Kesihatan

Pembedahan Keloid: Prosedur, Persediaan dan Kesan Sampingan

Pembedahan keloid yang menonjol biasanya dilakukan pada keadaan parut yang melebihi had asal. Pembedahan ini memerlukan pembuangan sehingga pakar bedah dapat membina semula kulit dan tisu sekitarnya.

Keloid sendiri boleh muncul kerana protein berlebihan pada kulit semasa proses penyembuhan. Keloid boleh jauh lebih besar daripada luka asal.

Keloid paling sering dijumpai di dada, bahu, cuping telinga, dan pipi. Walau bagaimanapun, dalam keadaan tertentu, keloid boleh mempengaruhi mana-mana bahagian badan.

Apakah pembedahan keloid?

Pembedahan keloid adalah salah satu prosedur yang boleh dilakukan untuk mengatasi masalah keloid yang anda alami. Sekiranya terdapat keloid yang sangat besar atau bekas luka keloid yang lama, penyingkiran pembedahan adalah kaedah yang disyorkan.

Semasa prosedur pembedahan, doktor boleh menggunakan pisau bedah, pisau elektrik, atau laser untuk menghilangkan tisu parut atau keloid yang besar.

Operasi ini memerlukan anestesia umum untuk membolehkan anda berehat dan melegakan kesakitan semasa prosedur.

Semasa pembedahan, pakar bedah boleh melakukan beberapa prosedur, seperti:

  • Kurangkan saiz parut
  • Letakkan semula parut ke kawasan yang kurang kelihatan
  • Menghaluskan kontur kulit dan tisu lembut lain untuk memperbaiki parut yang tenggelam atau lesung

Selain itu, pakar bedah juga dapat menggunakan teknik estetik untuk memindahkan parut ke tempat yang kurang kelihatan. Contohnya, keloid pada wajah.

Cryosurgery: pembedahan keloid yang paling berkesan

Cryosurgery adalah jenis pembedahan yang paling berkesan untuk keloid. Cryosurgery, juga dikenali sebagai cryotherapy, berfungsi dengan 'membekukan' keloid menggunakan nitrogen cair.

Prosedur ini dipercayai kaedah yang paling berkesan, paling selamat, paling ekonomik, dan mudah untuk menghilangkan bahkan keloid yang paling tebal.

Pakar bedah juga boleh mengesyorkan suntikan kortikosteroid selepas operasi untuk mengurangkan keradangan dan menurunkan risiko keloid kembali.

Persiapan sebelum tindakan cryosurgery

Penyediaan cryosurgery biasanya bergantung pada jenis pembedahan yang dilakukan.

Sebelum melakukan prosedur, beritahu doktor anda jika anda mempunyai alahan terhadap anestetik, serta ubat-ubatan yang anda ambil, termasuk ubat-ubatan bebas atau makanan tambahan yang anda ambil.

Prosedur pembedahan cryosurgery

Proses krioterapi menggunakan nitrogen cair yang mampu menghasilkan suhu yang sangat rendah. Penggunaan nitrogen cair ke tisu keloid.

Sebagai contoh, hampir semua keloid telinga berjaya dikeluarkan, dengan kadar berulang yang agak rendah, ketika krioterapi diterapkan dengan betul.

Keloid besar yang terdapat di tempat lain di badan juga dapat berjaya dikeluarkan dengan krioterapi yang betul. Doktor anda akan memberi anda arahan lengkap untuk bersiap untuk menjalani pembedahan. Penting bagi anda untuk selalu mengikuti cadangan dan arahan doktor.

Perkara yang perlu diberi perhatian selepas pembedahan

Selepas operasi, doktor akan meletakkan pembalut steril di atas luka pembedahan. Sekiranya pembedahan dilakukan secara meluas, doktor anda akan mengesyorkan ubat penahan sakit di kaunter atau ubat preskripsi untuk membantu anda cepat sembuh.

Doktor akan menjadualkan temu janji susulan untuk 6-8 hari berikutnya setelah prosedur untuk menilai hasil operasi dari proses penyembuhan.

Selama 6-8 minggu ke depan, kulit akan sembuh dan bekas luka yang lebih kecil mulai kempis dan pudar agar sesuai dengan kulit di sekitarnya.

Penyembuhan lengkap boleh memakan masa setahun. Selama ini, doktor akan menjadualkan janji susulan tambahan yang diperlukan untuk memantau penyembuhan pembedahan.

Sekiranya anda mempunyai sejarah keloid muncul semula selepas pembedahan, doktor anda boleh menyuntik kortikosteroid ke dalam tisu parut beberapa kali selama beberapa bulan selepas pembedahan untuk mengelakkannya muncul kembali.

Kesan sampingan pembedahan keloid

Kesan sampingan untuk pembedahan boleh berbeza-beza. Tetapi yang paling biasa adalah keloid yang muncul semula atau keloid yang semakin besar.

Manakala risiko kesan sampingan yang akan timbul ketika melakukan prosedur cryosurgery adalah:

  • Lepuh pada kulit
  • Kerosakan tisu atau saluran yang sihat di sekitarnya
  • Jangkitan
  • Kehilangan sensasi jika saraf terjejas
  • Kemunculan kulit putih di tempat pembedahan

Kos purata pembedahan keloid

Prosedur pembedahan ini biasanya bersifat estetik atau kosmetik kerana lebih banyak dilihat mengenai keloid yang tidak sedap dipandang. Kosnya sendiri berbeza bergantung pada ukuran, lokasi, dan jenis rawatan yang dilakukan.

Ketika memetik dari panduan pelaksanaan Insurans Kesihatan Nasional (JKN), yaitu Peraturan Menteri Kesehatan (PMK) No. 28 tahun 2014, BPJS tidak merangkumi pembedahan keloid jika bersifat estetik.

Namun, menurut observ.com, jika ternyata keloid mengganggu kesihatan pesakit, operasi tersebut akan ditanggung oleh BPJS Kesihatan.

Rujuk masalah kesihatan dan keluarga anda melalui perkhidmatan Good Doctor 24/7. Rakan doktor kami bersedia memberikan penyelesaian. Ayuh, muat turun aplikasi Doktor Baik di sini!