Kesihatan

Gusi bengkak dan meriah? Jangan Panik, Inilah Cara Mengatasinya

Gusi bengkak dan bernanah agak biasa. Berita baiknya, terdapat banyak perkara yang boleh anda lakukan di rumah untuk meredakan ketidakselesaan anda.

Walaupun begitu, ada juga yang bertahan selama berminggu-minggu. Ayuh, ketahui lebih lanjut mengenai aduan kesihatan ini dengan membaca ulasan berikut.

Baca juga: Cirit-birit Bayi Semasa Gigi, Adakah Biasa?

Penyebab gusi bengkak dan meriah

Dilaporkan dari Garis KesihatanBerikut adalah beberapa perkara yang boleh menjadi faktor penyebab gusi bengkak di sekitar satu gigi.

1. Gingivitis

Juga dikenali sebagai gingivitis, ini adalah penyebab gusi bengkak yang paling biasa. Ramai orang tidak tahu bahawa mereka mengalami radang gusi kerana gejalanya boleh menjadi sangat ringan.

Namun, jika tidak dirawat, gangguan tersebut akhirnya boleh menyebabkan keadaan yang lebih serius yang disebut periodontitis dan kemungkinan kehilangan gigi.

Gingivitis paling sering disebabkan oleh kebersihan mulut yang buruk, yang membolehkan plak menumpuk pada garis gusi dan gigi.

Plak adalah lapisan bakteria dan zarah makanan yang menetap di gigi dari masa ke masa. Sekiranya plak kekal di gigi selama lebih dari beberapa hari, ia menjadi tartar.

2. Kehamilan

Gusi bengkak dan bernanah juga boleh berlaku semasa kehamilan. Hormon yang dihasilkan oleh badan semasa mengandung dapat meningkatkan aliran darah di gusi. Peningkatan ini boleh menyebabkan gusi menjadi lebih mudah tersinggung, menyebabkan bengkak dan nanah.

Perubahan hormon ini juga dapat menghalang kemampuan tubuh untuk melawan bakteria yang biasanya menyebabkan jangkitan gusi. Ini dapat meningkatkan kemungkinan masalah kesihatan gigi berlaku kepada anda.

3. Jangkitan

Jangkitan yang disebabkan oleh kulat dan virus berpotensi menyebabkan masalah gusi. Sebagai contoh, jika anda menghidap herpes, ia boleh menyebabkan keadaan yang disebut gingivostomatitis herpetic akut.

Ini sangat mungkin membuat gusi dijangkiti, kemudian membengkak dan juga merembes. Thrush, yang merupakan hasil daripada pertumbuhan kulat semula jadi yang berlebihan di dalam mulut, juga boleh menyebabkan masalah ini.

Cara mengatasi gusi yang bengkak dan meriah

Rawatan perubatan untuk gangguan ini boleh dimulakan dengan rawatan di rumah seperti:

 • Tenangkan gusi dengan menyikat dan menggosok lembut, agar tidak menyebabkan kerengsaan.
 • Beli benang gigi, kemudian bersihkan di antara gigi sisa makanan yang menyebabkan bakteria terkumpul.
 • Bilas mulut anda dengan larutan air masin untuk menghilangkan bakteria mulut anda.
 • Minum banyak air. Air akan membantu merangsang pengeluaran air liur, yang melemahkan bakteria penyebab penyakit di mulut.
 • Elakkan kerengsaan, termasuk pencuci mulut yang kuat, alkohol, dan tembakau.
 • Letakkan kompres hangat di wajah untuk mengurangkan sakit gusi. Kompres sejuk dapat membantu mengurangkan bengkak.

Pencegahan

Mengambil langkah-langkah untuk mengelakkan berlakunya aduan ini adalah bahagian penting dalam penjagaan gigi. Tindakan ini merangkumi:

 • Berus secara berkala, sekurang-kurangnya dua kali sehari atau selepas makan.
 • Bersihkan antara gigi anda dengan benang dengan kerap.
 • Gunakan produk lisan lembut seperti ubat gigi dan ubat kumur.
 • Elakkan minuman bergula, kerana boleh menyebabkan penumpukan bakteria di dalam mulut.
 • Sebaiknya hindari tembakau, termasuk merokok atau mengunyahnya.
 • Elakkan alkohol dan ubat kumur alkohol, kerana alkohol boleh mengering dan merengsakan gusi anda.
 • Elakkan makanan tajam seperti kerepek, biji, dan popcorn, yang boleh tersekat pada gigi dan menyebabkan kesakitan.

Bilakah anda harus berjumpa doktor?

Walaupun rawatan di rumah dapat membantu mengatasi masalah gangguan gusi ini untuk sementara waktu. Walau bagaimanapun, ia bukan pengganti diagnosis dan rawatan dari profesional kesihatan.

Keadaan yang mendasari berlakunya aduan ini boleh menyebabkan komplikasi serius jika tidak dirawat dengan baik. Sesiapa yang mempunyai gusi yang bengkak dan berbau mesti berjumpa doktor gigi untuk mendapatkan diagnosis dan rawatan sepenuhnya.

Sekiranya masalah ini berlanjutan lebih dari seminggu, buatlah temu janji dengan doktor gigi anda untuk mendapatkan cadangan rawatan yang sesuai.

Jangan lupa untuk memeriksa keadaan kesihatan anda dan keluarga secara berkala melalui perkhidmatan Good Doctor pada 24/7. Sangat mudah, muat turun di sini untuk berunding dengan rakan doktor kami.