Kesihatan

Ingin tahu Bagaimana Proses Bayi Kembar Berlaku? Ayuh, lihat ulasan penuh di bawah!

Proses berlakunya kembar boleh bermula dari persenyawaan satu atau dua telur yang berbeza. Sekiranya persenyawaan berlaku dalam satu telur, ia akan menghasilkan kembar yang sama, sementara dua telur yang berbeza akan menghasilkan kembar yang tidak sama.

Selama empat dekad terakhir, Pusat Kawalan dan Pencegahan Penyakit (CDC) di Amerika Syarikat mencatat peningkatan kelahiran anak kembar menjadi dua kali ganda di negara itu.

Beberapa faktor seperti usia ibu, sejarah mempunyai anak kembar dalam keluarga, dan rawatan kesuburan dikatakan dapat meningkatkan peluang mengandung anak kembar.

Proses bayi kembar

Bayi kembar boleh dianggap istimewa dan jarang berlaku. Berikut ini adalah proses berlakunya kembar berdasarkan jenisnya:

Kembar tidak serupa

Proses konsepsi dan perkembangan kembar tidak serupa. Foto: //raisingchildren.net.au/

Proses persenyawaan

Semua kehamilan bermula dengan persenyawaan telur. Telur yang disenyawakan ini disebut zigot.

Wanita kadang-kadang melepaskan dua telur, dan dua sperma yang terpisah akan menyuburkan setiap telur, inilah yang menyebabkan kembar.

Kembar ini dipanggil kembar fraternal, kembar dizygotik atau dua kembar zigotik atau tidak serupa. Proses terperinci adalah seperti berikut:

  • Dua telur akan dilepaskan dari ovari
  • Setiap telur akan disenyawakan, atau disenyawakan oleh sperma yang terpisah
  • Setiap embrio akan melekat pada rahim secara berasingan
  • Kemudian bayi akan tumbuh secara berasingan di setiap plasenta dengan dua kantung yang terpisah

Pertumbuhan embrio

Semasa mengandung, janin yang sedang berkembang mendapat oksigen dan makanan dari ibu melalui plasenta dan tali pusat. Pada kembar ini, kedua-dua embrio mempunyai plasenta dan tali pusat yang terpisah, secara teknikal ini disebut dikorionik.

Kembar persaudaraan atau tidak serupa ini boleh terdiri daripada jantina yang sama atau berbeza dan gen mereka berbeza dengan saudara kandung yang lain.

Beberapa pasangan kembar persaudaraan yang sama boleh kelihatan berbeza. Contohnya, mereka mungkin mempunyai jenis rambut atau warna mata yang berbeza, walaupun kadang-kadang mereka kelihatan sama atau serupa.

Di Australia, kembar fraternal menyumbang 70 peratus kelahiran kembar. Dalam kes yang jarang berlaku, kembar fraternal ini mempunyai plasenta, secara teknikalnya disebut kembar chimaeric.

Kembar seiras

Proses berlakunya kembar yang serupa. Foto: //raisingchildren.net.au/

Sebiji telur yang disenyawakan kadangkala dapat membelah dalam beberapa hari persenyawaan untuk membentuk kembar yang sama genetiknya.

Kerana kembar ini berasal dari satu zigot, mereka juga sering disebut kembar monozigot. Kembar yang sama selalu ada pada jantina yang sama.

Perincian proses kembar ini adalah seperti berikut:

  • Satu telur dilepaskan dari ovari dan disenyawakan oleh satu sperma
  • Embrio awal akan pecah sebelum melekat pada dinding rahim, atau ia akan pecah ketika menyentuh dinding rahim atau setelah melekat sepenuhnya ke rahim.
  • Pada embrio yang berpecah sebelum menyentuh rahim, kembar akan mempunyai plasenta yang terpisah serta tali pusat mereka
  • Pada embrio yang berpecah semasa atau setelah melekat pada dinding rahim, bayi akan berkongsi plasenta dan tali pusat

Kembar seiras

Terdapat tiga jenis kembar yang sama, kira-kira sepertiga dari mereka akan berpisah setelah persenyawaan dan membentuk kembar yang terpisah sepenuhnya. Seperti kembar fraternal, kembar jenis ini mempunyai plasenta yang berasingan.

Sementara dua pertiga yang lain akan berpisah setelah melekat pada dinding rahim. Akibatnya, mereka akan berkongsi plasenta, nama teknikal keadaan ini adalah monokorionik.

Dalam beberapa kes yang jarang berlaku, pembelahan berlaku sejurus selepas embrio melekat pada dinding rahim. Dalam kes ini, kedua kembar akan mempunyai tali pusat yang sama, secara teknikal keadaan ini disebut kembar monoamniotik, atau kembar MoMo.

Walaupun kembar yang sama mempunyai gen yang sama, mereka tidak semestinya sama. Ini kerana kesihatan dan pertumbuhan anak dibentuk bukan hanya oleh gen, tetapi pengalaman mereka dalam rahim dan keadaan selepas kelahiran.

Rujuk masalah kesihatan dan keluarga anda melalui perkhidmatan Good Doctor 24/7. Rakan doktor kami bersedia memberikan penyelesaian. Ayuh, muat turun aplikasi Doktor Baik di sini!