Kesihatan

Susu Lembu vs Susu Soya, Mana Yang Lebih Sihat?

Hampir semua orang telah mengalami keseronokan susu lembu. Selain manis, susu lembu juga sihat untuk tubuh. Tetapi, tidak sedikit yang berpendapat bahawa susu kedelai atau soya mempunyai nilai pemakanan yang lebih tinggi.

Lalu, adakah benar susu soya lebih sihat daripada susu lembu? Bagaimana jika anda mempunyai alahan terhadap dua susu ini? Ayuh, lihat ulasan penuh di bawah!

Baca juga: Tidak kurang sihat daripada susu lembu, berikut adalah kelebihan susu soya untuk badan

Kandungan dan kebaikan susu lembu

Susu lembu mengandungi pelbagai nutrien yang diperlukan oleh tubuh, seperti kalsium, protein, fosfor, vitamin A, B, dan D, zink, kolin, kalium dan selenium.

Petikan Berita Perubatan Hari Ini, Terdapat banyak faedah yang anda dapat dengan minum susu lembu secara berkala, termasuk:

 • Membantu mengekalkan ketumpatan tulang
 • Meminimumkan kejadian osteoporosis
 • Membantu menjaga kesihatan organ kardiovaskular seperti jantung
 • Menghalang perkembangan sel barah di dalam badan
 • Menyokong proses pertumbuhan badan
 • Membantu meningkatkan jisim otot
 • Membantu menjaga kesihatan mental dan mood.

Kandungan dan kebaikan susu kedelai

Dilaporkan dari Kesihatan Setiap Hari, Susu kedelai membawa sejumlah nutrien penting untuk tubuh, seperti protein, kalsium, serat, vitamin D, dan karbohidrat.

Pelbagai bahan ini mempunyai banyak manfaat kesihatan untuk tubuh, termasuk:

 • Membantu melegakan keradangan atau keradangan
 • Membantu menurunkan kadar kolesterol jahat
 • Membantu menangkis radikal bebas
 • Membantu menjaga kesihatan organ kardiovaskular seperti jantung
 • Membantu menjaga kesihatan tulang
 • Membantu menguatkan lapisan dinding saluran darah
 • Membantu menurunkan berat badan
 • Membantu mencegah perkembangan sel barah
 • Membantu melegakan simptom menopaus pada wanita.

Mana yang lebih sihat, susu lembu atau susu kedelai?

Petikan Sekolah Perubatan Harvard, Kedua-dua jenis susu di atas mempunyai sifat masing-masing. Sekiranya anda selalu minum susu lembu, tidak ada alasan untuk menghentikan kebiasaan itu. Begitu juga dengan pengambilan susu soya.

Hanya saja, jika anda mempunyai sekatan terhadap salah satu susu ini, anda boleh beralih ke pengambilan susu lain. Contohnya, jika anda mempunyai intoleransi laktosa, anda harus mengelakkan susu lembu.

Akhir-akhir ini, banyak orang berpendapat bahawa susu kedelai jauh lebih sihat daripada susu lembu. Untuk beberapa syarat, anggapan ini benar. Ini tidak dapat dipisahkan dari kandungan yang terdapat dalam setiap produk tenusu ini.

Perbandingan kandungan susu lembu dan susu soya

Sekiranya diperhatikan, susu sapi dan susu kedelai hampir mempunyai kandungan yang sama, seperti kalsium dan protein. Walau bagaimanapun, tahap mikronutrien yang ada boleh sangat berbeza.

Sebagai perbandingan, berikut adalah tahap nutrien susu soya dan susu lembu masing-masing dalam gelas 240 ml:

 • Susu lembu mempunyai hampir 11 gram jumlah lemak, sementara susu soya hanya mempunyai 3,5 gram. Inilah yang membuat banyak orang lebih suka susu kedelai ketika mereka mengikuti program diet.
 • Susu lembu mengandungi 259 kalori, sementara susu soya hanya 101 kkal. Tahap kalori yang masuk ke dalam badan mempengaruhi proses pembakaran. Sekiranya kalori tidak dibakar secara optimum, ini dapat meningkatkan risiko kegemukan.
 • Susu lembu mengandungi 300 mg kalsium, sementara susu kedelai mencapai 451 mg. Kalsium adalah bahan penting yang diperlukan oleh banyak organ dalam badan, terutamanya tulang.

Bagaimana jika anda mempunyai alahan terhadap susu?

Dalam susu lembu, reaksi alergi biasanya disebabkan oleh kandungan protein whey dan kasein. Semasa dalam susu soya, banyak kes alergi disebabkan oleh pengambilan soya itu sendiri. Reaksi alahan dicirikan oleh kemunculan tompok merah atau ruam pada kulit disertai dengan gatal-gatal.

Cara terbaik untuk mengurangkan tindak balas alahan ini adalah dengan mengelakkan susu, yang merupakan alergen. Maksudnya, jika anda mempunyai alergi terhadap susu kedelai, susu lembu, atau kedua-duanya, adalah idea yang baik untuk mengelakkan memakannya sepenuhnya.

Tenang, ada beberapa produk tenusu yang boleh menjadi alternatif, termasuk:

1. Susu hypoallergenic

Pada orang dewasa, tidak minum susu mungkin tidak menjadi masalah. Tetapi pada bayi, ini boleh menyebabkan kekurangan zat makanan. Anda boleh menggunakan susu hypoallergenic untuk mengurangkan penampilan reaksi alergi.

Dilaporkan dari Klinik Mayo, Susu hypoallergenic dihasilkan melalui proses hidrolisis, yang memecah protein susu seperti whey dan kasein. Ini dilakukan agar susu tidak menyebabkan reaksi alergi.

2. Susu badam

Sekiranya anda alah kepada susu lembu dan susu soya, cubalah minum susu badam. Susu ini tinggi lemak sihat dan rendah kalori. Jadi, ia sesuai untuk dimakan ketika anda sedang menjalani diet. Dari segi rasa, susu badam tidak kurang enak daripada susu lembu atau susu soya.

Baca juga: Bukan hanya sedap, susu badam juga kaya dengan manfaat kesihatan

3. Susu rami

Susu dari biji tanaman rami. Sumber foto: shutterstock.

Susu ini dibuat dari biji tanaman rami. Rami adalah tanaman berbentuk rumpun yang mudah tumbuh di kawasan tropika, termasuk Indonesia. Susu rami mempunyai rasa hambar, kerana tidak mengandung kandungan gula.

Jika dibandingkan dengan susu lembu, susu rami mempunyai kandungan kalori yang jauh lebih rendah tetapi masih mengandungi protein tinggi.

Itulah ulasan mengenai susu lembu dan susu soya dan faedah masing-masing. Apa sahaja susu yang anda minum, jangan lupa periksa kandungannya terlebih dahulu supaya anda tidak mengalami reaksi alergi, OK!

Rujuk masalah kesihatan dan keluarga anda melalui perkhidmatan Good Doctor 24/7. Rakan doktor kami bersedia memberikan penyelesaian. Ayuh, muat turun aplikasi Doktor Baik di sini!