Kesihatan

Ingin mempunyai bulu mata tebal dan kerinting? Lihat 6 cara di sini

Mengekalkan bulu mata panjang dan tebal bukan hanya untuk kecantikan, anda tahu. Kerana, bulu mata mempunyai kelebihan kerana dapat menjaga mata dari debu dan kotoran.

Namun, ada beberapa faktor yang boleh menyebabkan bulu mata jatuh dan menjadi kurus, iaitu usia dan keadaan perubatan tertentu. Oleh itu, anda mesti memahami pelbagai cara untuk memanjangkan bulu mata, termasuk cara semula jadi.

Baca Juga: Sambungkan Bulu Mata untuk Mata Cantik: Makan, Berhati-hatilah dengan Kesan Sampingan Boleh Mencetuskan Gatal pada Jangkitan

Cara memanjangkan bulu mata secara semula jadi

Sekiranya anda berusaha menumbuhkan bulu mata secara semula jadi, berikut adalah pilihan yang boleh anda ikuti:

1. Gunakan minyak kastor

minyak kastor atau minyak jarak mempunyai komponen utama yang disebut asam ricinoleic yang biasanya digunakan sebagai bahan solekan. Asid ini berpotensi untuk membantu anda mencegah keguguran rambut.

Ini terungkap dalam kajian yang dilakukan di China. Anda juga boleh menggunakan minyak jarak ini sebagai alternatif untuk mengekalkan ketebalan bulu mata anda.

Walau bagaimanapun, anda harus terlebih dahulu berunding dengan pakar dermatologi sebelum menggunakannya minyak kastor.

Kerana dalam kajian yang diterbitkan dalam International Journal of Trichology, dikatakan bahawa kelikatan minyak ini dapat menyebabkan rambut melekat dan sangat kering.

Bagaimana nak guna

Bersihkan bulu mata dengan air dan keringkan dengan pembersih lembut. Beri minyak kastor yang telah melalui proses tersebut akhbar sejuk ke atas kapas dan sapukan di bahagian atas dan bawah bulu mata.

Harap berhati-hati agar tidak melelapkan mata. Biarkan minyak merendam bulu mata anda sepanjang malam dan basuh pada waktu pagi.

2. Sapukan minyak kelapa

Minyak kelapa telah digunakan secara meluas untuk penjagaan rambut kerana protein yang menghalang keguguran rambut. Oleh itu, minyak kelapa juga dapat digunakan untuk merawat kerosakan dan penipisan bulu mata.

Namun, anda harus berhati-hati ketika menggunakan minyak kelapa. Kerana dalam sebuah kajian yang diterbitkan dalam International Journal of Trichology disebutkan bahawa minyak ini dapat menghasilkan filem minyak di bulu mata dan menjadikannya berat.

Bagaimana nak guna

Sebelum digunakan, pastikan anda membersihkan bulu mata dengan sabun dan air ringan, kemudian keringkan. Setelah itu, sapukan minyak kelapa pada kapas dan sapukan di sepanjang bahagian atas dan bawah bulu mata.

Elakkan masuk ke mata anda dan biarkan minyak ini kekal di bulu mata anda sepanjang malam. Pada waktu pagi, bersihkan bulu mata.

3. Beri vitamin E

Vitamin E adalah antioksidan kuat yang dapat mengurangkan kerosakan oksidatif yang boleh menyebabkan keguguran rambut. Selain itu, vitamin E juga mengandungi komponen tocotrienol yang dapat membantu melancarkan pertumbuhan rambut.

Ini dibuktikan dalam kajian yang diterbitkan dalam jurnal Tropical Life Science Research. Bahan ini juga dapat memanjangkan bulu mata.

Bagaimana nak guna

Vitamin E boleh digunakan terus ke bulu mata dan juga boleh diambil secara oral dalam bentuk suplemen. Walau bagaimanapun, sebelum menggunakan suplemen vitamin E, ada baiknya anda meminta dos doktor anda.

4. Makan dan kompres dengan teh hijau

Teh hijau kaya dengan polifenol yang disebut epigallocatechin-3 gallate (EGCG) yang dapat mendorong pertumbuhan rambut. Kandungan ini juga dapat membantu pertumbuhan bulu mata anda.

Bagaimana untuk menggunakannya

Campurkan 1 sudu teh daun hijau (atau 1 beg teh) dengan 1 cawan air panas. Biarkan teh hijau merendam dalam air panas selama 5-10 minit.

Anda boleh minum cairan teh ketika suam dan juga menyejukkan teh dan menyapukannya terus ke bulu mata menggunakan kapas. Minum teh dua kali sehari dan jika anda menggunakannya terus ke bulu mata, ini boleh dilakukan sekali sehari.

Baca Juga: Mesti Tahu! Ini adalah pelbagai penyebab mata merah dan berair yang mudah

5. Urut lembut

Urut dapat meningkatkan peredaran darah. Kajian yang diterbitkan dalam jurnal e-Plasty mendapati bahawa mengurut kulit kepala dengan atau tanpa minyak dapat meningkatkan panjang dan ketebalan rambut.

Kesan yang sama dipercayai berlaku jika anda menggunakannya pada bulu mata.

6. Gunakan minyak zaitun

Minyak zaitun mengandungi komponen fenolik yang disebut oleuropein. Satu kajian pada tikus yang diterbitkan dalam jurnal Plos One menemui faedah oleuropein untuk mendorong pertumbuhan rambut. Kesan yang sama dipercayai diperoleh pada bulu mata.

Bagaimana untuk menggunakannya

Letakkan 3-4 tetes minyak zaitun pada bola kapas dan sapukan ke bahagian atas dan bawah bulu mata anda. Biarkan selama 5-10 minit dan basuh dengan air suam.

Terdapat pelbagai cara untuk memanjangkan bulu mata secara semula jadi. Sentiasa pastikan bulu mata anda sihat untuk perlindungan mata, OK!

Ada pertanyaan lebih lanjut mengenai maklumat kesihatan yang lain? Sila berbincang secara langsung dengan doktor kami untuk berunding. Rakan doktor kami bersedia memberikan penyelesaian. Ayuh, muat turun aplikasi Doktor Baik di sini!