Kesihatan

Cara Yang Betul untuk Mengira Kitaran Menstruasi

Pastikan untuk memeriksa kesihatan anda dan keluarga anda secara berkala melalui Good Doctor 24/7. Rujuk kesihatan kehamilan anda dengan rakan doktor pakar kami. Muat turun aplikasi Doktor Baik sekarang, klik pautan ini, OK!

Ramai pasangan pastinya memerlukan maklumat mengenai masa yang tepat untuk melakukan hubungan seks. Tujuannya agar isteri cepat hamil. Lalu bagaimana cara mengira kitaran haid untuk kehamilan dengan betul?

Mengira kitaran haid sering dilakukan oleh banyak pasangan untuk mengetahui bila isteri boleh hamil tidak lama lagi. Tetapi terlebih dahulu anda juga perlu memahami kitaran haid dengan baik agar program kehamilan yang dijalankan dapat membuahkan hasil.

Baca juga: Ramai Yang Tidak Tahu, Inilah Cara Menggunakan Pek Ujian yang Betul

Kitaran haid normal

Kitaran haid normal. Sumber gambar: //shutterstock.com

Dilaporkan dari womenshealth.gov, kitaran haid adalah proses hormon yang berlaku setiap bulan dan dialami oleh wanita.

Kitaran haid yang normal, yang dapat anda hitung dari hari pertama hingga hari sebelum haid bulan berikutnya, adalah sekitar 28 hingga 35 hari.

Tetapi anda perlu tahu bahawa setiap wanita akan mengalami kitaran yang berbeza. Sekiranya anda ingin mengetahui sama ada kitaran haid anda normal atau tidak, ada baiknya anda menuliskannya.

Kaedah mudah bagi anda mengira kitaran haid anda adalah seperti ini:

Hari pertama haid pada bulan ini adalah 28 hari dari hari pertama haid pada bulan berikutnya.

Ini bermaksud bahawa jika tempoh anda bermula pada 16 November, tempoh seterusnya anda akan bermula 28 hari kemudian, iaitu 13 Disember.

Oleh itu, penting bagi anda untuk merakam kitaran untuk mengetahui sama ada ia normal atau tidak.

Tidak semua wanita mempunyai kitaran tepat 28 hari, tetapi kitaran antara 21 - 35 hari masih dianggap normal.

Sekiranya anda mengalami kitaran yang terasa tidak normal, ada baiknya berjumpa doktor untuk mendapatkan rawatan lebih lanjut, ya.

Tetapi jika tidak sama setiap bulan, anda tidak perlu risau kerana perubahan panjang kitaran boleh berlaku setiap bulan.

Cara mengira kitaran haid untuk kehamilan

Kitaran haid untuk kehamilan. Sumber gambar: //shutterstock.com

Di tengah-tengah kitaran haid, terdapat masa atau tempoh yang paling subur bagi wanita.

Masa subur inilah yang menentukan seorang wanita untuk melakukan persenyawaan agar kehamilan dapat berlaku dengan segera.

Tetapi anda harus ingat, apabila persenyawaan tidak terjadi pada masa subur, sel telur yang dihasilkan oleh wanita secara automatik akan reput dan keluar dari faraj atau disebut haid.

Langkah pertama ketika anda ingin mengira kitaran haid anda untuk kehamilan adalah dengan mengetahui berapa hari kitaran haid normal anda.

Cara yang betul untuk mengira tempoh subur. Sumber gambar: //shutterstock.com

Hitung kitaran haid dari bulan ke bulan sehingga anda dapat mengira sendiri berapa hari biasanya jarak dari satu tempoh ke satu tempoh yang berikutnya.

Perlu diingat, tempoh subur berlaku pada 14 hari sebelum haid bulan berikutnya.

Oleh itu, untuk mengetahui tempoh subur anda, yang perlu anda lakukan ialah:

  • Hitungkan anggaran hari pertama haid pada bulan berikutnya
  • Kurangkan 14 hari
  • Tambahkan satu hari sebelum dan selepas hari itu

Dengan contoh di atas, jika kitaran haid anda adalah 28 hari dan tempoh terakhir anda bermula pada 16 November, maka:

  • Dianggarkan tempoh seterusnya adalah 13 Disember
  • Anggaran hari subur adalah pada 29 November, 30 November dan 1 Disember

Sekiranya anda telah mengira tempoh subur seperti di atas, anda akan mengetahui bilakah waktu yang tepat untuk menjalankan proses persenyawaan. Tempoh subut pasti memberi anda peluang besar untuk hamil dengan cepat, anda tahu!

Tanda lain wanita memasuki masa subur

Tidak hanya dengan pengiraan di atas, ada cara lain yang dapat digunakan untuk mengetahui seorang wanita memasuki masa suburnya. Salah satunya dapat dilihat dari tanda-tanda di badan.

Sakit semasa tempoh subur. Sumber gambar: //shutterstock.com

Anda boleh memeriksa perubahan ketegangan pada serviks. Biasanya ketika anda memasuki masa subur, serviks akan lebih sensitif dan lebih terbuka.

Anda juga boleh mengalami perkara-perkara berikut, seperti sakit atau kekejangan pada satu sisi pinggul, payudara yang sakit, dan keputihan semakin banyak.

Pastikan untuk memeriksa kesihatan anda dan keluarga anda secara berkala melalui Good Doctor 24/7. Rujuk kesihatan kehamilan anda dengan rakan doktor pakar kami. Muat turun aplikasi Doktor Baik sekarang, klik pautan ini, OK!

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found