Kesihatan

Manfaat Siput untuk Kesihatan: Mencegah Anemia Meningkatkan Kekebalan

Di beberapa kawasan di Indonesia, daging siput sering dijadikan menu makanan yang enak. Walaupun begitu, tidak banyak orang tahu bahawa terdapat pelbagai faedah siput untuk tubuh jika dimakan dengan betul.

Jadi, apa faedah siput untuk kesihatan? Di samping itu, adakah kesan sampingan yang boleh disebabkan? Ayuh, lihat ulasan penuh di bawah!

Sekilas sekilas

Siput adalah siput darat yang memiliki kerang, yang terdiri daripada lebih dari 10 ribu spesies dan 400 keluarga. Dikenal sebagai haiwan yang bergerak sangat perlahan, siput adalah haiwan yang memakan makanan seperti buah dan daun dari tumbuh-tumbuhan berdaun.

Daging siput dianggap makanan berkualiti tinggi, kerana mengandungi nutrien yang bermanfaat bagi tubuh. Dipetik dari Masa Manfaat Kesihatan, Daging siput dewasa mengandungi protein, zat besi, dan asid lemak penting seperti asid linolenik dan asid linoleik.

Di beberapa negara, termasuk Indonesia, siput juga sering digunakan sebagai ubat alternatif untuk mengatasi masalah kesihatan tertentu.

Baca juga: 5 Khasiat Semut Jepun untuk Kesihatan, Dapat Mencegah Penyakit Jantung!

Kelebihan siput dari kandungannya

Bagi sesetengah orang, lendir siput mungkin menjijikkan. Namun, daging itu mempunyai khasiat yang baik untuk tubuh. Berikut adalah beberapa kelebihan siput untuk kesihatan jika dilihat dari kandungan yang mereka ada:

1. Sumber besi

Seperti yang telah disebutkan, salah satu nutrien yang terdapat pada siput adalah zat besi. Zat besi dari sumber haiwan dapat diserap lebih banyak oleh tubuh jika dibandingkan dengan sayur-sayuran. Ini kerana zat besi dari sumber sayur lebih kompleks.

Kandungan ini mempunyai banyak kesan positif bagi tubuh, salah satunya adalah menyokong pengeluaran sel darah merah untuk mengoptimumkan pengangkutan oksigen ke seluruh badan. Dengan cara itu, ia juga dapat mencegah masalah kesihatan seperti anemia.

2. Vitamin B12 yang tinggi

Selain zat besi, vitamin B12 atau asid folik adalah nutrien yang diperlukan oleh tubuh untuk menghasilkan sel darah merah. Tidak hanya mencegah anemia, vitamin B12 yang terdapat pada siput juga efektif dalam membantu proses memproses makanan menjadi tenaga dan menjaga saraf yang sihat.

3. Kandungan magnesium

Nutrien seterusnya yang ada pada siput adalah magnesium. Dari kandungan ini, anda dapat merasakan kelebihan siput untuk mengekalkan tekanan darah normal, degupan jantung biasa, dan tulang yang lebih kuat yang tidak mudah berpori.

4. Sumber kalsium yang baik

Kalsium adalah nutrien yang baik untuk kesihatan tulang, termasuk gigi. Kandungan ini banyak terdapat di siput.

Selain gigi dan tulang yang sihat, kalsium diperlukan untuk proses pembekuan darah, terutama jika ada kecederaan. Kalsium ortho fosfat yang terdapat dalam siput juga dapat membantu melegakan gejala penyakit buah pinggang.

5. Kandungan kalium

Kalium adalah bahan penting yang diperlukan oleh tubuh dalam menjalankan proses metabolik. Dari kandungan ini, faedah siput yang anda dapat merangkumi:

  • Mengatur keseimbangan air dan asid-basa
  • Mengekalkan tahap elektrolit
  • Membantu menurunkan tekanan darah diastolik dan sistolik
  • Menurunkan kepekaan garam yang merupakan faktor risiko penyakit jantung
  • Mengekalkan saraf dan otot yang sihat

6. Kandungan zink

Bagi anda yang ingin mendapatkan bayi dengan cepat, daging siput mungkin merupakan makanan alternatif. Khasiat siput tidak dapat dipisahkan dari kandungan zink yang dimilikinya. Zink dapat mengoptimumkan kelenjar prostat untuk menghasilkan sperma yang sihat.

Selain itu, zink dengan vitamin A juga berperanan penting dalam menyembuhkan mata dan menyokong penyesuaian penglihatan pada waktu malam atau dalam keadaan gelap.

7. Selenium untuk imuniti

Sangat penting untuk menjaga kekebalan tubuh, terutama semasa pandemik seperti sekarang. Selain makanan tambahan, anda juga boleh mula makan daging siput secara berkala. Selenium dalam siput dipercayai dapat menjaga sistem kekebalan tubuh yang sihat dan melindungi sel dari kerosakan.

Ketahuilah risiko kesan sampingan

Sama seperti kebanyakan haiwan lain, siput kadang-kadang mempunyai parasit yang hidup di dalamnya, salah satunya adalah cacing. Sekiranya tertelan dan masuk ke dalam badan, ia boleh menyebabkan anda mengalami jangkitan yang dicirikan oleh sakit kepala, demam, kekejangan otot, loya dan muntah.

Agar selamat untuk dimakan, pastikan memproses daging siput hingga dimasak sepenuhnya sehingga parasit di dalamnya mati.

Itulah beberapa faedah kesihatan siput yang perlu anda ketahui. Jangan lupa memasaknya sehingga betul-betul dimasak untuk mengelakkan jangkitan parasit yang ditanggungnya, ya!

Rujuk masalah kesihatan dan keluarga anda melalui Good Doctor dalam perkhidmatan 24/7. Rakan doktor kami bersedia memberikan penyelesaian. Ayuh, muat turun aplikasi Doktor Baik di sini!