Kesihatan

Ibu! Ini adalah pilihan ubat sejuk untuk ibu menyusu yang selamat dimakan

Selesema adalah salah satu keluhan yang sering dialami oleh sesiapa sahaja. Namun, jika ibu yang menyusui mempunyai selesema, dia harus selektif dalam memilih ubat selesema untuk ibu yang menyusui. Sebabnya, tidak semua ubat selamat untuk dimakan oleh ibu menyusu.

Baiklah, agar Moms mengetahui ubat sejuk apa yang selamat untuk dimakan, mari lihat ulasan penuh di bawah.

Baca juga: Jangan Buat Pilihan yang Salah! Ini adalah Makanan Ringan yang Selamat Dimakan oleh Ibu Menyusu

Ubat selesema untuk ibu menyusu

Influenza atau selesema adalah penyakit pernafasan yang disebabkan oleh virus influenza yang dapat menjangkiti hidung, tekak atau bahkan paru-paru. Selesema boleh menyebabkan beberapa gejala, seperti batuk, hidung berair, dan sakit tekak.

Apabila ibu menyusu demam, ia harus segera dirawat. Salah satu cara biasa untuk meredakan gejala selesema adalah dengan mengambil ubat. Walau bagaimanapun, ibu yang menyusu tidak boleh mengambil ubat selesema secara sembarangan.

Nah, berikut adalah senarai lengkap ubat selesema yang selamat untuk ibu menyusu.

1. Dekongestan, ubat sejuk untuk ibu menyusu

Dekongestan adalah ubat yang dapat melegakan gejala sejuk dengan membuka saluran hidung dan meningkatkan pernafasan. Pseudoephedrine dan phenylephedrine adalah dekongestan oral untuk merawat kesesakan hidung yang disebabkan oleh selesema, alergi, dan jangkitan sinus.

Walaupun begitu, hlmseudoephedrine dapat mengurangkan bekalan susu. Sebaliknya, sebelum mengambil dekongestan, anda juga harus memperhatikan kesannya pada si kecil. Kerana, ada kemungkinan kegelisahan dan kekecohan pada bayi.

Sekiranya anda tidak mahu bekalan susu anda berkurang, anda boleh menggunakan dekongestan dalam bentuk semburan hidung dan bukannya dekongestan oral. Ingat, sebelum menggunakan ubat sejuk ini untuk ibu menyusu, anda harus terlebih dahulu berbincang dengan doktor anda.

2. Antihistamin

Kadang kala, selesema adalah gejala alahan. Salah satu ubat yang boleh dimakan oleh ibu menyusu untuk merawat keadaan ini adalah antihistamin. Namun, sebelum memakannya, anda mesti memperhatikan kandungan ubat tersebut.

Ini kerana beberapa ubat alergi boleh menyebabkan rasa mengantuk, seperti: diphenhydramine dan klorpheniramine. Mengambil ubat semasa anda menyusu juga boleh menyebabkan bayi anda mengantuk.

Untuk mengelakkan kesan sampingan ini, anda harus memilih antihistamin yang tidak menyebabkan kesan sampingan mengantuk, seperti: loratadine.

3. Ibuprofen

Gejala selesema berbeza dari satu individu ke individu yang lain. Sebilangan orang mungkin merasa sakit atau bahkan memerlukan ubat penahan sakit untuk sakit tekak. Penghilang rasa sakit seperti ibuprofen adalah pilihan yang selamat untuk ibu menyusu.

Anda perlu tahu bahawa ibuprofen dalam jumlah kecil dapat masuk ke dalam susu ibu, tetapi ini tidak akan membahayakan bayi.

Sebaiknya elakkan mengambil ibuprofen semasa anda menghidap pedih ulu hati atau asma. Kerana, ini boleh memburukkan lagi gejala kedua-dua keadaan.

Jangan mengambil ibuprofen dalam jangka masa yang lama dan selalu mengikuti arahan yang diberikan oleh doktor anda.

Baca juga: Ibu Yang Perlu Dilarang & Tidak Perlu Perhatikan Ketika Menyusu Semasa Hamil

4. Parasetamol

Beberapa ubat batuk dan selsema mengandungi parasetamol yang juga selamat diambil semasa menyusu. Seperti ibuprofen, sejumlah kecil parasetamol masuk ke dalam susu ibu dan tidak membahayakan bayi.

Dengan catatan, Ibu mesti mengambil ubat sejuk ini untuk ibu menyusui mengikut nasihat doktor, dan berjumpa dengan doktor terlebih dahulu jika bayi dilahirkan sebelum waktunya, mempunyai berat badan yang rendah dan mempunyai keadaan perubatan tertentu.

5. Ubat antivirus

Melancarkan dari halaman Pusat Kawalan dan Pencegahan Penyakit (CDC), ubat antivirus selamat untuk ibu menyusu. Walau bagaimanapun, ubat antivirus harus diambil mengikut preskripsi doktor.

Ubat rumah untuk melegakan simptom selesema

Ubat selesema untuk ibu menyusu memang mempunyai banyak pilihan. Namun, ada beberapa cara mudah yang boleh anda lakukan untuk melegakan simptom selesema di rumah, seperti yang berikut:

  • banyak berehat. Rehat yang mencukupi dapat menguatkan sistem imun anda sehingga anda dapat pulih lebih cepat
  • Untuk mengurangkan penyumbatan dan penumpukan lendir, anda boleh mengambil sup ayam suam. Kehangatan sup dapat melegakan sakit tekak atau tekak gatal
  • Untuk melegakan kesesakan hidung akibat selesema, anda boleh mengambil campuran air madu dengan lemon

Nah, itulah beberapa maklumat mengenai ubat sejuk untuk ibu menyusu. Sebaiknya berjumpa doktor sebelum mengambil ubat ini. Doktor anda akan memberi anda nasihat terbaik untuk merawat selesema yang anda alami.

Ibu juga boleh berjumpa doktor melalui Aplikasi Doktor Baik. Rakan doktor kami sedia membantu anda dengan akses perkhidmatan 24/7. Jangan teragak-agak untuk berunding, ya!