Kesihatan

Khasiat Buah Longan: Menjaga Kesihatan Jantung untuk Mencerahkan Kulit

Anda mesti biasa dengan buah yang satu ini: longan. Buah ini banyak dimakan oleh orang ramai kerana mempunyai rasa manis dan menyegarkan. Ternyata manfaat buah longan sangat banyak, anda tahu, apa yang anda ingin tahu? Ayuh, lihat penjelasan penuh!

Baca juga: Air Berkilau Mempunyai Banyak Manfaat Bagi Tubuh, Tetapi Perhatikan Kesan Sampingannya

Sebelum mengetahui khasiat buah longan, ketahui terlebih dahulu kandungan khasiatnya

Longan mempunyai nama Latin Dimocarpus longan Lour. Buah ini mempunyai bentuk yang serupa seperti lychee, yang bulat dan kecil.

Selain sangat terkenal di Asia, buah tropika ini banyak ditanam di Vietnam, Thailand, China, atau Indonesia. Tidak hanya enak dimakan, buah longan juga mengandungi nutrien yang baik untuk tubuh, anda tahu!

Melancarkan dari WebMD, satu hidangan buah longan segar mengandungi:

  • Kalori: 38
  • Protein: 1 gram
  • Lemak: 0 gram
  • Karbohidrat: 10 gram
  • Serat: 0 gram
  • Gula: 0 gram

Tidak ketinggalan, buah longan juga mengandungi vitamin C, kalium, dan vitamin B2 (riboflavin).

Khasiat buah longan untuk kesihatan

Untuk mendapatkan faedah buah longan, anda boleh memakan buahnya secara langsung, memprosesnya sebagai smoothie atau puding, dan tambahkan ke salad atau hidangan lain.

Nah, berikut adalah pelbagai faedah buah longan untuk kesihatan yang mesti anda ketahui.

1. Sumber vitamin C yang baik

Jeruk terkenal sebagai sumber vitamin C yang sangat diperlukan oleh badan. Tidak kurang dari jeruk, buah longan juga mengandungi vitamin C, anda tahu. Sebenarnya, satu ons longan segar memberikan hampir 40 peratus daripada nilai vitamin C harian yang disyorkan.

Anda perlu tahu bahawa vitamin C sangat penting untuk tulang, saluran darah, dan kesihatan kulit yang sihat.

2. Khasiat buah longan untuk kesihatan jantung

Oleh kerana vitamin C adalah antioksidan, buah longan mempunyai sumbangan untuk kesihatan jantung. Antioksidan dapat membantu melawan radikal bebas dalam badan yang boleh menyebabkan kerosakan sel dan penyakit.

Kandungan vitamin C yang terdapat dalam buah longan dapat mengurangi pengerasan arteri, yang merupakan ciri khas penyakit kardiovaskular. Mendapatkan kelebihan vitamin C dari sumber tumbuhan adalah kaedah terbaik untuk menjaga kesihatan jantung anda.

Sebaliknya, penyelidikan juga menunjukkan bahawa mendapatkan antioksidan dari buah-buahan dan sayur-sayuran segar dan bukannya makanan tambahan mempunyai manfaat kesihatan yang paling besar.

3. Mengekalkan tisu badan yang sihat

Khasiat buah longan ini tidak terlepas dari kandungan vitamin C yang dimilikinya. Vitamin C mempunyai peranan penting untuk kesihatan tisu dan proses penyembuhan luka. Selain itu, vitamin C juga dapat membantu menjaga kesihatan gigi dan gusi.

Baca juga: Khasiat Buah Lontar, sebagai Pemanis bagi Diabetes untuk Mencegah Dehidrasi!

4. Mengawal tekanan darah

Buah Longan mengandungi sejumlah kalium yang dapat membantu mengawal tekanan darah. Ramai pakar pemakanan menganggap kalium merupakan nutrien yang jarang diperoleh.

Oleh kerana tekanan darah tinggi adalah faktor risiko strok, mereka yang mempunyai pengambilan kalium yang mencukupi mempunyai risiko strok yang lebih rendah.

5. Mempunyai kesan antikanker

Longan mempunyai kandungan polifenol yang tinggi. Polifenol bertindak sebagai antioksidan, yang dapat membantu melawan radikal bebas yang menyebabkan tekanan. Buah, bunga, dan biji longan adalah antioksidan yang kuat.

Mengkonsumsi ekstrak buah atau biji longan dapat menghambat sel barah payudara, kolorektal, hati, paru-paru, atau bahkan serviks.

6. Membantu merawat anemia dan kekurangan zat besi

Melancarkan dari halaman Gila GayaEkstrak buah Longan telah digunakan dalam perubatan tradisional Cina untuk mengubati anemia, trombositopenia, dan gangguan darah yang sukar dirawat.

Perlu diingat, buah longan kering per auns mengandungi kira-kira 1.5 mg zat besi. Ini dapat membantu memenuhi keperluan besi anda.

Mengonsumsi buah longan, sama ada diproses dalam puding atau salad dapat meningkatkan jumlah platelet dan kepekatan hemoglobin, terutama bagi wanita yang sedang haid atau wanita hamil.

7. Membantu merawat insomnia

Sekiranya anda menghadapi masalah tidur, tidak ada salahnya memakan buah lengkeng. Kerana, manfaat buah longan lain adalah dapat membantu mengurangkan tekanan dan mengatasi insomnia.

Daun dan daging buah longan mengandungi sebatian bioaktif yang dapat menekan tahap neurotransmitter yang menyebabkan kegelisahan, tekanan, atau bahkan insomnia.

Satu kajian pada tahun 2014 mendakwa bahawa buah longan, digabungkan dengan tanaman hipnotik lain, dapat meningkatkan kecepatan atau jangka waktu tidur.

8. Khasiat buah longan untuk kesihatan kulit

Sebatian fenolik seperti corilagin, asid gallic, dan asid elagik dalam buah longan kering mempunyai kesan untuk mengatasi radikal bebas dengan sangat baik. Buah Longan juga mempunyai aktiviti antityrosinase, sehingga dapat membantu mencegah barah.

Makan buah longan juga dapat menjadikan kulit bersih dan cerah, dan dapat mengurangkan risiko terkena barah kulit. Ini tidak dapat dipisahkan dari kandungan antioksidan yang kuat dalam buah longan.

Itulah pelbagai faedah buah longan untuk kesihatan, bukan? Bagaimana, berminat membuat longan sebagai buah kegemaran anda?

Ada soalan mengenai diet dan pemakanan? Sila berbual dengan kami melalui Aplikasi Doktor Baik. Rakan doktor kami sedia membantu anda dengan akses perkhidmatan 24/7. Jangan teragak-agak untuk berunding, ya!