Kesihatan

Alahan Bayi kepada Bahan Pencuci? Jangan Panik, Inilah Petua Untuk Mengatasinya!

Bayi mempunyai kulit yang halus dan sensitif. Itulah sebabnya sebilangan daripada mereka terdedah kepada alergi, walaupun dari pencuci atau wangian pakaian.

Kandungan detergen seperti pewangi, pengawet, pewarna dan bahan kimia lain adalah bahan yang boleh menyebabkan reaksi alergi. Bukan hanya pada bayi, tetapi juga pada orang dewasa.

Baca juga: Alahan Kulit pada Bayi: Punca dan Cara yang betul untuk mengatasinya

Mengapa bayi boleh alergi terhadap bahan pencuci?

Bahan pencuci mengandungi bahan aktif permukaan atau surfaktan. Bahan ini berfungsi dengan melepaskan zarah-zarah debu dan minyak, sehingga mudah dikeluarkan ketika dicuci.

Nah, surfaktan yang terlalu keras boleh membahayakan orang yang mempunyai kulit sensitif, termasuk bayi.

Alergen dalam detergen biasanya akan menyebabkan alahan secara perlahan. Ia memerlukan beberapa pendedahan sebelum alergi berkembang.

Walau bagaimanapun, apabila reaksi alergi berlaku, biasanya hanya memerlukan sedikit pendedahan untuk mencetuskannya lagi pada masa akan datang.

Petua menangani alahan pencuci bayi

Secara amnya, menangani alahan pada bayi, terutama yang disebabkan oleh deterjen, boleh dilakukan dengan cara berikut:

Elakkan pencetus

Oleh kerana pencetus reaksi alergi ini adalah pencuci dan pewangi pakaian, anda harus mengelakkan daripada terkena bahan kimia ini pada si kecil anda. Ibu boleh menggunakan produk tersebut hypoallergenic agar tidak menimbulkan reaksi alahan pada bayi.

Ibu boleh mendapatkan beberapa cadangan pencuci hypoallergenic di pelbagai kedai. Produk ini biasanya dibuat dengan formula khas agar tidak menimbulkan reaksi alergi.

Biasanya produk ini mengandungi bahan semula jadi yang berasal dari tumbuhan dan tanpa pewarna, paraben, fosfat dan phthalates.

Gunakan sabun mandi tanpa bau

Gunakan sabun mandi ringan dan tidak wangi untuk memandikan bayi. Selepas itu, keringkan badan dengan menepuk lembut kulit bayi, jangan gosok terlalu keras kerana ini boleh merengsakan kulit yang alah.

Ingatlah untuk selalu menggunakan sabun yang tidak mengandungi wangian dan termasuk produk yang mengandungi wangian hypoallergenic semasa memandikan bayi. Sekiranya perlu, selalu gunakan air suam untuk memandikannya.

Baca juga: Ibu, ini adalah waktu mandi yang tepat supaya bayi tidak cerewet

Sapukan krim pelembap

Selepas mandi, beri bayi pelembap. Sapukan pelembap dua atau tiga kali sehari. Ibu boleh menggabungkannya dengan ceramide atau molekul yang dapat melindungi lapisan terluar kulit untuk hasil maksimum.

Hentikan kegatalan yang berlaku

Reaksi alergi dalam bentuk ruam akan menyebabkan gatal. Sebelum si kecil dapat menggaru, cuba gunakan salap hidrokortison atau ubat yang ditetapkan oleh doktor.

Sekiranya saya menukar detergen?

Berikut adalah beberapa langkah pengendalian khas dalam mencuci pakaian bayi sehingga tidak lagi menimbulkan reaksi alahan:

Gunakan baking soda dan cuka

Basuh pakaian dua kali setiap kali. Mencuci dua kali dapat menghilangkan sisa pencuci yang boleh terkumpul pada pakaian dan tidak hilang dalam satu cucian.

Tetapi untuk proses mencuci kedua, gunakan baking soda dan cuka. Soda penaik dan cuka adalah penyelesaian mencuci semula jadi.

Jangan bimbang dengan hasilnya, kerana bahan-bahan bukan alergenik ini juga dapat membantu pakaian kelihatan berkilat dan lembut secara semula jadi.

Untuk faedah maksimum, anda boleh menggunakan air panas untuk mencuci. Suhu yang panas boleh membunuh alergen lain yang boleh melekat pada pakaian anak kecil anda.

Buat pencuci anda sendiri

Sekiranya anda benar-benar ingin menjauhkan diri dari bahan pencuci, maka cubalah membuatnya dengan bahan lain seperti soda dan boraks. Kedua-dua ramuan ini bebas dari wangian dan pewarna dan anda dapat menjimatkan wang jika anda menggunakan soda dan boraks.

Untuk hasil yang lebih bersih, cuba tambahkan sabun yang terbuat dari minyak zaitun.

Bersihkan mesin basuh dengan kerap

Jangan mencampurkan pakaian ahli keluarga yang lain dengan bayi semasa mencuci. Sebaliknya, pisahkan pakaian anak kecil anda dan bersihkan mesin basuh sebaik sahaja anda mencuci pakaian ahli keluarga yang lain.

Mungkin pencuci biasa yang digunakan untuk mencuci pakaian anggota keluarga yang lain masih tersekat di mesin basuh, sehingga menjadi sisa pakaian bayi.

Gunakan air panas dengan baking soda dan cuka untuk menghilangkan penumpukan sabun dan bahan kimia yang terkumpul di mesin basuh.

Ini adalah beberapa petua untuk mengatasi alahan yang disebabkan oleh detergen pada bayi. Sentiasa gunakan produk terbaik untuk si kecil anda, ya!

Pastikan untuk memeriksa kesihatan anda dan keluarga anda secara berkala melalui Good Doctor 24/7. Muat turun di sini untuk berunding dengan rakan doktor kami.

Copyright unitygulfshores.com 2022