Kesihatan

Keringkan Selalunya? Mungkin Hasil daripada Keadaan Mata Silinder

Sekiranya anda sering menyipit ketika melihat objek, anda mungkin mempunyai mata berbentuk silinder. Untuk mengetahui lebih lanjut, anda perlu mengetahui apa ciri-ciri mata silinder.

Sekiranya terasa agak mengganggu, segera berjumpa doktor mata, ya!

Apakah mata silinder?

Pada dasarnya silinder mata atau dikenali sebagai astigmatisme adalah gangguan mata yang disebabkan oleh bentuk kornea mata yang tidak melengkung dengan sempurna. Astigmatisme juga boleh disebabkan oleh bentuk lensa yang tidak teratur.

Mata silinder berlaku apabila terdapat kelengkungan kornea, lensa, atau kedua-duanya yang tidak teratur. Kornea yang melengkung dengan sempurna dapat menekuk atau membiaskan cahaya dengan tepat ketika memasuki mata. Adapun mata silinder, cahaya tidak dibiaskan dengan betul, menyebabkan penglihatan kabur.

Tidak diketahui dengan tepat apa yang menyebabkan sebilangan orang mempunyai kornea yang tidak melengkung dengan betul, tetapi dianggap bahawa komponen genetik dapat mempengaruhinya.

Ciri-ciri mata silinder

Terdapat beberapa ciri mata silinder yang harus anda ketahui, termasuk:

  1. Penglihatan kabur dekat dan jauh
  2. Kesukaran melihat pada waktu malam
  3. Mata terasa tegang
  4. Memicit
  5. Kerengsaan pada mata
  6. Sakit kepala

Cara mengatasi mata silinder

Terdapat beberapa cara untuk menangani mata silinder, termasuk:

Gunakan gelas yang sesuai

Ini adalah kaedah paling mudah untuk mengatasi mata silinder. Dengan menggunakan cermin mata, anda dapat melihat objek dengan lebih mudah dan jelas.

Orthokeratology (Ortho-K)

Orthokeratology adalah prosedur untuk menggunakan kanta lekapgas tegar telap yang merupakan reka bentuk khas. Gunakan pada waktu malam ketika tidur untuk membentuk semula permukaan kornea dan membuangnya pada waktu pagi.

Operasi

Dalam beberapa kes, doktor akan mencadangkan untuk melakukan pembedahan LASIK (keratomileusis in-situ berbantu laser) yang merupakan pembedahan mata yang menggunakan sinar laser untuk membentuk kornea, sehingga cahaya jatuh ke retina.

Demikianlah maklumat mengenai ciri-ciri mata silinder yang perlu anda ketahui. Sekiranya anda mengalaminya, segeralah berjumpa dengan doktor mata untuk pemeriksaan lebih lanjut!

Rujuk masalah kesihatan dan keluarga anda melalui perkhidmatan Good Doctor 24/7. Rakan doktor kami bersedia memberikan penyelesaian. Ayuh, muat turun aplikasi Doktor Baik di sini!