risiko Selepas Pembedahan!

Apakah penyebab umum limfosit rendah?

Limfosit dalam darah memainkan peranan penting dalam mempertahankan tubuh dengan menyerang pada tanda pertama pencerobohan dari organisma berbahaya.

Bukan hanya itu, limfosit juga berguna untuk mencetuskan tindakan imun yang lain dan membantu membina imuniti melalui vaksinasi. Nah, limfosit ini mempunyai tiga jenis utama, iaitu:

  • Sel B. Bertujuan untuk membuat antibodi dan memberi isyarat kepada protein yang dapat membantu mengenal pasti atau menyerang bakteria, virus, dan racun.
  • Sel T. Bertugas mencari dan memusnahkan sel yang telah dijangkiti atau barah.
  • Sel NK atau pembunuh semula jadi. Umumnya mengandungi sebatian yang dapat membunuh sel tumor barah dan sel yang dijangkiti virus.

Sekiranya tahap sel T rendah atau terlalu sedikit sel NK, ia boleh menyebabkan jangkitan virus, jamur, dan parasit yang tidak terkawal.

Sementara itu, jika sel B rendah, ia dapat menyebabkan peningkatan jenis jangkitan berbahaya. Dilaporkan Garis KesihatanBerikut adalah beberapa penyebab limfosit rendah.

Gangguan autoimun

Gangguan autoimun berlaku apabila sistem kekebalan tubuh menyerang tisu sendiri. Beberapa penyakit yang termasuk dalam gangguan autoimun adalah lupus, myasthenia gravis, dan rheumatoid arthritis.

Ubat imunosupresan tertentu biasanya digunakan untuk merawat gangguan autoimun. Walau bagaimanapun, harap maklum jika ubat ini juga boleh menyebabkan limfositopenia atau limfosit rendah. Oleh itu, lakukan pemeriksaan dengan doktor untuk rawatan selanjutnya.

Kanser darah

Kanser darah seperti leukemia boleh menyebabkan tahap limfosit rendah dalam darah. Selain penyakit ini, rawatan barah dalam bentuk kemoterapi dan terapi radiasi juga boleh menyebabkan limfositopenia.

Limfosit darah rendah juga boleh dipengaruhi oleh penyakit yang menyerang saraf tunjang. Beberapa penyakit yang menyebabkan tahap limfosit rendah, iaitu anemia aplastik dan gangguan limfoproliferatif.

Jangkitan di badan

Penyebab limfositopenia yang biasa adalah jangkitan virus, bakteria, parasit, dan kulat. Beberapa penyakit yang termasuk di dalamnya termasuk HIV, histoplasmosis, influenza, malaria, TBS, demam kepialu, sepsis, dan hepatitis virus.

Limfositopenia juga boleh menjadi tanda jangkitan teruk yang menyebabkan keradangan sistemik dan kehadiran bakteria dalam darah. Keadaan ini memerlukan rawatan perubatan yang betul agar tidak menimbulkan masalah yang lebih serius.

Malnutrisi atau kekurangan zat makanan

Tubuh yang kekurangan protein dan nutrien lain mempunyai risiko tinggi menyebabkan tahap limfosit rendah dalam darah. Gangguan makan seperti anoreksia juga boleh menyebabkan limfosit berkurang.

Oleh itu, disarankan untuk memperhatikan pengambilan makanan dan mengatur jumlah nutrien yang masuk ke dalam badan. Segera berbincang dengan doktor anda mengenai keadaan limfosit rendah untuk mengelakkan penyakit menjadi lebih berbahaya.

Keadaan gastrousus

Keadaan yang merosakkan dinding usus boleh mempengaruhi penyerapan nutrien, sehingga munculnya limfositopenia. Ini biasanya disebut sebagai enteropati, iaitu kehilangan protein dan termasuk amiloidosis.

Pengendalian dengan doktor mesti dilakukan dengan segera kerana jika tidak maka limfosit dalam darah akan lebih rendah. Ini boleh membawa maut jika dibiarkan tanpa rawatan yang sewajarnya dari doktor.

Baca juga: Berbahaya untuk Ibu, Mari Ketahui Punca Bayi Breech!

Rawatan bilangan limfosit rendah

Rawatan biasanya dijalankan bergantung kepada sebab dan faktor risiko yang mendasari. Biasanya doktor akan mencadangkan beberapa terapi untuk mencegah jangkitan atau komplikasi lain kerana sistem imun yang lemah.

Sekiranya terapi tidak berkesan untuk menyembuhkan penyakit ini, doktor akan menetapkan beberapa ubat.

Untuk sebab lain, doktor juga boleh memberikan rawatan melalui terapi kombinasi, antiretroviral untuk HIV, gamma globulin untuk mencegah jangkitan akibat limfositopenia sel-B, dan transplantasi sel induk sumsum tulang.

Segera berjumpa sekiranya gejala limfositopenia, seperti demam, batuk, kelenjar getah bening yang membesar, sakit sendi, dan penurunan berat badan mula muncul. Doktor biasanya akan melakukan pemeriksaan untuk melihat hasil diagnosis penyakit tersebut sehingga rawatan yang sesuai dapat diberikan.

Rujuk masalah kesihatan dan keluarga anda melalui perkhidmatan Good Doctor 24/7. Rakan doktor kami bersedia memberikan penyelesaian. Ayuh, muat turun aplikasi Doktor Baik di sini!