Kesihatan

Tuan-tuan, berikut adalah 5 ciri faraj sihat yang mesti anda ketahui

Pastikan untuk memeriksa kesihatan anda dan keluarga anda secara berkala melalui Good Doctor 24/7. Rujuk kesihatan kehamilan anda dengan rakan doktor pakar kami. Muat turun aplikasi Doktor Baik sekarang, klik pautan ini, OK!

Menjaga kesihatan vagina adalah penting bagi wanita. Ini kerana faraj mempunyai banyak fungsi, seperti membuang air kecil, melakukan hubungan seks, atau melahirkan. Tetapi, adakah anda tahu apa ciri-ciri faraj yang sihat? Mari lihat di sini.

Masalah kesihatan faraj boleh mempengaruhi kesuburan, keinginan untuk seks, dan kemampuan untuk mencapai orgasme. Oleh itu, sangat penting untuk menjaga kesihatan faraj.

Ciri-ciri faraj yang sihat

Untuk mengetahui sama ada faraj anda normal atau sihat, terdapat beberapa ciri yang boleh anda ketahui. Ciri-ciri ini sangat penting untuk diperhatikan kerana jika anda melihat kelainan pada faraj anda, anda boleh berjumpa doktor dengan segera.

Melaporkan dari pelbagai sumber, berikut adalah ciri-ciri vagina yang sihat.

Ciri-ciri faraj yang sihat. Foto: //www.drsinyong.com

1. Mempunyai cecair putih

Sekiranya anda mengalami keputihan, itu adalah perkara biasa. Jumlah dan tekstur keputihan boleh berbeza sepanjang kitaran haid anda. Terdapat beberapa ciri keputihan atau keputihan normal, seperti:

  • Tidak mempunyai bau yang kuat
  • Putih
  • Tebal dan melekit
  • Licin dan basah

Sekiranya keputihan berubah warna, sebagai contoh, ia berubah warna menjadi hijau atau kuning, anda harus menyedari perkara ini. Kerana itu boleh menjadi tanda jangkitan.

2. Faraj yang sihat: tidak gatal

Faraj yang sihat tidak gatal. Gatal boleh menjadi tanda sariawan di faraj atau adanya jangkitan lain. Bukan hanya itu, gatal juga boleh menjadi sebahagian daripada masalah kulit umum, seperti eksim atau boleh menjadi tanda keadaan lain, lichen sclerosus.

Semua keadaan ini memerlukan rawatan. Sekiranya gatal berlangsung lebih dari sebulan, anda harus segera berjumpa doktor.

Baca juga: 7 Punca Faraj Gatal dan Cara Mengatasinya

3. Tidak menyakitkan

Sekiranya faraj anda sakit, ini menunjukkan bahawa faraj anda tidak sihat.

Faraj yang normal tidak akan sakit. Mungkin ada beberapa pengecualian untuk ini, seperti tempoh selepas bersalin. Ini termasuk kekejangan rahim, sakit perineal (terutama jika terdapat air mata), dan buasir.

4. Ciri-ciri vagina yang sihat, baunya tidak terlalu kuat

Vagina mempunyai mikrobioma tersendiri yang pada dasarnya menjaga pH vagina menjadi berasid dan mencegah pertumbuhan bakteria dan ragi berbahaya.

Bau boleh menjadi lebih kuat pada waktu-waktu tertentu, seperti selepas hubungan seks, semasa atau selepas haid, atau setelah bersenam.

Anda perlu berjumpa doktor dengan segera sekiranya terdapat ketidakseimbangan mikrobioma faraj, seperti jangkitan, bau, dan keputihan yang tidak normal.

Bukan itu sahaja, jika anda juga merasakan bau yang kuat atau bau faraj, ini boleh menjadi tanda jangkitan pada vagina.

5. Faraj lembap

Faraj yang sihat dan normal adalah vagina yang lembap. Rata-rata wanita yang sihat menghasilkan 1-4 ml cecair faraj dalam sehari.

Tetapi yang perlu anda perhatikan adalah ketika keputihan berubah atau seseorang mengeluarkan lebih banyak cairan dari biasanya, ini mungkin merupakan tanda jangkitan.

Faraj boleh gatal, terbakar, sangat sakit dan kering, dan persetubuhan boleh menjadi sangat menyakitkan.

Cara menjaga kesihatan faraj anda

Faraj direka untuk menjaga kebersihan diri dengan bantuan rembesan semula jadi (keputihan). Menjaga kesihatan harian dapat membantu menjaga vagina dalam keadaan baik.

Faraj itu sendiri adalah saluran otot di badan wanita yang memanjang dari serviks (pembukaan rahim) hingga bukaan faraj. Kemudian ada organ seks luaran yang disebut vulva yang mengelilingi saluran vagina.

Menurut NHS.uk, Dr. Suzy Elneil, perunding dalam urogynaecology di University College Hospital, London mengatakan bahawa kesihatan vagina umumnya baik dijaga dengan memastikan anda berada dalam kesihatan umum yang baik.

Ini dapat dilakukan dengan mengikuti diet dan senaman yang sihat. Senaman yang normal dapat mengekalkan fungsi vagina yang betul, seperti berjalan dan berlari dapat membantu lantai panggul untuk memperbaiki dan memastikan kesihatan tubuh yang baik.

Oleh itu, tidakkah anda tahu apa ciri-ciri faraj yang sihat? Menjaga kesihatan vagina adalah wajib bagi seorang wanita. Sekiranya anda melihat ada kelainan pada vagina anda, jangan ragu untuk berjumpa dan berjumpa doktor, okey?

Pastikan untuk memeriksa kesihatan anda dan keluarga anda secara berkala melalui Good Doctor 24/7. Rujuk kesihatan kehamilan anda dengan rakan doktor pakar kami. Muat turun aplikasi Doktor Baik sekarang, klik pautan ini, OK!

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found