Kesihatan

Jangan salah, inilah cara menyimpan susu ibu agar ia tahan lebih lama

Ibu yang menyusu yang mempunyai aktiviti di luar rumah sering mengepam dan menyimpan susu ibu, sehingga mereka dapat diberikan kepada anak-anak mereka setelah pulang ke rumah. Lihat penjelasan tentang cara menyimpan susu ibu agar ia tetap sesuai untuk dimakan.

Itulah sebabnya Moms perlu tahu kapan menyimpan susu ibu dan tahu cara menyimpan susu ibu dengan betul. Beberapa faktor mempengaruhi ketahanan susu ibu, Moms. Seperti apa cara yang betul? Inilah penjelasannya.

3 cara menyimpan susu ibu dengan betul

Susu ibu adalah pengambilan utama bayi dan merupakan pemakanan terbaik. Menyimpan susu ibu dengan betul dapat membantu memenuhi keperluan pemakanan bayi. Inilah cara menyimpan susu ibu dengan betul agar ia tahan lebih lama:

1. Gunakan bekas yang betul

Ibu boleh menggunakan botol kaca, bekas plastik atau beg plastik khas untuk susu ibu. Apa sahaja bekas itu perlu dipertimbangkan kemandulan. Ibu boleh mensterilkan menggunakan alat elektronik khas, yang kini mudah didapati.

Atau anda boleh melakukan pensterilan manual dengan merebus botol simpanan susu ibu. Namun, pastikan produk dalam botol selamat direbus. Anda boleh merebus botol selama 10 minit dalam air mendidih. Pastikan semua bahagian botol terendam di dalam air.

Selain segera membersihkannya ketika tidak digunakan. Basuh dengan sabun untuk peralatan bayi, sikat dengan bersih dan simpan di tempat yang bersih. Sterilkan sebelum menggunakannya lagi.

Kebersihan dan kemandulan bekas susu ibu perlu dipertimbangkan kerana jika disimpan pada suhu bilik, semakin bersih bekasnya, susu ibu akan lebih tahan lama.

2. Perhatikan kawasan simpanan

Cara menyimpan susu ibu supaya ia dapat bertahan lama bergantung kepada tempat penyimpanan susu ibu. Ibu boleh memilih peti sejuk biasa atau peti sejuk beku. Berikut adalah petua untuk menyimpan susu ibu seperti yang dilaporkan oleh sihat kanak-kanak.org:

Peti Sejuk

 • Sekiranya disimpan di dalam peti sejuk pada suhu minimum 39 darjah Fahrenheit atau 3.8 darjah Celsius, susu ibu boleh bertahan selama empat hingga lapan hari.
 • Sebelum memberi susu ibu kepada bayi anda, rendam dalam air suam terlebih dahulu.

Pembeku

 • Sekiranya disimpan pada peti sejuk beku pada suhu 0 darjah Fahrenheit atau -17 darjah Celsius, susu ibu boleh bertahan sehingga 9 bulan.
 • Sekiranya anda ingin menggunakan susu ibu beku, pindahkan ke peti sejuk pada malam sebelumnya.
 • Cairkan susu ibu yang dibekukan dengan merendamnya dalam air suam atau alat elektronik khas untuk memanaskan susu. Jangan cairkan susu ibu dengan memanaskannya di atas dapur atau di dalam ketuhar gelombang mikro.
 • Setelah susu ibu dicairkan mesti digunakan dalam masa 24 jam.

Pembeku dalam

 • Sekiranya disimpan di pembeku dalam pada suhu -4 darjah Fahrenheit atau -20 darjah Celsius, susu ibu boleh bertahan sehingga 12 bulan.
 • Semasa menggunakan pembeku dalam pastikan ibu memilih bekas yang betul. Kerana apabila susu ibu beku akan mengembang, pastikan bekasnya mencukupi untuk menampung susu beku.
 • Sekiranya anda ingin menggunakan susu ibu beku, pindahkan ke peti sejuk pada malam sebelumnya.
 • Cairkan susu ibu yang dibekukan dengan merendamnya dalam air suam. Jangan cairkan susu ibu dengan memanaskannya atau jangan gunakan ketuhar gelombang mikro.
 • Setelah susu ibu dicairkan mesti digunakan dalam masa 24 jam.
 • Catatan yang perlu dipertimbangkan, jangan memasukkan semula susu ibu ke dalam peti sejuk beku atau pembeku dalam jika ia telah dibekukan sebelumnya.

Walaupun susu ibu dapat bertahan selama 12 bulan, anda perlu tahu bahawa semakin lama ia disimpan, semakin banyak jumlah vitamin C yang hilang dalam susu ibu.

3. Beri penanda buku

Berikan peringatan tarikh susu itu dipam. Ini akan memudahkan anda menggunakan susu ibu mengikut tarikh. Sehingga susu ibu yang ada dalam simpanan dapat bertahan hingga batas waktu yang telah dijelaskan sebelumnya.

Sekiranya tidak disejukkan, berapa lama susu ibu boleh bertahan?

Susu ibu yang baru dipam boleh bertahan hingga 6-8 jam pada 25 darjah Celsius.

Sekiranya anda tidak mahu menyejukkan susu ibu di dalam peti sejuk atau penyejuk beku, ada baiknya meletakkan susu ibu anda dalam 2 hingga 4 ons atau 60 hingga 120 mililiter. Ukuran ini menyesuaikan dengan keperluan bayi sekaligus, untuk mengurangkan susu terbuang.

Kerana jika ada sisa susu ibu di dalam botol yang belum diminum dalam 2 jam, ia mesti dibuang dengan segera. Kerana berpotensi untuk tercemar.

Rujuk masalah kesihatan dan keluarga anda melalui perkhidmatan Good Doctor 24/7. Rakan doktor kami bersedia memberikan penyelesaian. Ayuh, muat turun aplikasi Doktor Baik di sini!