Kesihatan

Mampu Meningkatkan Kualiti Sperma, Berikut adalah Rangkaian Manfaat Asid Folik untuk Lelaki

Sehingga kini, ramai yang tahu bahawa asid folik hanya diperlukan oleh wanita hamil dan bayi. Walaupun lelaki juga masih memerlukan pengambilan asid folik. Berikut adalah senarai faedah asid folik untuk lelaki.

Khasiat asid folik untuk lelaki

Pengambilan asid folik dapat mencegah risiko kecacatan pada otak dan saraf bayi. Namun, selain wanita hamil, ternyata pengambilan asid folik sangat penting bagi seorang lelaki. Berikut adalah beberapa faedah untuk lelaki:

1. Meningkatkan kualiti sperma

Dilaporkan dari NHS, pengambilan asid folik untuk lelaki sangat penting untuk menjaga kualiti sperma.

Bukan hanya itu apabila seorang lelaki mempunyai pengambilan asid folik yang mencukupi, tentu jumlah sperma yang dihasilkan juga akan meningkat. Dengan kata lain, asid folik dapat meningkatkan kesuburan lelaki.

Proses dari sel stem ke sel sperma memakan masa sekitar 60 hari. Pengambilan folat adalah nutrien penting dari segi pembahagian sel dan sintesis DNA.

Kajian seperti dipetik Keluarga yang Sangat Baik menunjukkan bahawa tahap folat rendah sangat berkaitan dengan kestabilan DNA sperma yang buruk. Dari ini, kita dapat mengetahui bahawa folat memainkan peranan penting dalam kesihatan sperma.

2. Mengurangkan risiko penyakit jantung

Di samping itu, anda perlu mengetahui bahawa asid folik dapat mengurangkan risiko penyakit jantung.

Sama dengan fungsi pembentukan sel darah merah, pengambilan asid folik juga berkhasiat untuk mencegah pembekuan darah di dalam badan.

Gumpalan darah ini adalah penyebab penyakit jantung, kerana aliran darah tidak berjalan normal ke jantung.

Tetapi apabila anda mendapat cukup asid folik, ia dapat menurunkan kadar homosistein dalam darah. Tujuannya adalah untuk mengurangkan risiko penyakit jantung.

3. Mencegah anemia

Asid folik mempunyai peranan penting dalam pengeluaran sel darah merah. Ini berkaitan dengan anemia. Penyakit ini adalah keadaan di mana tubuh kekurangan sel darah merah yang mencukupi.

Salah satu sebabnya mungkin kerana badan kekurangan asid folik. Sekiranya anda menghidap penyakit ini atau ingin mengelakkan anemia, anda harus mula menggunakannya untuk mendapatkan pengambilan folat yang mencukupi.

4. Berkesan dalam mengatasi kemurungan

Asid folik menghasilkan neurotransmitter di otak, seperti norepinefrin, serotonin, dan dopamin.

Ia mampu memperbaiki keadaan seseorang yang mengalami kemurungan. Dan asid folik sering ditambahkan pada ubat antidepresan.

5. Meningkatkan daya ingatan

Punca ingatan seseorang berkurang kerana aliran oksigen dan aliran sel darah merah ke otak terganggu. Tetapi ini dapat diperbaiki jika anda mendapat pengambilan asid folik yang mencukupi.

Sangat digalakkan mengambil pengambilan asid folik setiap hari kerana dapat meningkatkan daya ingatan dengan baik.

Baca juga: Ketahui Asid Folik: Pemakanan yang Baik dengan Jutaan Manfaat untuk Tubuh

Makanan yang mengandungi asid folik

Keperluan untuk asid folik bagi setiap lelaki bergantung pada usianya. Sekiranya lelaki yang berumur lebih dari 13 tahun, biasanya memakan makanan yang mengandungi asid folik sebanyak 400 mikrogram / hari.

Dilaporkan dari Garis KesihatanBerikut adalah beberapa makanan yang boleh dimakan dan mengandungi asid folik yang baik:

1. Sayuran hijau

Apabila anda makan satu cawan hijau berdaun, anda mengambil 58.2 mikrogram asid folik. Jenis sayur-sayuran hijau yang kaya dengan asid folik termasuk bayam, kangkung, brokoli, dan kubis.

2. Ubi bit

Bit ini mengandungi banyak kalium, dan vitamin C yang anda perlukan sepanjang hari. Buah ini juga merupakan sumber asid folik yang hebat, dengan satu cawan (136 gram) bit mentah yang mengandungi 148 mcg folat, atau sekitar 37% DV.

3. Kacang

Satu cawan kacang mengandungi kira-kira 50 mikrogram asid folik. Beberapa kacang yang tinggi asam folat adalah kacang hijau, kacang ginjal, dan kacang tanah.

Jaga kesihatan anda dan keluarga anda dengan berunding secara berkala dengan rakan doktor kami. Muat turun aplikasi Good Doctor sekarang, klik pautan ini, ya!