Kesihatan

Sebab mengapa wanita hamil sering mengalami sakit kepala, adakah ia berbahaya?

Selain mual dan sakit belakang, wanita hamil juga cenderung mengalami pening. Terdapat banyak sebab mengapa wanita hamil sering mengalami sakit kepala. Walaupun kebanyakan pencetus tidak berbahaya, anda tidak boleh mengabaikannya.

Lalu, apakah faktor-faktor yang menyebabkan wanita hamil sering mengalami sakit kepala? Bila perlu berjaga-jaga? Ayuh, lihat ulasan penuh di bawah!

Baca juga: Cara Mengira Usia Gestational yang Mesti Tahu Ibu

Mengapa wanita hamil sering mengalami sakit kepala?

Terdapat banyak sebab mengapa wanita hamil sering mengalami sakit kepala. Secara amnya, sakit kepala ini bukanlah sesuatu yang perlu dibimbangkan. Beberapa faktor yang boleh menyebabkan pening semasa kehamilan adalah:

1. Perubahan hormon

Salah satu faktor utama mengapa wanita hamil sering mengalami sakit kepala adalah perubahan hormon. Petikan dari Garis Kesihatan, Semasa mengandung, terdapat ketidakstabilan hormon di dalam badan, seperti estrogen. Tahap estrogen akan meningkat secara melampau, menekan pengeluaran hormon lain.

Akibatnya, badan akan bertindak balas dalam bentuk pening. Belum lagi, menurut Persatuan Kehamilan Amerika, Peningkatan kadar estrogen yang berlebihan boleh mempengaruhi jumlah dan peredaran darah di dalam badan, termasuk kepala.

Keadaan ini dapat diperburuk sekiranya wanita hamil mengalami tekanan atau mengalami tekanan jiwa.

2. Penat dan penat

Selain perubahan hormon, keletihan boleh menjadi faktor mengapa wanita hamil sering mengalami sakit kepala. Dilaporkan dari Kesihatan yang Sangat Baik, Keletihan adalah keadaan yang boleh dikaitkan secara fizikal atau mental. Walau bagaimanapun, pada wanita hamil, keletihan dan keletihan lebih banyak dipengaruhi oleh fizikal.

Apabila perut terus membesar dan anda terus menjalankan rutin anda, badan akan mudah merasa letih dan letih kerana terdapat banyak tenaga yang digunakan. Pada tahap ringan, sakit kepala hanya dapat dirasakan di satu sisi (migrain).

Tetapi jika dibiarkan, sakit kepala boleh merebak ke bahagian lain. Rehat dan aktiviti yang mencukupi adalah cara terbaik untuk melegakan sakit kepala kerana faktor ini.

3. Kekurangan cecair

Kekurangan cecair boleh menjadi sebab mengapa wanita hamil sering mengalami sakit kepala. Harap maklum, jumlah pengambilan cecair ibu hamil berbeza dengan orang biasa.

Wanita hamil memerlukan lebih banyak cecair untuk menyokong proses pertumbuhan dan perkembangan janin. Setiap hari, wanita hamil disarankan minum sehingga 2.5 liter air.

Air diperlukan untuk pembentukan dan pemeliharaan plasenta, organ yang bertugas menyebarkan pelbagai nutrien kepada janin di dalam rahim. Apabila cecair tidak mencukupi, tubuh akan mengambilnya dari bahagian lain yang kemudian membuat anda pening.

Oleh itu, pening semasa mengandung boleh menunjukkan bahawa anda mengalami dehidrasi atau kekurangan air.

Baca juga: Ini adalah senarai makanan sihat untuk wanita hamil

Punca sakit kepala yang perlu diperhatikan

Walaupun sakit kepala pada wanita hamil adalah perkara biasa, ada keadaan tertentu yang mesti diperhatikan. Pening kerana perubahan hormon, kekurangan cairan, dan keletihan pada umumnya tidak akan membahayakan. Tetapi jika penyebabnya adalah diabetes kehamilan, anda tidak boleh duduk diam.

Petikan Klinik Mayo, Diabetes kehamilan adalah salah satu jenis diabetes yang sering dialami oleh wanita hamil. Keadaan ini dipengaruhi oleh proses penyerapan glukosa ke dalam darah yang tidak optimum. Diabetes kehamilan tidak boleh dipandang rendah, kerana boleh menyebabkan preeklampsia.

Preeklampsia adalah keadaan apabila tekanan darah meningkat dengan kuat semasa kehamilan. Gejala yang paling biasa adalah pening. Preeklampsia boleh mengganggu proses pertumbuhan dan perkembangan janin, meningkatkan risiko keguguran, kecacatan kelahiran, dan persalinan pramatang.

Periksa tekanan darah anda secara berkala untuk memastikannya. Tekanan darah semasa kehamilan tidak boleh melebihi 140/90 dalam unit mmHg.

Baca Juga: Mengenal Komplikasi Hydrops Fetalis, Keadaan Jarang yang Dialami oleh Wanita Hamil

Cara mengatasi sakit kepala semasa mengandung

Pada dasarnya, sakit kepala adalah keadaan yang boleh mereda dengan sendirinya. Tetapi pada wanita hamil, keadaan ini tidak boleh diremehkan, kerana boleh menjadi gejala penyakit serius seperti preeklampsia.

Ubat-ubatan seperti ibuprofen, acetaminophen, dan aspirin dapat membantu. Walau bagaimanapun, penggunaannya perlu dipertimbangkan agar tidak menimbulkan kesan buruk pada janin. Selain menggunakan ubat, anda juga dapat melegakan sakit kepala dengan beberapa cara, seperti:

1. Cari kedudukan yang selesa

Cari kedudukan yang selesa untuk badan anda. Rehatkan diri dengan duduk, berbaring, atau meluruskan kaki. Sekiranya boleh, anda boleh tidur atau berehat selama beberapa jam. Tidur dapat melegakan sakit kepala, malah menghilangkannya sepenuhnya.

2. Kompres sejuk

Apabila anda merasa pening, ukuran saluran darah di kepala anda berubah, ia boleh membesar atau mengecil. Air sejuk dapat menenangkan saluran darah, kemudian mengembalikannya ke ukuran normal.

Gunakan tuala atau kain bersih, celupkan ke dalam bekas berisi air sejuk, peras, kemudian letakkan di dahi atau bahagian kepala yang pusing. Sebagai alternatif, bungkus ketulan ais dalam tuala atau kain dan letakkan di bahagian kepala yang berdenyut.

3. Urut kepala

Mengurut dari leher ke bahagian atas kepala dapat menghilangkan pening. Sumber gambar: www.canyonranch.com

Sementara menunggu kesan kompres, anda boleh mengurut kepala dan bahu. Cuba urut pangkal tengkorak di leher hingga ke bahagian atas rambut. Sekiranya boleh, minta orang yang berdekatan dengan anda untuk memberikan urutan ini.

Nah, itulah sebab mengapa wanita hamil sering mengalami sakit kepala dan bagaimana mengatasinya. Jangan sekali-kali mengabaikan sakit kepala semasa mengandung, supaya sesuatu tidak berlaku yang membahayakan anda dan janin. Kekal sihat, ya!

Pastikan untuk memeriksa kesihatan anda dan keluarga anda secara berkala melalui Good Doctor 24/7. Muat turun di sini untuk berunding dengan rakan doktor kami.