Kesihatan

Cara Mengira Berat Ideal Yang Harus Anda Ketahui

Untuk mengetahui apakah berat badan kita berada dalam skala normal dan sihat, penting untuk mengetahui cara mengira berat badan yang ideal. Walau bagaimanapun, berat badan yang ideal pada orang akan berbeza bergantung pada jantina.

Perlu diingat, berat badan yang ideal juga perlu dijaga dengan pelbagai cara. Nah, untuk mengetahui lebih lanjut mengenai berat badan ideal, mari lihat penjelasan berikut.

Baca juga: Mengenal Sistem Ekskresi pada Manusia: Bagaimana Ia Berfungsi dan Fungsinya

Berat badan yang ideal

Pada dasarnya, lelaki dan wanita mempunyai ciri-ciri badan yang berbeza. Pertumbuhan dan perkembangan badan juga bergantung pada kerja hormon dan kadar metabolisme yang berbeza.

Sekiranya anda mempunyai berat badan berlebihan yang terus anda abaikan, anda berisiko mengalami kegemukan dan mempunyai risiko lebih tinggi untuk mengalami masalah kesihatan yang serius.

Atas sebab ini, menjaga berat badan yang ideal adalah penting untuk mengelakkan pelbagai masalah kesihatan yang mungkin timbul. Sekiranya ragu-ragu mengenai berat badan yang ideal, anda boleh meminta maklumat lebih lengkap daripada doktor anda.

Untuk mengetahui apakah berat badan anda ideal, terdapat beberapa formula yang boleh anda gunakan mengikut umur dan jantina.

Baca juga: Apabila Asid Perut Meningkat, Tubuh Akan Memberi Siri Isyarat Ini

Formula Broca untuk mengira berat badan ideal

Berat badan ideal seseorang tidak dapat disamakan dengan orang lain kerana setiap orang mempunyai ciri yang berbeza. Ia berbeza untuk lelaki dan wanita.

Lelaki dan wanita mempunyai komposisi badan yang berbeza. Lelaki mempunyai jisim otot lebih banyak daripada wanita, sementara wanita mempunyai lebih banyak komposisi lemak badan.

Mengira berat badan ideal berdasarkan hubungan seks menggunakan formula Broca bukanlah perkara baru. Untuk menggunakan formula yang dijumpai oleh Pierre Paul Broca juga sangat mudah.

Berikut adalah cara mengira berat badan ideal dengan menggunakan formula Broca.

Cara mengira berat badan ideal wanita

Berat badan yang ideal (kg) = [tinggi (cm) - 100] - [(tinggi (cm) - 100) x 15%].

Contohnya, jika anda tinggi 160 cm, berat yang sesuai untuk anda mengikut formula Broca ialah 60-9 = 51 kg.

Cara mengira berat badan ideal lelaki

Berat badan yang ideal (kg) = [tinggi (cm) - 100] - [(tinggi (cm) - 100) x 10%].

Sebagai contoh, jika anda tinggi 170 cm, maka berat yang sesuai untuk anda mengikut formula Broca ialah 70-7 = 63 kg.

Memperhatikan berat badan akan mengurangkan risiko pelbagai penyakit. Foto: //cdn.pixabay.com/photo/2017/09/08/10/27/slimming-2728331_960_720.jpg

Mengukur berat badan normal

Berbeza dengan mengira berat badan ideal, mengukur berat badan normal menggunakan formula Broca jauh lebih mudah.

Untuk mengetahui berat badan normal menggunakan formula Broca, anda hanya memerlukan tinggi badan anda dalam sentimeter yang kemudian dikurangkan dengan 100. Formula ini berlaku untuk lelaki dan wanita.

Contoh:

Tinggi = 160 cm

Berat normal = 160 - 100 = 60 kilogram

Sesederhana itu, bukan!

Mengira berat badan ideal dengan Indeks Jisim Badan (BMI)

Sebagai tambahan kepada formula Broca, untuk mendapatkan berat badan yang normal, anda juga boleh menggunakan formula BMI atau Body Mass Index.

Dengan formula ini, anda dapat mengetahui berat badan normal yang diakui cukup untuk menjadi penanda aras bagi badan yang lebih sihat.

