Kesihatan

Jenis Ujian COVID: Kelebihan, Kekurangan, dan Julat Kos

Ujian COVID-19 adalah senjata utama untuk mengetahui sama ada seseorang dijangkiti virus korona atau tidak. Di Indonesia sendiri, ada beberapa ujian yang dapat dilakukan. Setiap ujian mempunyai kelebihan dan kekurangannya sendiri.

Agar anda lebih memahami jenis ujian COVID beserta kelebihan dan kekurangan masing-masing, lihat ulasan penuh di bawah.

Baca juga: Jangan keliru, bagaimana membaca PCR dan keputusan ujian pantas?

Jenis ujian COVID-19 ada

Sehingga kini, penambahan kes baru COVID-19 masih berlaku. Ujian COVID-19 bertujuan untuk menentukan sama ada terdapat jangkitan virus korona di dalam badan atau tidak.

Ujian pantas dan PCR (Reaksi Rantai Polimerase) adalah dua kaedah yang paling dikenali oleh orang ramai. Walau bagaimanapun, terdapat beberapa jenis ujian COVID-19 lain yang juga tersedia, berikut adalah penjelasan masing-masing.

Ujian pantas

Jenis ujian COVID-19 pertama yang diketahui ramai orang adalah cepat ujian.

Ujian pantasadalah kaedah mengambil sampel darah untuk menentukan keadaan antibodi dalam tubuh seseorang. Anda perlu tahu bahawa antibodi dihasilkan selama beberapa hari atau minggu selepas terdedah kepada virus.

Ujian pantas Ia digunakan untuk mengesan dua jenis antibodi, iaitu IgG dan IgM. IgG (Immunoglobin G) adalah antibodi yang berfungsi melindungi daripada jangkitan bakteria dan virus. Walaupun IgM (immunoglobin M) adalah antibodi pertama yang dibuat oleh tubuh ketika melawan jangkitan baru.

Kos untuk ujian pantas Harganya sendiri mulai dari Rp 85.000 hingga Rp.150.000, bergantung pada setiap tempat ujian pantas.

Berlebihan

Untuk mengetahui hasil yang dikeluarkan oleh ujian pantas, hanya mengambil masa sekitar 10-15 minit. Kelebihan lain yang dimiliki oleh ujian pantas adalah teknologi yang digunakan adalah sederhana dan harganya lebih rendah daripada kaedah PCR.

Kekurangan

Kekurangan dari ujian pantas adakah kaedah ini tidak dapat digunakan untuk mendiagnosis COVID-19. Ujian pantas juga mempunyai kelemahan lain yang kurang tepat.

Selalunya sama ujian pantas menghasilkan hasil positif palsu. Ini bermaksud bahawa orang yang tidak dijangkiti virus korona dapat dikesan positif, dan sebaliknya. Oleh itu, seseorang yang mempunyai hasil positif dari ujian pantas, mesti menjalankan pemeriksaan lebih lanjut, iaitu ujian swab.

Jenis ujian COVID: PCR (Reaksi Rantai Polimerase)

Jenis ujian COVID seterusnya adalah PCR (Reaksi Rantai Polimerase). Sekiranya ujian pantas menggunakan sampel darah, ia berbeza dengan PCR atau lebih dikenali oleh orang ramai sebagai ujian swab.

Kaedah ini untuk mengesan COVID-19 menggunakan sampel lendir yang diambil dari tekak dan / atau hidung.

Ujian PCR dilakukan di makmal dengan memperkuat bahan genetik virus ke tahap yang dapat dikesan. Biasanya kaedah ini menggunakan sapuan yang dimasukkan ke dalam hidung atau kerongkong seseorang.

Berlebihan

Melancarkan dari FDA.gov, PCR mempunyai tahap ketepatan yang tinggi dan hasilnya biasanya tidak perlu diulang. Kaedah ini digunakan untuk mendiagnosis jangkitan korona aktif.