Rumus yang digunakan oleh Body Mass Index adalah tinggi (m) kali tinggi (m). Kemudian, berat (kg) dibahagi dengan produk yang tinggi. Contoh:

Sekiranya anda mempunyai ketinggian 1.70 m atau 170 cm dan berat 70 kg. Kemudian mula-mula mengira tinggi kuasa dua; (1.70 x 1.70) = 2.89. Kemudian bahagikan berat badan anda dengan segiempat sama tinggi anda. 70: 2.89 = 24.2

Perincian BMI untuk mengira berat badan ideal

Akhirnya, bandingkan nombor Indeks Jisim Badan yang anda perolehi dengan pecahan normal mengikut National Institutes of Health (NIH):

  • BMI kurang daripada 18.5 bermaksud seseorang itu kekurangan berat badan.
  • BMI antara 18.5 dan 24.9 adalah ideal.
  • BMI antara 25 dan 29.9 berat badan berlebihan.
  • BMI di atas 30 menunjukkan kegemukan.

Melalui pengiraan ini, ini bermaksud bahawa berat badan yang anda miliki adalah ideal.

Perkara yang mesti dipertimbangkan

Melancarkan dari Sains Langsung, Indeks Jisim Badan tidak boleh digunakan sebagai rujukan untuk menentukan berat badan ideal yang tepat. Indeks Jisim Badan atau BMI dianggap tidak mengambil kira jumlah dan taburan lemak di dalam badan.

Manakala pengiraan lemak badan sangat penting untuk mengukur risiko seseorang terhadap pelbagai penyakit kronik. Di samping itu, BMI juga dianggap gagal untuk mengambil kira perbezaan etnik, jantina, umur dan beberapa yang lain.

Anda juga boleh menggunakan ukuran keliling perut sebagai parameter tubuh dan kesihatan ideal anda. Semakin tinggi lilitan pinggang, semakin tinggi risiko menderita penyakit yang berkaitan dengan obesiti seperti sindrom metabolik, penyakit jantung dan saluran darah.

Lingkaran pinggang mestilah kurang dari 94cm untuk lelaki, dan kurang dari 80cm untuk wanita. Risiko kesihatan meningkat dengan peningkatan ukuran keliling perut.

Sekiranya anda mempunyai kebimbangan mengenai keadaan kesihatan dan berat badan anda, berjumpa dengan doktor yang berkenaan untuk mengelakkan risiko yang akan timbul pada masa akan datang.

Petua untuk mengekalkan berat badan yang ideal

Setelah mengetahui cara mengira berat badan ideal anda, anda juga perlu memahami cara mengekalkannya. Beberapa petua untuk mengekalkan atau mengekalkan berat badan yang ideal, termasuk yang berikut:

Membina otot tanpa lemak

Mengekalkan atau meningkatkan metabolisme agar berat badan tetap ideal perlu dilakukan. Salah satu cara adalah dengan membina otot yang lebih ramping. Perlu diingat, otot mempunyai metabolisme yang lebih tinggi daripada lemak.

Sekiranya anda belum berlatih dengan berat, tambahkan latihan jenis ini ke seluruh program anda mulai sekarang. Meningkatkan jumlah beban akan menjadikan diri anda lebih tercabar dengan badan yang lebih sihat.

Penggunaan makanan untuk mengisi

Untuk mengekalkan berat badan yang ideal, anda dapat mengelakkan kenaikan berat badan dengan makan makanan yang mengisi. Ada cara yang boleh anda lakukan untuk terus merasa kenyang dalam jangka masa yang lama.

Salah satu caranya adalah dengan meningkatkan pengambilan makanan berserat tinggi, seperti buah-buahan dan sayur-sayuran, biji-bijian, dan protein tanpa lemak. Terdapat banyak cara lain untuk menahan godaan untuk makan, seperti merancang makanan yang akan dimakan pada masa akan datang.

Kira kalori dalam setiap hidangan

Cara yang betul agar pemeliharaan berat badan yang ideal dapat berjaya adalah dengan mengira kalori dalam makanan secara berkala. Mengira kalori dengan setiap hidangan dapat membantu mengesan jumlah kalori yang masuk ke dalam badan.

Dalam tinjauan kawalan berat badan, banyak wanita berjaya mengawal berat badan mereka dengan makan kurang dari 1.800 kalori sehari. Di samping itu, untuk mengekalkan berat badan yang ideal biasanya mesti disertai dengan sekatan pengambilan lemak.

Bersenam secara berkala

Sekiranya anda ingin mengekalkan berat badan ideal, pertimbangkan untuk menambahkan senaman atau senaman secara berkala. Pakar mengesyorkan melakukan sekurang-kurangnya 30 minit aktiviti fizikal lima hari seminggu.

Namun, juga ditekankan bahawa semakin banyak anda bersenam, semakin baik kemampuan tubuh untuk mengekalkan berat badan yang ideal.

Satu latihan yang boleh anda lakukan adalah berjalan kaki sekurang-kurangnya 60 minit setiap hari atau bertujuan untuk aktiviti fizikal selama 60 hingga 90 minit setiap hari.

Masukkan produk tenusu dalam makanan anda

Menambah produk tenusu rendah lemak setiap hari lebih cenderung untuk mengekalkan berat badan daripada mereka yang makan satu hidangan atau kurang. Khususnya bagi wanita, pengambilan susu mempunyai manfaat tambahan untuk meningkatkan kesihatan tulang.

Jangan lepaskan sarapan

Mempunyai kebiasaan melewatkan sarapan hanya akan menjadikan diet anda tidak seimbang. Sebilangan orang akan makan lebih banyak bahagian pada waktu siang kerana mereka berasa sangat lapar.

Untuk itu, pastikan tidak melewatkan sarapan sehingga berat badan anda dijaga dengan baik. Rutin sarapan juga lebih berjaya dalam penurunan berat badan jangka panjang daripada orang yang tidak sarapan.

Kurangkan penggunaan alat elektronik

Penggunaan alat elektronik, seperti TV boleh mempengaruhi pertahanan berat badan. Dieter yang menonton TV kurang dari 10 jam seminggu didapati lebih berjaya mengekalkan berat badan berbanding orang yang menghabiskan banyak masa di depan TV.

Perlu diingat, menonton TV juga boleh mempengaruhi kesihatan. Sebilangan masalah kesihatan dari terlalu banyak berada di depan TV adalah peningkatan risiko penyakit jantung, diabetes, dan kematian.

Tidur yang cukup

Waktu tidur juga boleh mempengaruhi berat badan ideal anda. Orang yang cukup tidur dapat mengekalkan berat badan lebih banyak daripada orang yang mempunyai waktu tidur yang tidak konsisten.

Perlu diingat, waktu tidur kanak-kanak dan orang dewasa pada amnya berbeza. Bagi kanak-kanak, waktu tidur yang ideal adalah sekitar 8 hingga 10 jam sehari.

Bagi orang dewasa, tidur 7 hingga 9 jam sehari. Tidur yang nyenyak juga akan membantu badan anda lebih bersedia untuk melakukan aktiviti pada hari berikutnya.

Jaga sikap positif

Percaya pada diri sendiri dan menjaga sikap positif dapat membantu anda menjaga diet dan berat badan yang ideal. Sekiranya anda memilih untuk makan berlebihan, tidak perlu terlalu banyak berfikir kerana hanya akan menekankan fikiran anda.

Buat peraturan untuk diri sendiri apabila anda ingin makan makanan yang tidak sesuai dengan jadual diet anda. Contohnya, jadikan satu hari seminggu sebagai hari bebas diet untuk mengelakkan tekanan pada masa akan datang.

Fikirkan jangka masa panjang

Diet adalah salah satu kaedah yang paling biasa untuk menurunkan berat badan. Kadang kala, kaedah ini juga dilakukan di samping menjaga berat badan yang ideal.

Namun, untuk terus mengekalkan berat badan anda memerlukan perubahan jangka panjang. Fikirkan juga bagaimana anda makan dan kenal pasti tabiat yang menyebabkan kenaikan berat badan.

Pertimbangkan apa, kapan, dan bagaimana anda akan makan. Buat perubahan yang diperlukan untuk gaya hidup yang lebih sihat seperti makan makanan berkhasiat.

Baca juga: Atasi Cirit-birit dengan ORS, bagaimana membuatnya sendiri di rumah?

Pastikan untuk memeriksa kesihatan anda dan keluarga anda secara berkala melalui Good Doctor 24/7. Jaga kesihatan anda dan keluarga anda dengan berunding secara berkala dengan rakan doktor kami. Muat turun aplikasi Doktor Baik sekarang, klik pautan ini, OK!

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found