Nanti hasil akhir kaedah ini akan menunjukkan sekiranya terdapat virus COVID-19 di dalam tubuh seseorang. PCR adalah kaedah yang disyorkan oleh Pertubuhan Kesihatan Dunia (WHO).

Kekurangan

Untuk mengetahui hasil yang dikeluarkan oleh PCR, biasanya memerlukan waktu yang cukup lama, iaitu dari beberapa jam hingga beberapa hari.

Di samping itu, kerana PCR adalah 'standard emas' untuk mengesan COVID-19 dan mempunyai ketepatan yang tinggi, kos untuk menjalankan ujian ini juga lebih mahal berbanding ujian pantas.

Untuk biaya sendiri, pemerintah telah menetapkan harga maksimum untuk PCR, yaitu Rp 900.000.

Baca juga: Penting! Ini adalah perbezaan antara Ujian PCR dan Ujian Cepat COVID-19 yang harus anda ketahui

Ujian pantas molekul (TCM)

Uji cepat molekul (TCM) adalah kaedah yang sebelumnya digunakan untuk mendiagnosis tuberkulosis (TB). Berbeza dengan jenis ujian COVID yang dijelaskan sebelumnya, kaedah ini menggunakan sampel sputum dengan penguatan asid nukleik berdasarkan katrij.

Kartrij itu sendiri adalah salah satu komponen dalam mesin uji yang berperanan untuk mengesan kehadiran antigen virus korona dalam cecair spesimen.

Untuk memastikan kosnya, anda boleh bertanya terus ke kemudahan kesihatan yang telah menyediakan ujian TCM.

Berlebihan

TCM mempunyai kepekaan yang cukup tinggi, iaitu 95 peratus. Bukan hanya mempunyai kepekaan tinggi, hasil yang dikeluarkan oleh TCM juga cukup cepat, iaitu kurang dari dua jam.

Kelemahan

Indonesia sendiri sebenarnya sudah memiliki alat pemeriksaan untuk menjalankan ujian ini, tetapi ketersediaannya katrij dan perkhidmatannya masih terhad.

Jenis ujian COVID: Ujian antigen

Lancarkan Kompas.com, beberapa waktu yang lalu WHO telah meluluskan penggunaan ujian antigen untuk digunakan di negara-negara yang mempunyai jumlah ujian PCR yang rendah.

Ujian pantas Antigen adalah kaedah yang digunakan untuk mengesan kehadiran antigen dalam sampel dari saluran pernafasan.

Antigen yang terdeteksi hanya dapat dilihat jika virus itu aktif mereplikasi. Oleh itu, ujian ini paling baik digunakan untuk mengenal pasti jangkitan awal.

Dengan kosnya sendiri, ujian antigen lebih murah daripada ujian PCR. Kos bergantung pada setiap hospital atau kemudahan kesihatan.

Berlebihan

Untuk mengetahui hasil ujian antigen, masa yang diperlukan agak cepat, iaitu sekitar 15-30 minit. Ujian antigen mempunyai kadar ketepatan yang lebih baik berbanding ujian pantas antibodi.

Kekurangan

Melancarkan dari ReutersBaru-baru ini, Pentadbiran Makanan dan Dadah (FDA) memberi amaran kepada kakitangan makmal klinikal dan penyedia perkhidmatan kesihatan bahawa keputusan positif palsu (positif palsu) mungkin berlaku dalam ujian antigen COVID-19.

Hasil positif palsu boleh berlaku sekiranya arahan untuk menggunakan ujian antigen untuk pengesanan cepat COVID-19 tidak diikuti dengan baik.

Itulah beberapa maklumat mengenai jenis ujian COVID yang ada. Memandangkan kes COVID-19 masih tinggi, oleh itu, pengesanan awal gejala COVID-19 adalah penting dan jangan lupa untuk selalu mematuhi protokol kesihatan, OK.

Rundingan lengkap mengenai COVID-19 di Clinic Against COVID-19 dengan rakan doktor kami. Ayuh, klik pautan ini untuk memuat turun aplikasi Doktor Baik!